Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Potpisan Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije na području vodoopskrbnog sustava Pag ( Općina Kolan).

Posted On Četvrtak, 06 svibnja 2021 22:00

U Kolanu na Pagu sklopljen je i potpisan Ugovor o sufinanciranju  projektne dokumentacije na području vodoopskrbnog sustava Pag koji je temelj za kvalitetnu opskrbu vodom na području ove općine.

Ugovor je u ime   Hrvatskih voda potpisao  zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović i u ime  Komunalnog društva  Pag njen direktor Ante Čemeljić. Događaju su nazočili  župan Božidar Longin sa suradnicima, načelnik Općine Kolan Marin Pernjak, voditeljica vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana Irina Putica  te predstavnici komunalnih društava lokalnih samouprava.

„Voda je ključ života, bez dovoljno pitke vode nema razvoja, nema novih turističkih zona. U Kolanu i Mandrama raste broj stanovnika, a samim time i potreba za vodom i vodnom infrastrukturom, stoga je ovaj današnji ugovor  temelj za daljnje aktivnosti  i itekako je važan“, rekao je načelnik Općine Kolan Marin Pernjak dodajući kako je na samom početku mandata uvidio  da ova općina nema stalnog isporučitelja vode.

„Danas imamo riješeno to pitanje, a to je Komunalno društvo Pag. Danas imamo stabilnost koju nismo imali 17 godina. Uz to, riješili smo pitanje imovinsko-pravnih poslova po pitanju vodne infrastukture što je bio  drugi važan korak . Bez rješavanja tog pitanja mi danas ne bismo mogli potpisati ovaj sporazum“, istaknuo je Pernjak ističući dobru i kvalitetnu  suradnju Grada Paga, Komunalnog društva Pag i Općine Kolan.

Tome je još dodao kako je Općina Kolan postala dionik tvrtke „Vodovod Hrvatsko primorje“- Južni ogranak Senj koji je njihov krovni isporučitelj vode te da je prije mjesec dana potpisan ugovor vrijedan 2 milijarde kuna za nove cjevovode za cijelo područje isporučitelja vode.

U ime Komunalnog društva Pag zahvalio je direktor Ante Čemeljić koji je osvrćući se na prijašnje brojne probleme oko vodoopskrbe također istaknuo sadašnju dobru suradnju. Posebno je zahvalio županu Božidaru Longinu i županijskim pročelnicima koji su uvijek spremni pomoći.

„U potpunosti razumijem vašu brigu da se osigura alternativna vodosprema dok se ne dovrše veliki EU projekti koji će osigurati apsolutnu sigurnost vodoopskrbe na ovom području, a kasnije i kroz EU projekte i odvodnje“, rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović navodeći dva velika projekta koji su započeli na ovom području- Studijsku dokumentaciju za poboljšanje vodno-komunalne infrastukture Komunalnog društva Pag za sufinanciranje iz EU projekata i EU projekte izrade studijske dokumentacije za poboljšanje vodno-komunalne infrastukture Hrvatskog primorja. „To će biti veliki EU projekti. Imamo veliki angažman i komunalnog društva i JLS-a, a posebno vašeg načelnika“, istaknuo je Dujmović.

Dodao je kako je danas održana prezentacija vodoopskrbe zadarskog zaleđa i zadarskih otoka vrijednog 1,7 milijardu kuna. „Studija je gotova i projekt nastavlja svoj put prema izradi projektne i natječajne dokumentacije, a projekt će se sufinancirati novcem iz EU 70 %, 10% Hrvatske vode, 10% Vlada RH i 10% JLS. Za 10 % ukupnog iznosa žitelji ove županije dobit će svih 1,7 milijarde kuna“, rekao je još Dujmović.

Istaknuvši kako Kolan nikada nije imao ovako dobrog i aktivnog načelnika, župan Božidar Longin posebno je pohvalio njegova nastojanja da se žiteljima ove općine poboljšaju infrastrukturni  uvjeti stanovanja i življenja.

„Otok Pag bogat je vodom, no činjenica jest i da su potrebe u ljetnim mjesecima izuzetno velike zbog velikog broja gostiju, kao i hrvatskih građana koji ovdje imaju svoje vikendice.

Također, Općina Kolan na svom području ima i jake gospodarske subjekte, a vjerujemo da će ih biti i još, za čije poslovanje je velika količina vode ono bez čega se ne može.

U kontekstu navedenog nužno je povećati sigurnost i kapacitet opskrbe ovdje u naseljima Kolan i Mandre, a prvi korak prema tome bila je konačna stabilizacija vodnoga sustava Općine Kolan, što je nakon mnogo godina napokon i učinjeno. Danas ova Općina ima kvalitetnog isporučitelja vode, Komunalno društvo Pag, i konačno može krenuti u nove projekte.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući da je sve ovo dio velike priče o rješavanju pitanja vodoopskrbe i odvodnje naših otoka u čemu je nužan kontinuitet rada onih koji na lokalnoj razini prepoznaju potrebe svojih građana te svih onih na višim razinama koji imaju ovlast odlučivanja i odobravanja sredstava da se ovakvi veliki projekti i ostvare.

 

Izgradnjom dodatne vodospreme Kolan 2 kojoj će se  kapacitet utvrditi kroz analizu potreba i hidraulički proračun povećat će se sigurnost opskrbe u naselju Kolan i osigurati dovoljni kapacitet vode za potrebe postojećih i planiranih gospodarskih objekta  na prostoru Sveti Duh i Slatina.

Vrijednost projekta je 250.000,00 kn, a vrijednost ugovora o sufinanciranju za 2021.godinu: 62.500,00 kn od čega Hrvatske vode 50.000,00 kn, a Investitor 12.500,00 kn.

Pročitano 408 puta

Zadnje objave

svibnja 10, 2022

Evakuacija turista i gašenje požara u kampu Zaton

Zadarska županija u sklopu provedbe projekta FIRESPILL – (Fostering improved reaction of…
svibnja 02, 2022

Čestitka župana Longina povodom Ramazanskog bajrama

Povodom prvog dana Ramazanskog bajrama, župan Božidar Longin uputio je čestitku glavnom…
Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih razreda OŠ Petra Preradovića u pratnji svojih učitelja
travnja 29, 2022

Župan primio četvrtaše iz OŠ Petra Preradovića

U četvrtak, 28. travnja, Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih…
travnja 29, 2022

Dodjela potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2022. godinu

Dana 22. veljače 2022. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA