Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Grad Pag se uspješno razvija

Posted On Utorak, 27 travnja 2021 09:36

Župan Božidar Longin sa suradnicima posjetio je Grad Pag gdje je obišao dovršene i započete projekte koji će poboljšati kvalitetu življenja na ovome području.

Posjetio je i Pašku siranu, najvećeg proizvođača paškog sira koja u ovom gradu uspješno posluje već 75 godina i tijekom  cijele godine zapošljava 85 ljudi. Župan Longin, zamjenik Šime Vicković i  resorni pročelnik Daniel Segarić  obišli su u pratnji   predsjednika Uprave Ante Oštarića proizvodni pogon izgrađen još 2008. godine iz predpristupnih fondova EU kao prvi takav projekt u Zadarskoj županiji. Paška sirana osim vlastitog stada od 3.000 ovaca surađuje sa još 100-njak kooperanata sa cijelog otoka Paga od kojih otkupljuju mlijeko, a s nekim kooperantima surađuju preko 40 godina. Izvoze u Ameriku, Sloveniju, Njemačku, Austriju, Švedsku, Singapur i od nedavno u Ukrajinu, a godišnje proizvedu oko 500 tona sira, od čega 70 tona više puta nagrađivanog poznatog  paškog sira.

Nakon obilaska sirane posjetio je OŠ Jurja Dalmatinca Pag gdje su ga uz gradonačelnika Paga Antu Fabijanića i njegovih suradnika dočekale ravnateljica osnovne škole Željka Zubović i ravnateljica srednje škole Bartula Kašića  Marija Čemeljić Pečirko. Ravnateljica Zubović zahvalila je županu i Zadarskoj županiji na odličnoj suradnji koju ima kroz dugi niz godina tijekom kojih su realizirani važni projekti u školi.  Upoznala je župana sa  završenim radovima na uređenju drugog kata. Investicija je vrijedna 1.030.099,88 kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financiralo 610.805,13 kuna ,a Zadarska županija 419.294,75 kuna. Izradu projektne dokumentacije za realizaciju ovog projekta financirao je Grad Pag. Na drugom katu škole napravljena je rekonstrukcija prostora kojom su dobivene dvije nove učionice, izmijenjene su elektro instalacije, uređeni podovi i zidovi te je izmijenjena unutarnja stolarija. Nakon realizacije ovog projekta stvoreni su uvjeti za rad u jednoj smjeni pa  se  nastava za učenike od 1. do 4. razreda odvija u jutarnjoj smjeni, što će znatno utjecati na podizanje pedagoškog standarda, ali i kvalitetniju organizaciju vremena za učenike i njihove obitelji te učitelje i sve djelatnike Škole. Rekonstrukcija 2. kata škole u Pagu treća je faza u planu obnove zgrade. Projekt obnove zgrade započeo je 2017. godine, izmjenom krova. Njegova vrijednost je iznosila  1.066.416,14 kn i u cijelosti  ga je financirala Zadarska županija. Godine 2019.  završen je „Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Jurja Dalmatinca na adresi Ante Starčevića 10, Pag“ . On je realiziran u suradnji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarske županije. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 2.728.078,69 kn od čega se 893.265,62 kn sufinanciralo iz Europskog fonda za regionalni razvoj (33%), 767.325,65 kn iz Fonda Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za sufinanciranje provedbe EU projekata (28%), te 1.067.487,42 kn sufinancirala je Zadarska županija (39%). 

Izaslanstvo Zadarske županije obišlo je zatim radove na Domu kulture Pag gdje su u tijeku radovi popravljanja i mijenjanja dotrajalog krovišta te se uređuje unutrašnjost zgrade i popravljaju sjedišta unutar dvorane. Uredit će se i fasada Doma kulture, a nakon toga će se za sredstva EU nominirati popravak pozornice, promjena stolica, postavljanje klima uređaja i spuštanje stropa. Radove financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Grad Pag.

Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić rekao je da je Dom kulture izgrađen  dobrovoljnim radom Paškinja i Pažana, što potvrđuju i dokumenti nekadašnjeg Narodnog odbora Pag, a izgradnja je počela 1949. godine. U Domu kulture se u početku održavale tjelovježbe i ples, a 1955. godine u Dom kulture je, iz prizemlja istočnog krila Kneževog dvora, preseljeno kino.

Dom kulture je bio dobro uređen, imao je veliku pozornicu s garderobom, a bio je i sjedište nekadašnjeg Narodnog sveučilišta Pag. Uz filmove, u Domu kulture su se igrale i kazališne predstave, a gostovala su brojna kazališta. U Domu kulture održavale su se svečane sjednice prigodom državnih praznika i razni programi . No, od svega, najvažnije je bilo kino. Zanimljiv je podatak da su se kino predstave održavale dva puta dnevno, u 17:00 i u 20:00 sati.

U sklopu obilaska Paga župan je obišao i Luku Katine Pag. U rekonstukciju lučice Katine Županijska lučka uprava Zadar, uz djelomičnu potporu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastukture i Zadarske županije, uložila 5,8 milijuna kuna, a radove je izvela zagrebačka tvrtka PGP. U radovima je produbljena uvala u dijelu ispred Katine, saniran je obalni zid te su postavljena dva pontona od 50 i 80 metara čime se dobilo stotinjak novih vezova za plovila.

Županijsko izaslanstvo obišlo je i radove na izgradnji rotora na državnoj cesti D-106, kod predjela Sveta Jelena u Pagu. Kako je istaknuo paški gradonačelnik radovi se odvijaju  u skladu s planom.

Zbog izgradnje rotora na snazi je privremena regulacija prometa. Na temelju sporazuma između Grada Paga i Hrvatskih cesta ishodovana je građevinska dozvola, radove financiraju Hrvatske ceste, a Grad Pag je izradio projektnu dokumentaciju, riješio imovinsko-pravna pitanja i otkup zemljišta. Troškovi izgradnje rotora iznose 6,5 milijuna kuna.

Na kraju svog obilaska projekata u Gradu Pagu župan je obišao i radove na uređenju poučne staze „Dubrava-Hanzine“. Javna ustanova Natura-Jadera, za ovaj je projekt osigurala 656.625,00 kuna i to kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

kako je istaknuo ravnatelj Natura Jadere Damir Perić , glavni cilj projekta je educiranje i osvještavanje javnosti o održivom gospodarenju i važnosti šuma na krškom području, njihovoj važnosti u smislu općekorisnih funkcija šume, informiranje javnosti o važnosti očuvanja šumskih ekosustava na kršu te sprečavanje nastajanja novih puteva kroz šumu. Nadalje, kako se navedena lokacija ulaganja nalazi na području ekološke mreže, jedan od ciljeva projekta je i informiranje javnosti o važnosti uspostava i očuvanja područja ekološke mreže te njihov doprinos bioraznolikosti. Poučna staza bit će opremljena klupama za odmor, edukacijsko - informativnim pločama i vidikovcem, tj. platoom koji će imati cilj povećanje svijesti stanovništva o važnosti šuma, održivom načinu gospodarenja i zaštiti šuma i prirode.

Ova šuma hrasta medunca i bijeloga graba je jedina listopadna šuma na otoku Pagu.

Pročitano 1195 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA