Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru započela konferencija INNOVAMARE- Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora

Posted On Utorak, 27 travnja 2021 14:47
Sudionici konferencije Sudionici konferencije

U Zadru je danas započela dvodnevna konferencija INNOVAMARE- Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora, strateški projekt koji se upravo provodi u Republici Hrvatskoj i Italiji. Partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije, a Hrvatska gospodarska komora je nositelj projekta. Projekt InnovaMare je dio Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, provedba će  trajati do kraja 2022. godine., a ukupni proračun projekta iznosi 5,6 milijuna eura.

„Suradnja s Italijom sasvim nam je prirodna kada je u pitanju ono što nas i dijeli i povezuje – naše Jadransko more. Taj naš mali, nazovimo ga, zaljev Mediterana ima svoje posebnosti, svoj jedinstveni ekosustav koji zahtijeva veliku pozornost i skrb kako bismo uspješno balansirali između korištenja mora u gospodarske svrhe, ali i njegove kvalitetne zaštite. U tom kontekstu smatram projekt InnovaMare osobito značajnim. Ono što mu daje dodanu vrijednost, osim činjenice da će se uspostaviti inovativan model kontrole i nadzora onečišćenja Jadrana, svakako je činjenica da je riječ o multidiciplinarnom projektu koji uključuje suradnju ne samo stručnjaka iz više različiti disciplina, već suradnju javnog i privatnog sektora.“, rekao je na samom početku konferencije župan Božidar Longin.

Dodao je da su žitelji Zadarske županije oduvijek  živjeli uz more i od mora da smo  poznati kao najribarskija hrvatska županija, ali i kao pioniri marikulture na ovim prostorima. „No također mi smo i županija s vrlo razvijenim nautičkim turizmom i županija koja danas ima novu suvremenu luku koja je značajna točka cruiserskom turizmu, uskoro i home port. U tom kontekstu zaštita i očuvanje ekosustava u Jadranskom moru za nas je od vitalne važnosti. Iskreno vjerujem da će provedba projekta InnovaMare doprinijeti našim zajedničkim, i hrvatskim i talijanskim, težnjama da Jadran sačuvamo kako bi, poput generacija predaka, i naši potomci mogli od njega živjeti.“, rekao je župan Božidar Longin.

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Riječ je o tematici koja zahtijeva multidisciplinarni pristup, odnosno suradnju javnog i privatnog sektora i upravo ta suradnja rezultirat će novim alatima, procesima i tehnologijama koji će pomoći konkurentnosti i razvoju plavog gospodarstva.

Glavni rezultat provedbe projekta bit će uspostavljen DIH (Digitalni inovacijski HUB) za podvodnu robotiku i senzoriku te Living lab u Jadranskom moru. Digitalni inovacijski HUB - DIH MAiROS - glavna platforma za razvoj rješenja za praćenje i predviđanje onečišćenja Jadranskog mora, bit će spreman povezati se na paneuropsku mrežu digitalnih HUB-ova i na taj način omogućiti povezivanje svih dionika na europskoj razini.

Dvodnevna konferencija odvija se dijelom u živo i dijelom putem online platforme.

Glavni cilj ovog događanja je okupiti dionike, donositelje odluka na europskoj, nacionalnoj, lokalnoj i regionalnoj razini, kao i predstavnike iz znanstveno-istraživačke zajednice kako bi otvorili raspravu o razvoju inovativnih rješenja kroz inovacijski ekosustav u području plave ekonomije. Cilj je poboljšanjem uvjeta na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora stvoriti okruženje koje će poticati razvoj novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike s misijom orijentiranom na očuvanje i održivost Jadranskog mora.

Danas je održan i okrugli stol „Kako donositelji odluka i politika mogu podržati razvoj inovativnih eko sustava“ u suradnji s projektom SUSHI DROP radi povezivanja i jačanja naglaska na važnost strateške odrednice koja je zajednička oba projekta – održivost Jadranskog mora kroz korištenje inovativnih tehnoloških rješenja. Na okruglom stolu sudjelovao je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, državni tajnik Šime Erlić, a u  me Zadarske županije  pročelnik UO za  poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Daniel Segarić .

Pročitano 692 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA