Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Debeljaku otvoren novi Vatrogasni dom

Posted On Utorak, 04 svibnja 2021 20:57

U povodu Dana vatrogastva i blagdana sv.Florjana u Debeljaku je otvoren novi Vatrogasni dom DVD-a Sukošan. Riječ je o objektu vrijednom 6 milijuna kuna koji je najvećim dijelom financiran iz mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“  Programa ruralnog razvoja RH. Svečanosti su danas nazočila dva državna tajnika Šime Mršić i Šime Erlić, župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem, načelnik Općine Sukošan Ante Martinac i Općine Galovac Marin Gulan, te predstavnici vatrogasnih postrojbi.

„Zahvalio bi DVD-u Galovac s kojim smo se zajedno javili na natječaj, bez njih i Općine Sukošan bi ovo bilo teško realizirati“, rekao je na današnjoj svečanosti predsjednik DVD-a Sukošan Milan Ročak dodajući kako posebno zahvaljuje Ministarstvu poljoprivrede što su  izabrani između 10 vatrogasnih društava u Hrvatskoj za sufinanciranje sektora zajedničkih vatrogasnih domova.

Načelnik Općine Sukošan Ante Martinac rekao je da je ovaj objekat od strateške važnosti kako za ovo tako i za ostala susjedna mjesta, ali i cijelu županiju. „S ove pozicije je lako doći do mnogih lokacija, bilo do Zračne luke ili do autoputa“, dodao je Martinac.

„Vatrogastvo samo zajedno može biti jako, a naša snaga je što djelujemo jedinstveno“, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra Željko Šoša i pohvalio cjelokupno vatrogastvo. Dodao je kako su u zadnja dva mjeseca stigla 4 nova kamiona s opremom, a uskoro stiže i peti, što je financirano sredstvima iz EU fondova  te da je iz vlastitih sredstava kupljeno još jedno vatrogasno vozilo.

„Sve što se ulaže u vatrogastvo deseterostruko se vraća, a sigurnost  građana i turista je jedino što nas zanima“, istaknuo je Šoša.

Župan Božidar Longin rekao je kako je posao vatrogasca jedan  od najtežih poslova jer uključuje životnu ugrozu. „Svjesno stavljate svoje živote na kocku kako biste pomogli drugima, kako biste spasili nečiju imovinu, ali i nečiji život.“, istaknuo je župan Longin dodajući da posebno mjesto u sustavu vatrogastva imaju dobrovoljna vatrogasna društva jer, kao što im sam naziv kaže, čini ih oni koji taj posao obavljaju dobrovoljno ne tražeći ništa za uzvrat.

„Nažalost, požari su dio našega života, osobito tijekom ljetnih mjeseci. Ovo je podneblje takvo da višemjesečna vrućina i suša pretvore prirodu u vrlo lakozapaljive prostore koji, najčešće nepažnjom, a nekada i namjerom nerazumnih pojedinaca, pohara vatrena stihija s kojom se upravo vi hvatate u koštac. No jednako tako vaša uloga velika je i u borbi sa potpuno suprotnim elementom – vodom. Svjedočili smo velikoj poplavi na našem području prije nekoliko godina u čemu ste opet vi bili oni koje su naši građani pozivali u pomoć. Hvala vam na tome. Hvala na osjećaju sigurnosti koji nam pružate svojom požrtvovnošću i nesebičnošću.“, rekao je župan Božidar Longin čestitajući svim pripadnicima vatrogasnih postrojbi njihov dan.

Na današnjoj svečanosti u Debeljaku u ime  ministrice poljoprivrede obratio se njen izaslanik,  državni tajnik Šime Mršić koji je istaknuo kako je za mjeru 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ bilo ugovoreno preko 3 milijarde kuna, a da je iz te mjere, osim vatrogasnih domova s ukupnim iznosom tražene potpore od gotovo 71 milijun kuna,  financirano je i 11 novih dječjih vrtića u Zadarskoj županiji. Ukupno je u Hrvatskoj  za sektor dječjih vrtića do sada potpisan 141 ugovor o financiranju u iznosu većem od 46 milijuna kuna. Dodao je i da su za sektor lokalne infrastrukture zaprimljene 404 prijave s iznosom tražene potpore većim od milijarde i 600 milijuna kuna te da je do sada potpisano 88 ugovora.

Novi Vatrogasni dom u Debeljaku je u cijelosti opremljen, a Javna vatrogasna postrojba Grada Zadra danas je ovom DVD-u donirala i novo vatrogasno vozilo sa svom potrebnom opremom.

Ključeve je svečano uručio gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić.

Pročitano 1571 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA