Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoren Počasni konzulat Republike Albanije

Posted On Srijeda, 03 veljače 2021 15:16

Slijedom nedavnog imenovanja gosp. Antona Dedaja za počasnog konzula Republike Albanije u Zadru je svečano  otvoren Počasni konzulat. Njegovim djelovanjem nastavit će se unapređivanje dobrih veza i suradnje dviju zemalja koje imaju tradicionalno dobre odnose i nastojat će se ojačati gospodarska suradnja i trgovinska razmjena između dvaju naroda.

Svečanosti su nazočili Nj. E. gosp. Riza Poda, veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj, Nj. E.  gosp. Gëzim Kasapolli, veleposlanik Republike Kosovo u RH, saborska zastupnica  Ermina Lekaj-Prljaskaj, izaslanica Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Emilija Vučinić-Margeta, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, predsjednik  Radne skupine koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije  Veselko Ćakić i   zamjenica predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine Arta Dodaj.  

Rezanjem vrpce na ulaznim vratima ureda i otkrivanjem ploče iznad ulaza svečano je otvoren Počasni konzulat Republike Albanije u Zadru.

Gradonačelnik Branko Dukić   u svojoj je pozdravnoj riječi istaknuo da je Anton Dedaj poznati zadarski poduzetnik i poslovni čovjek koji živi sa svojom obitelji preko pedeset godina u Zadru te da je aktivan član zajednice i promicatelj dobrih odnosa i suradnje s albanskom nacionalnom manjinom.

Zamjenik župana Šime Vicković rekao je kako Zadarska županija ima dobru suradnju s albanskom manjinom  te da su pripadnici albanske nacionalne manjine već  jako dugo prisutni na našem području. „Mnoge je život donio ovdje još tijekom sredine prošloga stoljeća kada su trbuhom za kruhom napustili svoja ognjišta. Vrijedni su to ljudi koji su ovdje u našem gradu i našoj županiji osnovali obitelji, stvorili novi dom i bili spremni raditi i po 15 sati dnevno kako bi svojoj djeci osigurali budućnost,“ rekao je Vicković dodavši da su danas  pripadnici albanske nacionalne manjine naši sugrađani te da stoga ne iznenađuje otvaranje počasnog konzulata Republike Albanije baš ovdje u Zadru.

Veleposlanik Poda između ostalog je naglasio  značaj ovog događaja u bilateralnim odnosima Albanije i Hrvatske koji imaju posebno izvorište u Zadru, u zadarskim Arbanasima. Također je govorio o suradnji dviju zemalja i u okviru članstva u NATO savezu te o mogućnostima suradnje u okviru EU-a, obzirom da je Hrvatska najnovija članica, a Albanija je upravo otvorila pregovore s EU.

„Gotovo 4000 Albanaca živi u nadležnosti novog konzulata i blizu 10.000 godišnje posjeti regiju. Albanski privatni sektor ima dobre veze diljem zadarske regije, što će suradnjom s hrvatskim partnerima dodatno proširiti obujam trgovinske razmjene u ulaganja između dviju zemalja“, rekao je veleposlanik Prodi .

Zahvaljujući u svom govoru svima s hrvatske strane koji su svojim preporukama podržali prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Albanije i veleposlanika Rize Poda za imenovanjem za počasnog konzula, gosp. Anton Dedaj je pozvao sve kojima je njegova pomoć i posredovanje potrebno da se obrate u njegov ured, istaknuvši da je prihvatio ovo imenovanje i ovu čast, koja u albanskoj kulturi ima posebnu težinu i jednaka je životu, a spominje se u samoj tituli – počasni konzul.  Time je, kako je rekao: „prihvatio čast, prihvatio život te odlučio, u vrijeme kada se cijeli svijet suočava s mnogobrojnim izazovima, usmjeriti svoju energiju, zajedno sa svim ostalim Albancima, ovdje u Zadru i Zadarskoj županiji, prema izgradnji i promociji prijateljskih mostova.“

Pročitano 2229 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA