Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru započela konferencija INNOVAMARE- Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora

Posted On Utorak, 27 travnja 2021 14:47
Sudionici konferencije Sudionici konferencije

U Zadru je danas započela dvodnevna konferencija INNOVAMARE- Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora, strateški projekt koji se upravo provodi u Republici Hrvatskoj i Italiji. Partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije, a Hrvatska gospodarska komora je nositelj projekta. Projekt InnovaMare je dio Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, provedba će  trajati do kraja 2022. godine., a ukupni proračun projekta iznosi 5,6 milijuna eura.

„Suradnja s Italijom sasvim nam je prirodna kada je u pitanju ono što nas i dijeli i povezuje – naše Jadransko more. Taj naš mali, nazovimo ga, zaljev Mediterana ima svoje posebnosti, svoj jedinstveni ekosustav koji zahtijeva veliku pozornost i skrb kako bismo uspješno balansirali između korištenja mora u gospodarske svrhe, ali i njegove kvalitetne zaštite. U tom kontekstu smatram projekt InnovaMare osobito značajnim. Ono što mu daje dodanu vrijednost, osim činjenice da će se uspostaviti inovativan model kontrole i nadzora onečišćenja Jadrana, svakako je činjenica da je riječ o multidiciplinarnom projektu koji uključuje suradnju ne samo stručnjaka iz više različiti disciplina, već suradnju javnog i privatnog sektora.“, rekao je na samom početku konferencije župan Božidar Longin.

Dodao je da su žitelji Zadarske županije oduvijek  živjeli uz more i od mora da smo  poznati kao najribarskija hrvatska županija, ali i kao pioniri marikulture na ovim prostorima. „No također mi smo i županija s vrlo razvijenim nautičkim turizmom i županija koja danas ima novu suvremenu luku koja je značajna točka cruiserskom turizmu, uskoro i home port. U tom kontekstu zaštita i očuvanje ekosustava u Jadranskom moru za nas je od vitalne važnosti. Iskreno vjerujem da će provedba projekta InnovaMare doprinijeti našim zajedničkim, i hrvatskim i talijanskim, težnjama da Jadran sačuvamo kako bi, poput generacija predaka, i naši potomci mogli od njega živjeti.“, rekao je župan Božidar Longin.

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Riječ je o tematici koja zahtijeva multidisciplinarni pristup, odnosno suradnju javnog i privatnog sektora i upravo ta suradnja rezultirat će novim alatima, procesima i tehnologijama koji će pomoći konkurentnosti i razvoju plavog gospodarstva.

Glavni rezultat provedbe projekta bit će uspostavljen DIH (Digitalni inovacijski HUB) za podvodnu robotiku i senzoriku te Living lab u Jadranskom moru. Digitalni inovacijski HUB - DIH MAiROS - glavna platforma za razvoj rješenja za praćenje i predviđanje onečišćenja Jadranskog mora, bit će spreman povezati se na paneuropsku mrežu digitalnih HUB-ova i na taj način omogućiti povezivanje svih dionika na europskoj razini.

Dvodnevna konferencija odvija se dijelom u živo i dijelom putem online platforme.

Glavni cilj ovog događanja je okupiti dionike, donositelje odluka na europskoj, nacionalnoj, lokalnoj i regionalnoj razini, kao i predstavnike iz znanstveno-istraživačke zajednice kako bi otvorili raspravu o razvoju inovativnih rješenja kroz inovacijski ekosustav u području plave ekonomije. Cilj je poboljšanjem uvjeta na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora stvoriti okruženje koje će poticati razvoj novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike s misijom orijentiranom na očuvanje i održivost Jadranskog mora.

Danas je održan i okrugli stol „Kako donositelji odluka i politika mogu podržati razvoj inovativnih eko sustava“ u suradnji s projektom SUSHI DROP radi povezivanja i jačanja naglaska na važnost strateške odrednice koja je zajednička oba projekta – održivost Jadranskog mora kroz korištenje inovativnih tehnoloških rješenja. Na okruglom stolu sudjelovao je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, državni tajnik Šime Erlić, a u  me Zadarske županije  pročelnik UO za  poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Daniel Segarić .

Pročitano 294 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA