Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljen projekt ARGOS

Posted On Ponedjeljak, 10 svibnja 2021 20:00

Na konferenciji za medije, održanoj u četvrtak, 6. svibnja 2021. godine, preko digitalne mrežne platforme ZOOM, Alberto Fonzo predstavnik vodećeg partnera Regije Friuli Venezia Giulia, predstavio je projekt ARGOS - Zajedničko upravljanje održivim ribarstvom i akvakulturom kao sredstvo zaštite morskih resursa u Jadranskom moru.

Riječ je o projektu čiji je glavni cilj promicanje zajedničkog integriranog pristupa u zaštiti i povećanju ribljih i morskih resursa te poboljšanje uvjeta kakvoće okoliša Jadranskog mora, a usmjeren je na stvaranje zajedničkog upravljanja unutar kojeg će talijanske i hrvatske institucije nadležne za upravljanje ribolovnim aktivnostima i akvakulturom djelovati sinergijski i zastupati interese za očuvanje morskih resursa jadranskog bazena na europskoj i međunarodnoj razini.

Jadransko more ima središnji dio otvorenog mora koji karakteriziraju djeljivi resursi što se koriste na temelju upravljanja na državnoj razini. S druge strane Jadransko more obiluje izdvojenim i posebnim područjima koja su posebna po svojim biotičkim i abiotičkim obilježjima i čine mrežu ekoloških podsustava koji su manje ili više povezani s otvorenim morem, a njihova ukupna vrijednost je jedan od multiplikatora ukupne ekološke i društvene vrijednosti Jadranskog mora. Baš se na tim posebnim područjima stoljećima odvija niz gospodarski i društveno važnih aktivnosti koje su tehnološki toliko razvijene da mogu značajno utjecati na njihovu održivost“, rekla članica Nadzornog odbora projekta Katerina Skelin, naglasivši da je ovaj projekt prilika za prepoznavanje ukupne važnosti pojedinih posebnih područja koja su osobito važna za održivi razvoj lokalnih gospodarstava, posebno onih u ruralnim područjima obale i otoka, te da uspješnost ovisi o stvaranju platforme koja objedinjuje međudržavnu i međuregionalnu prekograničnu suradnju.

Dr. sc. Lav Bavčević sa Sveučilišta u Zadru, član Jadranskog savjetodavnog odbora (AAC) projekta ARGOS, istaknuo je da podaci i analize podataka koji bi se koristili u zajedničkom upravljanju trebaju biti prikazani na način da ih ribari i uzgajivači mogu provjeriti kroz svoj svakodnevni rad. Samo se na taj način može stvoriti međusobno povjerenje između znanstvenika, administracije i ribara. Također je naveo da je za cjeloviti pristup ekosustavu Jadranskog mora važan očekivani rezultat uspostave mreže prekograničnih centara akvakulture koji su neophodni za aktivnu i kontinuiranu međuregionalnu razmjenu iskustava i znanja.

Ovaj projekt sufinancira se iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020., započeo je 1. travnja 2020. godine i trajat će do 31. prosinca 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.725.155,00 eura, dok je proračun Zadarske županije 429.425,00 eura.

Uz spomenutog vodećeg partnera Regiju Friuli Venezica Giulia, ostali partneri su: Regija Veneto (Venezia), Regija Emilia Romagna (Bologna), Regija Marche (Ancona), Regija Molise (Campobasso), Regija Puglia (Bari), Institut za biološke resurse i morske biotehnologije – IRBIM (Roma), Talijansko ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva (Roma), Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Zadarska županija, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanska županija, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, Ministarstvo poljoprivrede.

Službene stranice: https://www.italy-croatia.eu/web/argos

Facebook: https://www.facebook.com/Argos.Interreg.ItalyCroatia/

Instagram: https://www.instagram.com/argos_interreg_italy_croatia/

Youtube:  ARGOS Interreg Italy-Croatia

Pročitano 486 puta

Zadnje objave

svibnja 10, 2022

Evakuacija turista i gašenje požara u kampu Zaton

Zadarska županija u sklopu provedbe projekta FIRESPILL – (Fostering improved reaction of…
svibnja 02, 2022

Čestitka župana Longina povodom Ramazanskog bajrama

Povodom prvog dana Ramazanskog bajrama, župan Božidar Longin uputio je čestitku glavnom…
Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih razreda OŠ Petra Preradovića u pratnji svojih učitelja
travnja 29, 2022

Župan primio četvrtaše iz OŠ Petra Preradovića

U četvrtak, 28. travnja, Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih…
travnja 29, 2022

Dodjela potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2022. godinu

Dana 22. veljače 2022. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA