Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljen projekt ARGOS

Posted On Ponedjeljak, 10 svibnja 2021 20:00

Na konferenciji za medije, održanoj u četvrtak, 6. svibnja 2021. godine, preko digitalne mrežne platforme ZOOM, Alberto Fonzo predstavnik vodećeg partnera Regije Friuli Venezia Giulia, predstavio je projekt ARGOS - Zajedničko upravljanje održivim ribarstvom i akvakulturom kao sredstvo zaštite morskih resursa u Jadranskom moru.

Riječ je o projektu čiji je glavni cilj promicanje zajedničkog integriranog pristupa u zaštiti i povećanju ribljih i morskih resursa te poboljšanje uvjeta kakvoće okoliša Jadranskog mora, a usmjeren je na stvaranje zajedničkog upravljanja unutar kojeg će talijanske i hrvatske institucije nadležne za upravljanje ribolovnim aktivnostima i akvakulturom djelovati sinergijski i zastupati interese za očuvanje morskih resursa jadranskog bazena na europskoj i međunarodnoj razini.

Jadransko more ima središnji dio otvorenog mora koji karakteriziraju djeljivi resursi što se koriste na temelju upravljanja na državnoj razini. S druge strane Jadransko more obiluje izdvojenim i posebnim područjima koja su posebna po svojim biotičkim i abiotičkim obilježjima i čine mrežu ekoloških podsustava koji su manje ili više povezani s otvorenim morem, a njihova ukupna vrijednost je jedan od multiplikatora ukupne ekološke i društvene vrijednosti Jadranskog mora. Baš se na tim posebnim područjima stoljećima odvija niz gospodarski i društveno važnih aktivnosti koje su tehnološki toliko razvijene da mogu značajno utjecati na njihovu održivost“, rekla članica Nadzornog odbora projekta Katerina Skelin, naglasivši da je ovaj projekt prilika za prepoznavanje ukupne važnosti pojedinih posebnih područja koja su osobito važna za održivi razvoj lokalnih gospodarstava, posebno onih u ruralnim područjima obale i otoka, te da uspješnost ovisi o stvaranju platforme koja objedinjuje međudržavnu i međuregionalnu prekograničnu suradnju.

Dr. sc. Lav Bavčević sa Sveučilišta u Zadru, član Jadranskog savjetodavnog odbora (AAC) projekta ARGOS, istaknuo je da podaci i analize podataka koji bi se koristili u zajedničkom upravljanju trebaju biti prikazani na način da ih ribari i uzgajivači mogu provjeriti kroz svoj svakodnevni rad. Samo se na taj način može stvoriti međusobno povjerenje između znanstvenika, administracije i ribara. Također je naveo da je za cjeloviti pristup ekosustavu Jadranskog mora važan očekivani rezultat uspostave mreže prekograničnih centara akvakulture koji su neophodni za aktivnu i kontinuiranu međuregionalnu razmjenu iskustava i znanja.

Ovaj projekt sufinancira se iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020., započeo je 1. travnja 2020. godine i trajat će do 31. prosinca 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.725.155,00 eura, dok je proračun Zadarske županije 429.425,00 eura.

Uz spomenutog vodećeg partnera Regiju Friuli Venezica Giulia, ostali partneri su: Regija Veneto (Venezia), Regija Emilia Romagna (Bologna), Regija Marche (Ancona), Regija Molise (Campobasso), Regija Puglia (Bari), Institut za biološke resurse i morske biotehnologije – IRBIM (Roma), Talijansko ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva (Roma), Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Zadarska županija, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanska županija, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, Ministarstvo poljoprivrede.

Službene stranice: https://www.italy-croatia.eu/web/argos

Facebook: https://www.facebook.com/Argos.Interreg.ItalyCroatia/

Instagram: https://www.instagram.com/argos_interreg_italy_croatia/

Youtube:  ARGOS Interreg Italy-Croatia

Pročitano 344 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA