Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarskom Sveučilištu i drugi dio stare Tehničke škole za EU projekt

Posted On Utorak, 06 travnja 2021 13:43
Župan Božidar Longin na 23. sjednici Županijske slupštine Župan Božidar Longin na 23. sjednici Županijske slupštine

Zadarska županija ustupila je Sveučilištu u Zadru preostali dio stare Tehničke škole, čime će ono tako dobiti pravo građenja na cijeloj građevini, a ne samo na dijelu za koji je već osiguralo sredstva kroz EU projekt 'Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće'. Pravo građenja dobiva se na rok od 25 godina bez naknade, potvrdili su vijećnici Županijske skupštine na 23. sjednici održanoj putem Zoom platforme.

Podsjetimo, ugovorom iz 2007. godine Županija je Sveučilištu prepustila prvi zgradu iz Zaklade Bakmaz na neodređeno vrijeme. Županija je i dalje vlasnik te čestice, koja je razdijeljena na novu česticu na kojoj su bile smještene radionice za praktičnu nastavu u Tehničkoj školi. Taj je prostor istom odlukom dodijeljen za gradnju nove Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Ishođeno je idejno rješenje buduće škole, ali ono nije dobilo uvjete Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela iz Zadra kako bi se moglo nastaviti s daljnjim projektiranjem.

„S obzirom da Zadarska županija nije u mogućnosti financirati izgradnju novog školskog objekta, a isto tako, u ovom trenutku nema nikakvih službenih informacija hoće li se i kada iz europskih ili drugih izvora moći financirati izgradnja školskih objekata, prijedlog je da se na nekretninama u vlasništvu Zadarske županije osnuje pravo građenja u korist Sveučilišta u Zadru, bez naknade, sve za potrebe realizacije za koji već osigurali 34,3 milijuna kuna preko mjere Integriranih teritorijalnih ulaganja - ITU“, objasnio je pročelnik UO za javnu nabavu i upravljanje imovinom Nikica Miletić.

Odluka je donesena nakon što se rektorica prof.dr.sc. Dijana Vican obratila Zadarskoj županiji, navodeći da bi se ustupanjem predmetne nekretnine povećao prostorni kapacitet Sveučilišta u Zadru, što je preduvjet za kvalitetno provođenje visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačkog rada, ali i popularizacije znanosti.

„Sveučilište bi prije svega prostor u sadašnjem obliku obnovilo dajući mu namjenu prostora za znanost i visoko obrazovanje čime bi riješilo problem najma i enormnog nedostatka prostora za svojih 27 odjela. Rekonstrukcijom građevine u cjelini, Zadar i Zadarska županija dobit će uređen prostor koji bi koristilo Sveučilište u Zadru kao javna ustanova nacionalnog i internacionalnog značaja, za potrebe realizacije znanstvene i nastavne djelatnosti u okviru zajednice europskih sveučilišta, alijanse EU-CONEXUS“, dodao je Miletić. 

Zgrada stare Tehničke škole izgrađena je prije osamdesetak godina, u međuvremenu nije napravljena nikakva veća adaptacija bitna za građevinu, a kako je pod zaštitom konzervatora Ministarstva kulture potrebno je zadržati vanjske gabarite i fasade postojećeg stanja. Prema procjembenom elaboratu izrađenom u veljači vrijednost zemljišta iznosi 15.850.000 kuna, a vrijednost prava građenja iznosi 5.150.000 kuna. Vrijednost same građevine je nula kuna, jer je održivi vijek korištenja istekao, a vrijednost planirane rekonstrukcije nadilazi vrijednost izgradnje nove građevine.

Pročitano 710 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA