Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Počelo cijepljenje protiv koronavirusa

Posted On Nedjelja, 27 prosinca 2020 17:12

Prvih 210 doza Pfizerovog cjepiva stiglo je u Zadarsku županiju, prvog dana službene kampanje cijepljenja u Europskoj uniji. Prva osoba iz Zadarske županije koja je dobila cjepivo štićenik je Doma za odrasle osobe sv. Frane, a njega je cijepio voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dr. Alan Medić.

„Tijekom dana cijepit će se 210 korisnika u četiri najveća doma - Dom na Sfingi, Dom Sv. Frane te domovima u Biljanima Donjim i Zemuniku. Uz njih cijepit će se i 10 djelatnika Hitne medicinske pomoći koji dolaze u dodir s COVID pacijentima“, najavio je Medić ispred Doma za starije i nemoćne na Sfingi, u kojemu je u tijeku bila akcija cijepljenja 90 tamošnjih štićenika. Do kraja siječnja Zavod za javno zdravstvo Zadar očekuje oko 3.800 doza Pfizerovog cjepiva, što bi trebalo biti dovoljno za domove, zdravstvene djelatnike i najugroženije kronične bolesnike.

“Potrošimo li sve cjepivo koje je Vlada osigurala i procijepimo li 70 posto stanovništva, možemo očekivati nekakvu turističku sezonu i normalno odvijanje života. Ukoliko se virus i dalje nastavi ovako prebacivati između nas, ništa od toga. Istraživanja su pokazala kako Pfizerovo, Modernino, pa čak i rusko cjepivo, imaju učinkovitost od 95 posto. Iznimno sam zadovoljan brojem zdravstvenih djelatnika koji se žele cijepiti, samo u zadarskoj bolnici ih je blizu 500 prijavljenih u ovom prvom krugu“, otkrio je Medić i dodao da je riječ o cjepivu koje se uzima u dvije doze, s razmakom od 21 dana. Puna zaštita dobije se 15-ak dana nakon druge doze.

„Dolaskom cjepiva ulazimo u novu fazu borbe protiv pandemije koronavirusa, nadam se uspješnu. Znanstvenici su složni da je ovo najučinkovitiji način borbe protiv koronavirusa koji možemo ponuditi i zato je važno da se cijepi što više naših građana. Cijepljenje počinje s današnjim danom u cijeloj Europskoj uniji, a Vlada Republike Hrvatske rezervirala je dovoljan broj doza cjepiva za potrebe naših građana, 5,9 milijuna doza. U prvoj fazi cijepit će se oni najugroženiji, starije stanovništvo i zdravstveni djelatnici. Naravno da ću se i ja cijepiti, čim dođe moj red“, istaknuo je župan Božidar Longin koji je simbolično došao dati potporu početku akcije cijepljenja.

„Struka na razini cijelog svijeta je gotovo jednoglasna - cijepljenje je uvjerljivo najefikasnija javnozdravstvena mjera u povijesti medicine. Cijepljenje je kroz godine spasilo više života nego bilo koji drugi zdravstveni postupak, a dovelo je i do potpune eliminacije određenih zaraznih bolesti. Da bi cjepivo bilo učinkovito, moramo postići određenu procijepljenost u populaciji koja će onemogućiti daljnje širenje koronavirusa. Od iznimne je važnosti da se cijepi što više naših građana jer tako štitimo i sebe, ali i one oko nas koji su najugroženiji“, poručio je Longin.

Pročitano 1061 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA