Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Dodjela priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi Zadarske županije

Posted On Ponedjeljak, 26 listopada 2020 15:49

Dan dobrovoljnih davatelja krvi, u organizaciji Društva Crvenog križa Zadarske županije, obilježen je 26. listopada dodjelom priznanja jubilarnim darivateljima krvi u velikoj dvorani hotela Kolovare.

Ove godine priznanja su uručena 36-rici darivatelja i to:

  • za 35 puta darovanu krv 5 darivatelja
  • za 50 puta darovan krv 20 darivatelja
  • za 55 puta darovanu krv 3 darivatelja
  • za 75 puta darovanu krv 5 darivatelja
  • za 100 puta darovanu krv 3 darivatelja

Važno je naglasiti da su danas među nagrađenim bili i darivatelji krvi koji su svoju krv darovali po 100 put.  Ovim putem posebno zahvaljujemo i izražavamo najiskrenije poštovanje Damiru Memetiju, Jakovu Soriću i Željku Obradoviću te svim ostalim dobrovoljnim darivateljima krvi Zadarske županije.

Zahvalnost za njihov životni čin solidarnosti koji širom svijeta spašava milijune života  pozdravnim govorima izrazili su predsjednik Društva dobrovoljnih darivatelja krvi Zadarske županije i zastupnik u Hrvatskom saboru Rade Šimičević, predsjednik Društva Crvenog križa Zadarske županije, Bore Galac,  pročelnik Ureda gradonačelnik Grada Zadra Neven Klarin, pročelnik Bernard Maruna i zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković.

Više od 60 godina u našoj Domovini postoji organizirano dobrovoljno darivanje krvi. Vaši prethodnici i vi spasili ste na tisuće života. U svoje osobno ime, ali usudit ću se to učiniti i u ime svih žitelja Zadarske županije, upućujem vam svoju najdublju i najiskreniju zahvalu. Vas 36, koliko vas je danas ovdje, ukupno je 2015 puta dalo krv. Brojka je to koja je vrijedna najvećeg poštovanja.“ – rekao je zamjenik župana Šime Vicković tijekom svečanosti te najiskrenije zahvalio nagrađenim darivateljima krvi zaželjevši im prije svega dobro zdravlje te sretne i uspješne godine koje su pred nama.

Budući da je dobrovoljno davanje krvi važno za podmirivanje nužnih zaliha krvi i osiguravanje funkcionalne zdravstvene skrbi, od neizmjerne je važnosti kontinuirano provođenje akcija davanja krvi pa i tijekom epidemije bolesti COVID – 19. Nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi velik rizik smrtnosti. Bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju ne mogu čekati da epidemija prođe.

Obilježavajući Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – 25. listopad, prilika je da ukažemo na značaj i važnost i jedne od najvažnijih aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa - darivanje krvi, te iskažemo zahvalnost svim darivateljima i darivateljicama za njihovu ljubav prema čovjeku koju nesebično pokazuju darujući ono najvrjednije što čovjek može dati. 

Pročitano 685 puta

Zadnje objave

studenoga 26, 2021

NAJAVA 4. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

4. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. prosinca (petak)…
studenoga 16, 2021

NAJAVA 5. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

5. sjednica Kolegija župana održat će se dana 17. studenoga (srijeda) 2021. godine u…
studenoga 15, 2021

Županova čestitka nogometašima na plasmanu na Svjetsko prvenstvo

Povodom velikog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije i plasmana na Svjetsko…
studenoga 09, 2021

„JOINT CROSS BORDER TRAINING” – Edukativna međugranična radionica - Sastanak prekogranične suradnje Italija- Hrvatska

Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA