Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zdravstvene ustanove prioritet u COVID krizi, županija pomaže i gospodarstvenicima

Posted On Srijeda, 21 listopada 2020 21:10

„Trudimo se ponašati maksimalno odgovorno kako bi proračun bio stabilan, ali i kako bismo istovremeno potaknuli gospodarske aktivnosti. Naravno, posebno brinemo oko zdravstvenih ustanova koje su nam na prvoj liniji borbe protiv COVID-a i njima maksimalno pomažemo da ostanu likvidne. Sve uštede koje smo svojim mjerama ostvarili idu prema Općoj bolnici Zadar i u zdravstveni sustav“, istaknuo je župan Longin na aktualnom satu 20. sjednice Županijske skupštine odgovarajući na pitanja vijećnika o problemima u zdravstvenom sustavu koji su kulminirali odlukom vodećih hrvatskih veledrogerija o obustavi isporuke bolnicama.

„Dugovi u bolničkom sustavu u cijeloj Hrvatskoj se akumuliraju već duže vrijeme, a naša Opća bolnica Zadar jedna je od rijetkih koja se prošle godine mogla pohvaliti smanjenjem duga. Nažalost, zbog pandemije koronavirusa sve bolnice pa tako i naša posluju u minusu. Ravnatelj Čulina i njegov tim u postojećim okolnostima izvlače maksimum, ali s obzirom na aktualnu situaciju da im usmjerimo i cijeli proračun teško bi bilo dostatno“, nadovezao se župan.

Vijećnike su zanimali i konkretni učinci COVID mjera za gospodarstvenike, posebno mjere kojima su smanjene koncesijske naknade i naknade za navodnjavanje s ciljem pomoći gospodarstvenicima i poljoprivrednicima koje je Županijska skupština izglasala početkom korona krize. Tom odlukom svim koncesionarima fiksna naknada za 2020. godinu umanjena je za 50 posto te su bili oslobođeni uplate po varijabilnom dijelu za 2019., dok su obveznici naknada za navodnjavanje za 2020. godinu u cijelosti oslobođeni.

„Željeli smo pomoći gospodarstvenicima u onim aktivnostima u kojima se županija može odreći izravnih prihoda. Mnogi od njih su poslovali znatno slabije nego li ranijih godina i ova mjera im je značajno pomogla u poslovanju“, kazao je župan Longin dodavši da je u županijskom proračunu po toj osnovi za prvih devet mjeseci zabilježen manjak prihoda za oko četiri milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za 58 posto.

Smanjenje i djelomično ukidanje poreza na dohodak imalo je značajnu ulogu u očuvanju radnih mjesta tijekom koronakrize, a uz Vladu RH veliki doprinos dale su i Županije te jedinice lokalne samouprave, jer je porez na dohodak glavni izvor prihoda lokalnih proračuna.

„Iako smo značajan dio sredstava uložili u zdravstvene ustanove, kao županija koja je izuzetno razvojno orijentirana, ali s visokom socijalnom osjetljivošću, pristupili smo u ovoj 'korona situaciji' ozbiljno i odgovorno te izradili set mjera za pomoć gospodarstvu, u prvom redu malim poduzetnicima i obrtnicima jer su oni najugroženiji. Primjerice, kroz Program za dodjelu interventnih potpora uslijed epidemije bolesti COVID-19 mikro poduzetnicima i obrtnicima isplaćen je značajan iznos od ukupno 927 tisuća kuna, a sredstva je dobilo 450 korisnika. Povećali smo iznose kojim sufinanciramo kamate na kredite za Program kreditiranja poduzetništva i obrta te smo dodali novi instrument COVID-19 – zajam za obrtna sredstva. Podsjetit ću da Županija sufinancira kamatnu stopu, koja poduzetnicima na kraju iznosi oko jedan posto“, rekao je župan.

Unatoč korona krizi, nastavljena je realizacija brojnih projekata na području Zadarske županije, što se posebno odnosi na projekte lučke i ribarske infrastrukture te vodovoda i odvodnje.

„Uz dvije velike aglomeracije koje su već krenule s realizacijom, Zadar – Petrčane i Nin - Privlaka – Vrsi, u završnoj su fazi još tri aglomeracije – Biogradska rivijera, Preko – Kali ze Bibinje – Sukošan. Uz to, krenulo se s izradom projektne dokumentacije za još dva velika projekta - Aglomeraciju Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala i zapadnog dijela zadarskog zaleđa te za vodoopskrbu otočnog dijela Zadarske županije. Prema svim najavama i idućem programskom razdoblju Europske unije financirat će se izgradnja odvodnje i vodovoda, tako da imamo realne izglede da ove projekte privedemo kraju“, zaključio je župan Božidar Longin.

Pročitano 950 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA