Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Suradnja regija Inicijative tri mora – live streaming konferencija iz Lublina

Posted On Petak, 04 prosinca 2020 08:21

Pozivom na sudjelovanje od strane domaćina, maršala Lubelskog vojvodstva Jaroslawa Stawiarskog, Zadarska županija je zaprimila informaciju o organizaciji II. Foruma regija Inicijative tri mora, Gospodarskog kongresa lokalnih uprava u organizaciji Lubelskog vojvodstva, koji će se održati od 2. do 3. ožujka 2021. u Lublinu u online formatu. Kao svojevrstan uvod u Kongres održana je u četvrtak, 3. prosinca 2020. putem live streaminga konferencija o uspostavljanju Gospodarske mreže regija triju mora, koju je pratio i Odsjek za međunarodnu suradnju Ureda župana Zadarske županije.

Zadarska županija ima aktivnu međunarodnu suradnju s nekoliko regija zemalja članica Inicijative tri mora, poput Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske i Bugarske. Tijekom konferencije jedan od govornika na konferenciji je bio Wladislaw Ortyl, maršal Podkarpatskog vojvodstva, partnerske regije Zadarske županije, koji je raspravljao o regionalnim očekivanjima vezano za Gospodarsku mrežu i važnost izrade zajedničke makro-regionalne razvojne strategije kao podloge za gospodarski razvoj i poticanje ulaganja u prometnu infrastrukturu područja zemalja Inicijative triju mora.

Sastanak je okupio predstavnike regija Inicijative triju mora zainteresiranih za sudjelovanje u Gospodarskoj mreži koju je Lubelsko vojvodstvo predložilo kao jedan od oblika međuregionalne suradnje. Cilj mreže je suradnja na održivom i odgovornom gospodarskom razvoju regija Inicijative triju mora. Tijekom sastanka raspravljalo se o razvojnim mogućnostima, korištenju financijskih sredstava Investicijskog fonda Inicijative tri mora (Three Sea Initiative Investment Fond – 3SIIF) za zajedničke projekte s naglaskom na ulaganja u prometnu infrastrukturu, energiju i digitalizaciju. Predstavnici zemalja članica Inicijative tri mora imali su priliku izraziti svoja očekivanja uz ovu inicijativu te iznijeti prijedloge tema bitnih za rješavanje u okviru Gospodarske mreže, čiji će cilj biti pridruživanje procesu obnavljanja gospodarstva nakon pandemije, kao i uspostaviti trajnu međuregionalnu suradnju lokalnih samouprava područja triju mora. Kongres će pridonijeti jačanju kohezije Europske unije poticanjem socijalno-ekonomske i znanstvene suradnje lokalnih samouprava država članica Inicijative tri mora i predstavnika strateških partnera (Europska unija, SAD i Njemačka), kao i partnerskih regija iz istočne Europe.

Inicijativa tri mora ima za cilj potaknuti gospodarski razvoj zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe, kao i ojačati razvoj njezinih regija, a okuplja regije 12 zemalja: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Potencijal koji imaju ove zemlje je velik, pokrivaju 30 posto područja EU, na njih otpada 25 posto stanovnika EU i generiraju 20 posto europskog bruto domaćeg proizvoda. S druge strane, imale su najveći gospodarski rast u EU prije korona-krize: do 3,5 posto, što je znatno iznad EU-prosjeka od 2,1 posto. Uspostavljanje stabilnog i koherentnog partnerstva zemalja smještenih na području između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora pozitivno utječe na povećanje konkurentnosti ovog područja unutar EU i na globalnoj razini.

Države članice Inicijative Hrvatsku doživljavaju kao bitan čimbenik i ne zaboravljaju kako su upravo Zagreb i Varšava bili formalni pokretači projekta. Hrvatska postaje važan dio Inicijative i sve ozbiljnije shvaća svoje članstvo. Među prioritetnim projektima koje planira Inicijativa, u Hrvatskoj će se realizirati čak 11, a njihova vrijednost je oko 2 milijardi eura.

Više podataka možete vidjeti na linku: https://www.facebook.com/congresslubelskie/ .

Pročitano 593 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA