Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

„Moje zdravo dijete“

Posted On Utorak, 03 kolovoza 2021 08:46

U ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. u Predavaonici Poliklinike Opće bolnice Zadar  održana je završna konferencija projekta „Moje zdravo dijete“.  Projekt „Moje zdravo dijete“ odobren je u sklopu poziva "Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza 1", financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 972.719,91 HRK od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  972.719,91 HRK, odnosno 100%. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a projektni partner je Dom zdravlja Zadarske županije. Projekt je s provedbom započeo 11. veljače 2020. godine i trajat će 18 mjeseci, odnosno do 11. kolovoza 2021. godine. Cilj projekta je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kroz niz aktivnosti usmjerenih unapređenju znanja i vještina zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova u svrhu promicanja zdravih navika i zdravlja već od najranije dobi.

Na konferenciji su predstavljene ostvarene aktivnosti projekta, a nazočnima su se obratili zamjenik župana Šime Vicković, ravnateljica ZADRA NOVE Marina Dujmović-Vuković te ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek.

„Znamo da je, nažalost, suvremeni način života uzeo veliki danak i u kvaliteti namirnica koje su nam dostupne, dakle u samom uzgoju, a osobito u njihovoj pripremi. Roditelji rade sve više, djeca su također prepuna obaveza, obitelj se sve rjeđe susreće za stolom, preskače se najvažniji obrok u danu – doručak, umjesto voća jedu se grickalice, umjesto blitve i ribe hamburgeri, piju se gazirani preslatki sokovi i sl. S druge strane, djeca su sve više u kući uz ekrane, sve manje trče, voze bicikle, plivaju… i sasvim je jasno da iz takvih životnih navika mora proizaći porast pretilosti kod djece“, rekao je zamjenik župana Šime Vicković dodajući kako je stoga  provođenje ovakvih projekata koji će preventivno djelovati od izuzetnog značaja.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pružila je stručnu i tehničku podršku na ovom projektu, a ravnateljica ove ustanove Marina Dujmović-Vuković je istaknula kako su nam djeca jako važna:

„Svakodnevno svjedočimo tome da zdravstveni problem lako može postati i svjetski problem, pandemija koronavirusa dokazala nam je da trebamo slušati upozorenja zdravstvenih djelatnika, a pogotovo kada je riječ o zdravlju djece“, rekla je Dujmović-Vuković dodajući da su djeca naša budućnost.

Ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije, partnera na projektu, Renata Bek  je istaknula: „Projektom smo dobili jedno novo zapošljavanje te smo obnovili osnovna sredstva za rad patronaže, a to su 20 preciznijih vaga za mjerenje beba i male djece te dodatno Simulator dojenja te silikonska lutka za vježbu dojenja.“

Kroz prezentaciju projekta voditeljica tima, Jelena Ćosić Dukić je predstavila ostvarene aktivnosti projekta kojima će se nastaviti kontinuirano dosizati cilj projekta, a to je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja, te zaključila: „Komunikacija i suradnja institucija i obitelji, sinergija je iznimno učinkovita, započeta kroz ovaj projekt nastavit će se kroz  multidisciplinarni pristup rada zdravstvenih djelatnika, nutricionista, psihologa kao i neprestano ulaganje u edukaciju stručnog osoblja “.

1

 

Kroz edukativni blok, zamišljen kao prezentacija kroz projekt nabavljenih aparata i opreme, doktorica Ljilja Balorda, specijalistica javnog zdravstva i stručna suradnica projektnog tima prikazala je  rezultate istraživanja „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSI)“ i „Europske zdravstvene ankete u Hrvatskoj, čiji su rezultati zabrinjavajući s obzirom trend porasta prekomjerne tjelesne mase i pretilosti. Doktorica Balorda istaknula je važnost mediteranske prehrane koja je priznata kao učinkovita na europskom nivou kao i važnost Savjetovališta osnovanog pri Zavodu za javno zdravstvo.

Pročitano 231 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA