Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ministar zdravstva posjetio Opću bolnicu Zadar

Posted On Nedjelja, 25 travnja 2021 14:02

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je danas  u pratnji župana Božidara Longina, gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića, ravnatelja bolnice Željka Čuline i ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zorana Škrgatića zadarsku Opću bolnicu i zgradu Poliklinike. U pratnji ministra bio je i državni tajnik Silvijo Bašić.

 Kako je rekao, htio se osobno uvjeriti kako se Zadar nosi s COVID krizom i zahvaliti  svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima bolnice na trudu.

„Ravnatelj me izvijestio da je 78 bolesnika hospitalizirano, od čega ih je 13 na respiratoru, a 16 na high flow venitalaciji. Zahvaljujem ravnatelju, ali i svom zamjeniku Bašiću koji je na vrijeme organizirao edukaciju djelatnika koji ne rade u jedinicama intenzivnog liječenja. U Zadru je educirano 15 liječnika i 20 sestara što nam omogućuje da odmorimo kadar koji već godinu dana ne staje“, rekao je Beroš i naglasio da virus ne smijemo podcijeniti.

„I dalje moramo biti spremni na progresiju i veće opterećenje zdravstvenog sustava. Nakon mog današnjeg boravka i obilaska elemenata u zadarskoj bolnici, siguran sam da možemo odgovoriti na ugrozu. Srećom, u Zadar još nismo trebali dovoditi djelatnike, a ako bi bilo potrebno, dovodili bi ih iz onih dijelova Hrvatske gdje je opterećenje manje“, rekao je ministar osvrnuvši se na cijepljenje.

„Cijepljenje je najmoćniji alat u borbi, drugi ključni izazov, koji s dolaskom 200 tisuća doza tjedno u Hrvatsku moramo intenzivirati. Razgovarao sam s ravnateljem županijskog HZJZ-a, svi resursi se moraju mobilizirati, kako bi postigli ciljanu stopu procijepljenosti od 55 posto do kraja lipnja, što će nam omogućiti povratak novom normalnom.“, rekao je ministar Beroš.

Dotaknuo se teme koja se već nekoliko dana provlači kroz medije: afera platforme CijepiSe.

„Nije istina da platforma ne funkcionira. Možda ne funkcionira onako kako smo željeli, ali radi dovoljno da zadovolji izazove cijepljenja u ovom trenutku. Čitam da je došlo i do kraha cijepljenja u Hrvatskoj, što nije točno. Podižemo broj procijepljenih osoba u jednom danu: danas to iznosi 23 tisuće ljudi što je sjajna brojka. Moramo biti svjesni, pogotovo ja, odgovornosti koja je pred nama vezano uz organizaciju tog cijepljenja. I sa županijskim zavodima za javno zdravstvo koji koordiniraju te aktivnosti jer je sustav decentraliziran. Tako da županije same odlučuju kako će masovno cijepiti“, naglasio je Beroš te dodao:

„Koliko znam, punkovi su puni, nisu prazni, ne bacamo cjepiva, i zapravo sve ide svojim tijekom, no svakako želimo ubrzati proces. Cijepljenje je svakako najvažniji korak ka odgovoru na ovu pandemiju. Ako postignemo određeni nivo cijepljenja svakako ćemo se zaštititi od najtežih oblika bolesti. I konačnici, smrti“,  jasan je bio Beroš.

Dotaknuo se danas i bolne teme koja je desetljećima već otvorena: prijeko potreba reforma hrvatskog zdravstvenog sustava i osiguranja financijske stabilnosti.

„Ova kriza naglasila je sve ono što je dobro u našem zdravstvenom sustavu, ali jednako tako i sve ono loše, poput financijske nestabilnosti. Apsolutno je trenutak za promjene i ne možemo ih više odgađati. Već neko vrijeme, oko šest mjeseci, u Ministarstvu zdravstva se slagao plan predloženih reformi. One su sad u fazi međuresornog usuglašavanja. Osnovni je cilj, uz postizanje poboljšanja organizacijskog stanja hrvatskog zdravstvenog sustava, stvaranje financijske stabilnosti“, rekao je Beroš te naglasio kako su recentno s veledrogerijama, uz punu potporu Vlade, riješili pitanje dugovanja do kraja godine, što tješi brojne pacijente.

„No, moramo i nakon tog perioda omogućiti isto. Upravo zato je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dobio je zadatak analizirati i narudžbe i potrebe lijekova za hrvatski zdravstveni sustav i optimizirati te procese: da nabavljamo ono što je potrebno, ali u kontekstu trenutnih financijskih mogućnosti“, rekao je te dodao kako je i korekcija limita zdravstvenih ustanova jedan je od ključnih stavki buduće reforme.

„Limit nije objektivan i nije dobar. Tako svjedočimo, samo u Zadru, da se potrebe samo za plaće djelatnika odnose na 115 posto limita! Dakle, limit koji dobije zadarska bolnica nije dostatan ni za isplatu samo plaća, a gdje su lijekovi, potrošni materijal, ugradbeni, energetika itd. Moramo adekvatno prilagoditi cijene zdravstvene usluge koje mora biti ekonomska kategorija. Unatoč svemu ovome što sam sad nabrojao, mogu reći da hrvatski zdravstveni sustav adekvatno ogovara na ovu krizu. Pa tako i zadarski“ – rekao je Beroš te pohvalio ravnatelja Čulinu koji je pametno organizirao svoju bolnicu.

„U ovom trenutku jednako je važno pružanje i druge zdravstvene zaštite. A Zadar je u tome jako dobar. Poliklinički pogon je reduciran za 10 posto, a klinički za pet posto, što je, ja vjerujem, sjajan doseg i gotovo nevjerojatno dobro u datim okolnostima kada imate toliko hospitaliziranih od COVID bolesti“, pohvalio je Beroš te istaknuo kako je značajna i potvrda ravnatelja Čuline da su u svakom trenutku spremni povećati kapacitete jer imaju 30 novih kreveta, koji su opskrbljeni kisikom i videonadzorom.

Ravnatelj Željko Čulina zahvalio se ministru Berošu na posjeti, no ponajviše na potpori koju im pruža od početka izbijanja pandemije. Rekao je kako zadarska bolnica ima dovoljan broj liječnika i medicinskih sestara te su se uspjeli organizirati za sljedeća tri mjeseca.

„Svi su proveli edukaciju te su spremni za rad na COVID odjelima. Pokazali smo danas ministru i angio salu, po kojom je Zadar poseban. Kardiološki odjel je jedan vrhunski odjel s vrhunskom opremom i stručnjacima koji zbrinjavaju kardiološke bolesnike. Ono što treba reći je da je smrtnost od infarkta među najmanjima u Hrvatskoj. Prvi smo u državi počeli raditi i ablacije, njih 400 godišnje. Smanjili smo liste čekanja pa se s današnjim danom na magnet čeka dva mjeseca, a na CT četiri. Radimo na tome da to još popravimo“, zaključio je Čulina.

Župan Božidar Longin rekao je kako su mnogi bili sumnjičavi oko početka rada i opremanja Poliklinike kada je prije četiri godine u njoj održana svečana sjednica Županijske skupštine i kada još nije bila u funkciji. „Danas je ministar nakon obilaska bio oduševljen viđenim, a još nismo u ovaj prostor u potpunosti uselili. Kao što znate ovdje još dolazi Hitna pomoć i dvije ambulante Doma zdravlja. Preko puta se rade dnevne bolnice, u blizini Poliklinike bit će najmodernija Medicinska škola koja je Regionalni centar kompetentnosti iz područja zdravstva. Sve ovo govori koliko se ulaže u zdravstvo na našem području“, rekao je župan Božidar Longin dodajući kako se sa ministrom razgovaralo i o cijepljenju prioritetnih skupina te pohvalio rad svih djelatnika Zavoda za javno zdravstvo kao i njihovu koordinaciju sa Općom bolnicom Zadar. Dodao je kako je ministar danas upoznat i sa novim voznim parkom za hitan prijevoz bolesnika koji je kompletno obnovljen u zadnjih četiri godine, ali i potrebom za novim brodom za prijevoz bolesnika za koji je vezano pet otočnih općina.

„Taj brod je dotrajao, u izgradnji je novi brod, a dobili smo obećanje ministra da će i resorno ministarstvo sufinancirati njegovu izgradnju. Nadam se da će kroz koji mjesec biti dovršen i u funkciji“, istaknuo je župan Longin.

Pročitano 960 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA