Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Turnju otvoren dječji vrtić “Cvitić” financiran iz Programa ruralnog razvoja

Posted On Ponedjeljak, 10 svibnja 2021 20:08

U Turnju je danas otvoren dječji vrtić “Cvit” područni objekt “Cvitić”, a svečano je vrpcu na otvorenju presjekla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Na otvorenju je bio i državni tajnik Šime Mršić, župan Zadarske županije Božidar Longin i načelnik općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

 Naime ovaj je vrtić jedan od 40 vrtića otvorenih u posljednje četiri godine u Zadarskoj županiji, a u sljedeće 4 godine planira se gradnja isto toliko dječjih igrališta, istaknuo je župan Božidar Longin na otvorenju.

“U početku ovog mandata jedan od prioriteta bila je i demografska obnova. Mi smo s mjerama koje smo donijeli u ovom mandatu isplatili gotovo 10 milijuna kuna za novorođenčad. ” istaknuo je Longin.

„Iako nismo osnivači dječjih vrtića na svom području, već su to gradovi i općine, ipak pružamo potporu izgradnji i rekonstrukciji vrtićkih objekata jer je skrb o najmlađima naš prioritet. U tom smislu Zadarska je županija svake godine pomaže izgradnju ili rekonstrukciju nekog od dječjih vrtića u našim gradovima i općinama.“, rekao je župan dodajući kako je polazak djeteta u vrtić njihov prvi  susret sa sustavom te da je od iznimne važnosti koliko stručna znanja odgajatelja, toliko i udobnost i funkcionalnost prostora vrtića. „U ovom lijepom zdanju, siguran sam, ovdašnja dječica svoje će dane provoditi sretno i veselo, dok će njihovi roditelji mirni moći obavljati svoje poslove znajući da su im djeca zbrinuta.“, zaključio je župan.

Vrtić može primiti 58 djece, u njemu radi 9 djelatnika, a financiran je iz Programa ruralnog razvoja. Ministrica Vučković istaknula je kako se upravo iz tog programa na području županije izgradilo čak 11 novih dječjih vrtića.

“To je jedna od najvažnijih mjera, jer je nama prvenstveno zadaća podržati rast, rast produktivnosti, stvaranje konkurentnog, uspješnog i snažnog lanca opskrbe hrane u Hrvatskoj. No to nama nije jedini cilj. Moramo osigurati da se ruralni dijelovi Hrvatske razvijaju isto kao i oni urbani, i zato imamo ovu mjeru 7. iz koje se između ostalog financiraju mali sustavi vodoopskrbe, različita društvena infrastruktura, vrtići te različiti kulturni i društveni centri”, istaknula je ministrica.

„Ministarstvu poljoprivrede važna su i ovakva ulaganja koja na prvi pogled nemaju direktne veze s poljoprivredom. Naš cilj i cilj Vlade Republike Hrvatske je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije. Na razini cijele Hrvatske riječ je o 200 projekata ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti odobrene potpore od milijardu kuna – vjerujemo da će to ulaganje potaknuti nastanak i ostanak mladih obitelji na hrvatskom selu“, izjavila je ministrica Vučković povodom otvorenja novog vrtića.

Pročitano 311 puta

Zadnje objave

svibnja 10, 2022

Evakuacija turista i gašenje požara u kampu Zaton

Zadarska županija u sklopu provedbe projekta FIRESPILL – (Fostering improved reaction of…
svibnja 02, 2022

Čestitka župana Longina povodom Ramazanskog bajrama

Povodom prvog dana Ramazanskog bajrama, župan Božidar Longin uputio je čestitku glavnom…
Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih razreda OŠ Petra Preradovića u pratnji svojih učitelja
travnja 29, 2022

Župan primio četvrtaše iz OŠ Petra Preradovića

U četvrtak, 28. travnja, Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih…
travnja 29, 2022

Dodjela potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2022. godinu

Dana 22. veljače 2022. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA