Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Osigurano 54.075 besplatnih obroka za djecu iz osnovnih škola

Posted On Četvrtak, 02 rujna 2021 13:28
U projekt su uključena ukupno 263 učenika na području Zadarske županije U projekt su uključena ukupno 263 učenika na području Zadarske županije

Zadarska županija i ove je godine osigurala 54.075 obroka za djecu osnovnih škola u riziku od siromaštva. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Zagrebu je uručio ugovor vrijedan 310.579,76 kuna pročelniku županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, Ivanu Šimuniću.

Temeljem ugovora za Poziv "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021.-2022.)" djeca u osnovnim školama kojima je osnivač Zadarska županija dobit će ukupno 54.075 obroka, a u projekt su uključena ukupno 263 učenika.  

„Ovaj ugovor se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD-a). Fond je usmjeren na ublažavanje materijalnih potreba učenika u osnovnim školama prema kriterijima iz natječajne dokumentacije“, istaknuo je pročelnik Šimunić dodajući kako provedba projekta, u kojem Zadarska županija sudjeluje od 2018. godine, počinje 6. rujna i traje deset mjeseci, do završetka školske godine.

Učenici su odabrani prema kriterijima iz natječaja: djeca iz višečlane obitelji, odnosno s troje i više djece, s time da se u obzir uzimaju i djeca koja žive u zajedničkom kućanstvu rane, predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te djeca u sustavu visokog obrazovanja. Drugi kriterij su djeca iz jednoroditeljskih obitelji, a treći kriterij su djeca iz obitelji u riziku od siromaštva.

„To su djeca koja se po osobnoj procjeni djelatnika škole ili Centra za socijalnu skrb, nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima, a razlog nije činjenica što dolaze iz višečlane ili jednoroditeljske obitelji. Dovoljan je jedan kriterij za ostvarivanje prava, a on se dokazuje odgovarajućom dokumentacijom“, naglasio je pročelnik Šimunić dodavši kako u projektu sudjeluju četiri županijske osnovne škole - OŠ Zemunik, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Privlaka i OŠ Vladimir Nazor Neviđane.

Škole će provesti postupak ugovaranja s dobavljačima obroka za djecu, a obroci će se dostavljati svaki dan. Cijena pojedinačnog obroka koja se priznaje kao trošak u projektu iznosi 5,47 kuna, a Osnovna škola Zemunik će osigurati 26.250 obroka, OŠ Sv. Filip i Jakov 11.550 obroka, OŠ Vladimir Nazor Neviđane 10.500 obroka, dok će OŠ Privlaka osigurati 5.775 obroka.

„Projekt će doprinijeti ublažavanju mogućeg siromaštva kod djece i sprječavanju eventualne diskriminacije u pogledu nejednakih socioekonomskih razlika među učenicima. Škole neće objavljivati imena učenika čiji se obroci financiraju iz ovog projekta jer su o ovim školama obroci osiguravaju i za više učenika nego što ih je prijavljeno na projekt. Škole će, nadalje, kroz ovaj projekt pridonijeti zaštiti javnog zdravlja i to tako što će pripremati i servirati obroke za djecu u skladu s normativima. Osim što će svakodnevno dobivati zdrav i uravnotežen obrok, kod djece će se ujedno razvijati zdrave navike, tj. redovito konzumiranje voća i povrća“, kazao je pročelnik Šimunić. Djeca će tako uzimati manje nezdrave hrane, jer su u školama dobavljači mahom lokalni proizvođači, čime se pridonosi i kvaliteti namirnica.

Zadarska županija ovaj je projekt Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prijavila 7. lipnja, Odluka o financiranju donesena je 16. kolovoza, a Ugovor je potpisan 31. kolovoza 2021. godine.

Uz Zadarsku županiju, sredstva iz istog poziva osigurao je i Grad Zadar za osnovne škole kojima je osnivač. Vrijednost tog projekta za školsku godinu 2021./2022. iznosi 973.954,01 kuna.

Pročitano 1385 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA