Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 28. obljetnica VRO Maslenica'93

Posted On Petak, 22 siječnja 2021 20:34

Povodom obilježavanja 28. obljetnice jedne od prvih velikih oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija u Domovinskom ratu, operacije Maslenica ’93, u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija te u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja Domovinskog rata na zadarskom području, a u zadarskoj uvali Jazine, kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke održan je prigodan komemorativni program u sklopu kojeg su u znak sjećanja na sve poginule položene i ruže.

U programu koji je bio usklađen s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite i održan uz epidemiološke uz predstavnike  obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih  branitelja sudjelovali su  izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Dragan Lozančić, izaslanik predsjenika Vlade RH i ministar obrane Marijo Banožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Deur, državni tajnik u MHB Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić,  zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić te  predstavnici ratnih postrojbi sudionica VRO Maslenica i udruga iz Domovinskog rata.

Vijenci i svijeće položeni su u Zadru, kod Središnjeg križa na Gradskom groblju i kod spomen obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade Pauci, u Kašiću na spomen obilježju 3. gardijske brigade Kune te kod Masleničkog mosta na spomen obilježju križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93.

Također  u Islamu Latinskom položen je vijenac i zapaljene su svijeće na spomen obilježju 4. gardijske brigade “Pauci”, a održano je i svečano otkrivanje spomen ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću. Spomen ploču otkrili su roditelji poginulog Erika, a njegovoj majci u znak zahvalnosti i sjećanja ministar obrane Mario  Banožić predao je zastavu Republike Hrvatske.

Ministar obrane Mario Banožić osvrnuvši se na veličanstvenu operaciju “Maslenica” kojom je u Domovinskom ratu ponovo spojen sjever i jug Hrvatske i koja je nagovijestila potpunu slobodu hrvatskog naroda, rekao je da na današnji dan odajemo počast i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, kako pripadnicima Hrvatske vojske tako i pripadnicima MUP-a i svima onima koji su dali doprinos u provedbi ove složene operacije.

“Danas smo ovdje da prije svega iskažemo zahvalnost svim obiteljima poginulih branitelja, svima onima koji su stradali u operaciji Maslenica. S ponosom i tugom u srcu prisjećamo se svih poginulih i nestalih, a njima i njihovim obiteljima upućujem neizmjernu zahvalnost” rekao je ministar istaknuvši da je operacija Maslenica bila prekretnica za hrvatsku povijest.

“Operacija Maslenica dala je snagu tadašnjoj Hrvatskoj vojsci, koja je bila znatno slabije opremljena, manjih znanja, ali s velikom željom da obrani hrvatski teritorij i koja je na kraju pobijedila nadmoćnijega neprijatelja. Maslenica je dala snagu svim hrvatskim braniteljima i na ostalim ratištima i bila je temelj za kasnije vojnoredarstvene operacije Bljesak i Oluja koje su prepoznate kao nešto što je označilo hrvatsku kompletnu slobodu i dalo jedna krila u politici koja je dalje upravljala procesom mirne reintegracije hrvatskog podunavlja” rekao je ministar Banožić .

Župan Zadarske županije Božidar Longin i sam sudionik VRO Maslenica,  rekao je ovom prigodom kako se danas sa sjećanjem i uspomenama obilježava velika pobjeda u Domovinskom ratu, obljetnica operacije Maslenica. “To je bila prva velika pobjeda. S ponosom se sjećamo tih dana. Odali smo počast svim žrtvama, svim dragim prijateljima koji su dali svoje živote na oltar domovine” rekao je Longin.

U prigodi obilježavanja 28. obljetnice operacije Maslenica ’93 održana je i sveta misa za Domovinu u zadarskoj katedrali svete Stošije koju je predvodio don Josip Radojica Pinčić, a u programu obilježavanja sudjelovala je i Klapa HRM-a “Sveti Juraj”.

Pročitano 399 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA