Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

21 novi autobus za Liburniju

Posted On Petak, 14 svibnja 2021 13:42

U Velikoj vijećnici Grada Zadra danas je potpisan Ugovor  za projekt „ Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju“  čime je pokrenuta  nabava 21 novog autobusa za zadarskog javnog gradskog prijevoznika Liburniju. Uz prijašnjih 25, u Zadru će u prometu ukupno biti 46 novih autobusa i Zadar će imati najmlađi javni vozni park u Hrvatskoj.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu novih vozila potpisali su danas  državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i direktor Liburnije Edvin Šimunov.

„Nakon što smo 2019. uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te uz sredstva iz EU fondova zamijenili trećinu voznog parka nabavkom 25 novih autobusa za gradske i prigradske linije, današnjim potpisom ugovora za financiranje njih još 21 naš grad imat će uskoro najmlađi vozni park u Hrvatskoj. I ovim novim ugovorom nastavljamo provedbu zadarske prometne strategije. A ona nije samo izgradnja i rekonstrukcija cesta. S Tuđmanovom započinjemo projekt uvođenja inteligentnog transportnog sustava, a projektom ZUM 4.0 upravljamo u realnom vremenu“,  istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Branko Dukić.

Župan Božidar Longin rekao je kako ga veseli  nabava 21 novog autobusa  te kako vjeruje da će kvaliteta prijevoza biti itekako poboljšana, posebno za one građane koji imaju teškoće u kretanju i pri ulasku u autobuse, jer su ovi autobusi prilagođeni za to.

„Što je najbitnije, smanjit ćemo štetni utjecaj, a kako s ponosom ističemo da želimo biti zelena županija, ovo je korak ka tome.  Zadarska županija provedbom svojih aktivnosti želi osigurati održiv i ravnomjeran razvoj na čitavom svom prostoru, u tom kontekstu ovaj projekt smatramo izuzetno značajnim.“,   poručio je Longin.

Kako je istaknuo direktor Liburnije, s 25 ranije nabavljenih autobusa smanjili su emisiju štetnih plinova za čak jednu tonu dnevno. Trenutno se u njihovom voznom parku, koji broji 88 autobusa, nalazi 30 vozila koji su na kraju svog životnog vijeka. Projektom će se nabaviti 6 gradskih niskopodnih (12m), 12 prigradskih visokopodnih (12m), 1 prigradski visokopodni s podiznom rampom za invalide (12m) i 2 prigradska visokopodna autobusa (15m) koji zadovoljavaju Euro VI normu ispušnih plinova, a kojima će se zamijeniti dio zastarjelog voznog parka.

Nakon uspješno provedenog prethodnog projekta, Liburnija je dobila pozitivnu ocjenu SAFU-a čime je omogućeno svojevrsno ponavljanje projekta. Njegova ukupna vrijednost iznosi 49.450.937,50 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi su 39.560.750 kuna, od čega 33.500.000 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. Preostali iznos od 6.060.750 kuna pokrit će se iz državnog proračuna. 

"Ovaj ugovor plod je truda i dobre suradnje Ministarstva i Grada Zadra. Nabava ovih autobusa vrijedna je 50 milijuna kuna, a važno je naglasiti kako će oni za Liburniju i Grad Zadar biti potpuno besplatni. Oni su poklon Zadru i stanovnicima. Nećemo stati na ovome, već pripremamo daljnje zajedničke projekte, kao što su nabavka i ugradnja električnih punionica“, rekao je državni tajnik  Josip Bilaver.

Bilaver je naglasio i da  je jučer potpisana još jedna važna odluka za Zadar , odabran je  izvođač radova u sklopu projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”, vrijednog 67 milijuna kuna

 „Projekt je to kojeg svi jako dugo čekamo i vjerujem da će ubrzo krenuti s realizacijom“, poručio je Bilaver.

Pročitano 255 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA