Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Osigurano 54.075 besplatnih obroka za djecu iz osnovnih škola

Posted On Četvrtak, 02 rujna 2021 13:28
U projekt su uključena ukupno 263 učenika na području Zadarske županije U projekt su uključena ukupno 263 učenika na području Zadarske županije

Zadarska županija i ove je godine osigurala 54.075 obroka za djecu osnovnih škola u riziku od siromaštva. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Zagrebu je uručio ugovor vrijedan 310.579,76 kuna pročelniku županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, Ivanu Šimuniću.

Temeljem ugovora za Poziv "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021.-2022.)" djeca u osnovnim školama kojima je osnivač Zadarska županija dobit će ukupno 54.075 obroka, a u projekt su uključena ukupno 263 učenika.  

„Ovaj ugovor se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD-a). Fond je usmjeren na ublažavanje materijalnih potreba učenika u osnovnim školama prema kriterijima iz natječajne dokumentacije“, istaknuo je pročelnik Šimunić dodajući kako provedba projekta, u kojem Zadarska županija sudjeluje od 2018. godine, počinje 6. rujna i traje deset mjeseci, do završetka školske godine.

Učenici su odabrani prema kriterijima iz natječaja: djeca iz višečlane obitelji, odnosno s troje i više djece, s time da se u obzir uzimaju i djeca koja žive u zajedničkom kućanstvu rane, predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te djeca u sustavu visokog obrazovanja. Drugi kriterij su djeca iz jednoroditeljskih obitelji, a treći kriterij su djeca iz obitelji u riziku od siromaštva.

„To su djeca koja se po osobnoj procjeni djelatnika škole ili Centra za socijalnu skrb, nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima, a razlog nije činjenica što dolaze iz višečlane ili jednoroditeljske obitelji. Dovoljan je jedan kriterij za ostvarivanje prava, a on se dokazuje odgovarajućom dokumentacijom“, naglasio je pročelnik Šimunić dodavši kako u projektu sudjeluju četiri županijske osnovne škole - OŠ Zemunik, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Privlaka i OŠ Vladimir Nazor Neviđane.

Škole će provesti postupak ugovaranja s dobavljačima obroka za djecu, a obroci će se dostavljati svaki dan. Cijena pojedinačnog obroka koja se priznaje kao trošak u projektu iznosi 5,47 kuna, a Osnovna škola Zemunik će osigurati 26.250 obroka, OŠ Sv. Filip i Jakov 11.550 obroka, OŠ Vladimir Nazor Neviđane 10.500 obroka, dok će OŠ Privlaka osigurati 5.775 obroka.

„Projekt će doprinijeti ublažavanju mogućeg siromaštva kod djece i sprječavanju eventualne diskriminacije u pogledu nejednakih socioekonomskih razlika među učenicima. Škole neće objavljivati imena učenika čiji se obroci financiraju iz ovog projekta jer su o ovim školama obroci osiguravaju i za više učenika nego što ih je prijavljeno na projekt. Škole će, nadalje, kroz ovaj projekt pridonijeti zaštiti javnog zdravlja i to tako što će pripremati i servirati obroke za djecu u skladu s normativima. Osim što će svakodnevno dobivati zdrav i uravnotežen obrok, kod djece će se ujedno razvijati zdrave navike, tj. redovito konzumiranje voća i povrća“, kazao je pročelnik Šimunić. Djeca će tako uzimati manje nezdrave hrane, jer su u školama dobavljači mahom lokalni proizvođači, čime se pridonosi i kvaliteti namirnica.

Zadarska županija ovaj je projekt Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prijavila 7. lipnja, Odluka o financiranju donesena je 16. kolovoza, a Ugovor je potpisan 31. kolovoza 2021. godine.

Uz Zadarsku županiju, sredstva iz istog poziva osigurao je i Grad Zadar za osnovne škole kojima je osnivač. Vrijednost tog projekta za školsku godinu 2021./2022. iznosi 973.954,01 kuna.

Pročitano 459 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA