Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježen Dan obrane Grada Zadra

Posted On Utorak, 06 listopada 2020 16:10

U Zadru je svečano obilježena 29. obljetnica Dana obrane grada. Središnja proslava zaključena je svetom misom za branitelje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu, a prethodno su brojna izaslanstva, u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, položila vijence i zapalila svijeće kod Središnjeg križa na Gradskom groblju, kod spomenika Imotskim sokolovima te kod spomen obilježja na Ploči i Dračevcu. Zbog epidemije koronavirusa izostala je tradicionalna svečana akademija na Dračevcu.

Izaslanstvo hrvatske Vlade predvodio je ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika RH bio je njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, dok su izaslanstva grada i županije predvodili gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin.

Tom prigodom, ministar Banožić rekao kako se nakon 29 godina s posebnim pijetetom prisjećamo svih branitelja, pripadnika 4. brigade, 112. brigade ZNG-a i policije koji su onda kad je trebalo stati u obranu Zadra, kao i svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Zadra i Domovine. “Hvala našim herojima koji su dali svoje živote kako bismo mi danas živjeli u miru. Hvala i građanima koji su za vrijeme razaranja ostali u Gradu i na razne načine pokušavali normalizirati život u teškim danima”, istaknuo je ministar Banožić uputivši posebnu zahvalu obiteljima poginulih i umrlih.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić je tom prigodom naglasio kako se i 29 godina kasnije Zadar i Hrvatska s istom zahvalnošću sjećaju svih branitelja koji su stali u obranu grada i dali živote za mir i slobodu današnjih naraštaja. “Dan obrane Zadra je jedan od najsvjetlijih i najznačajnijih trenutaka u njegovoj tisućljetnoj povijesti”, naglasio je gradonačelnik Dukić.

Župan Zadarske županije Božidar Longin je podsjetio na sve koji su podnijeli žrtvu u obrani Zadra. “Danas je dan u kojem zaustavljamo vrijeme i okrećemo kazaljku unatrag te putujemo u prošlost. Vraćamo se u 1991., godinu patnje, godinu smrti, ali i godinu hrabrosti, godinu ponosa. Osvajače je vodila okrutna glad za tuđim, ali naši su se hrvatski branitelji borili za očuvanje svoje Domovine, svoga grada, svog kućnog praga, svoje obitelji. To je bila snaga čovjeka koje je nemjerljiva snagom oružja. I baš zbog toga Zadar je obranjen. Sjećajmo se onih koji su tu žrtvu podnijeli, pamtimo kako se nikada ne bi ponovilo”, poručio je Longin.

Na misi u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu, župnik fra Žarko Relota je podsjetio kako borba, hrabrost i zajedništvo branitelja iz Domovinskog rata može biti uzor svima nama i u današnje vrijeme te kako su mir, red, dostojanstvo i ljubav vrijednosti za koje se uvijek treba zalagati.

Pročitano 682 puta

Zadnje objave

studenoga 26, 2021

NAJAVA 4. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

4. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. prosinca (petak)…
studenoga 16, 2021

NAJAVA 5. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

5. sjednica Kolegija župana održat će se dana 17. studenoga (srijeda) 2021. godine u…
studenoga 15, 2021

Županova čestitka nogometašima na plasmanu na Svjetsko prvenstvo

Povodom velikog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije i plasmana na Svjetsko…
studenoga 09, 2021

„JOINT CROSS BORDER TRAINING” – Edukativna međugranična radionica - Sastanak prekogranične suradnje Italija- Hrvatska

Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA