Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Suradnja regija Inicijative tri mora – live streaming konferencija iz Lublina

Posted On Petak, 04 prosinca 2020 08:21

Pozivom na sudjelovanje od strane domaćina, maršala Lubelskog vojvodstva Jaroslawa Stawiarskog, Zadarska županija je zaprimila informaciju o organizaciji II. Foruma regija Inicijative tri mora, Gospodarskog kongresa lokalnih uprava u organizaciji Lubelskog vojvodstva, koji će se održati od 2. do 3. ožujka 2021. u Lublinu u online formatu. Kao svojevrstan uvod u Kongres održana je u četvrtak, 3. prosinca 2020. putem live streaminga konferencija o uspostavljanju Gospodarske mreže regija triju mora, koju je pratio i Odsjek za međunarodnu suradnju Ureda župana Zadarske županije.

Zadarska županija ima aktivnu međunarodnu suradnju s nekoliko regija zemalja članica Inicijative tri mora, poput Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske i Bugarske. Tijekom konferencije jedan od govornika na konferenciji je bio Wladislaw Ortyl, maršal Podkarpatskog vojvodstva, partnerske regije Zadarske županije, koji je raspravljao o regionalnim očekivanjima vezano za Gospodarsku mrežu i važnost izrade zajedničke makro-regionalne razvojne strategije kao podloge za gospodarski razvoj i poticanje ulaganja u prometnu infrastrukturu područja zemalja Inicijative triju mora.

Sastanak je okupio predstavnike regija Inicijative triju mora zainteresiranih za sudjelovanje u Gospodarskoj mreži koju je Lubelsko vojvodstvo predložilo kao jedan od oblika međuregionalne suradnje. Cilj mreže je suradnja na održivom i odgovornom gospodarskom razvoju regija Inicijative triju mora. Tijekom sastanka raspravljalo se o razvojnim mogućnostima, korištenju financijskih sredstava Investicijskog fonda Inicijative tri mora (Three Sea Initiative Investment Fond – 3SIIF) za zajedničke projekte s naglaskom na ulaganja u prometnu infrastrukturu, energiju i digitalizaciju. Predstavnici zemalja članica Inicijative tri mora imali su priliku izraziti svoja očekivanja uz ovu inicijativu te iznijeti prijedloge tema bitnih za rješavanje u okviru Gospodarske mreže, čiji će cilj biti pridruživanje procesu obnavljanja gospodarstva nakon pandemije, kao i uspostaviti trajnu međuregionalnu suradnju lokalnih samouprava područja triju mora. Kongres će pridonijeti jačanju kohezije Europske unije poticanjem socijalno-ekonomske i znanstvene suradnje lokalnih samouprava država članica Inicijative tri mora i predstavnika strateških partnera (Europska unija, SAD i Njemačka), kao i partnerskih regija iz istočne Europe.

Inicijativa tri mora ima za cilj potaknuti gospodarski razvoj zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe, kao i ojačati razvoj njezinih regija, a okuplja regije 12 zemalja: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Potencijal koji imaju ove zemlje je velik, pokrivaju 30 posto područja EU, na njih otpada 25 posto stanovnika EU i generiraju 20 posto europskog bruto domaćeg proizvoda. S druge strane, imale su najveći gospodarski rast u EU prije korona-krize: do 3,5 posto, što je znatno iznad EU-prosjeka od 2,1 posto. Uspostavljanje stabilnog i koherentnog partnerstva zemalja smještenih na području između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora pozitivno utječe na povećanje konkurentnosti ovog područja unutar EU i na globalnoj razini.

Države članice Inicijative Hrvatsku doživljavaju kao bitan čimbenik i ne zaboravljaju kako su upravo Zagreb i Varšava bili formalni pokretači projekta. Hrvatska postaje važan dio Inicijative i sve ozbiljnije shvaća svoje članstvo. Među prioritetnim projektima koje planira Inicijativa, u Hrvatskoj će se realizirati čak 11, a njihova vrijednost je oko 2 milijardi eura.

Više podataka možete vidjeti na linku: https://www.facebook.com/congresslubelskie/ .

Pročitano 299 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA