Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježen Dan obrane Grada Zadra

Posted On Utorak, 06 listopada 2020 16:10

U Zadru je svečano obilježena 29. obljetnica Dana obrane grada. Središnja proslava zaključena je svetom misom za branitelje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu, a prethodno su brojna izaslanstva, u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, položila vijence i zapalila svijeće kod Središnjeg križa na Gradskom groblju, kod spomenika Imotskim sokolovima te kod spomen obilježja na Ploči i Dračevcu. Zbog epidemije koronavirusa izostala je tradicionalna svečana akademija na Dračevcu.

Izaslanstvo hrvatske Vlade predvodio je ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika RH bio je njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, dok su izaslanstva grada i županije predvodili gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin.

Tom prigodom, ministar Banožić rekao kako se nakon 29 godina s posebnim pijetetom prisjećamo svih branitelja, pripadnika 4. brigade, 112. brigade ZNG-a i policije koji su onda kad je trebalo stati u obranu Zadra, kao i svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Zadra i Domovine. “Hvala našim herojima koji su dali svoje živote kako bismo mi danas živjeli u miru. Hvala i građanima koji su za vrijeme razaranja ostali u Gradu i na razne načine pokušavali normalizirati život u teškim danima”, istaknuo je ministar Banožić uputivši posebnu zahvalu obiteljima poginulih i umrlih.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić je tom prigodom naglasio kako se i 29 godina kasnije Zadar i Hrvatska s istom zahvalnošću sjećaju svih branitelja koji su stali u obranu grada i dali živote za mir i slobodu današnjih naraštaja. “Dan obrane Zadra je jedan od najsvjetlijih i najznačajnijih trenutaka u njegovoj tisućljetnoj povijesti”, naglasio je gradonačelnik Dukić.

Župan Zadarske županije Božidar Longin je podsjetio na sve koji su podnijeli žrtvu u obrani Zadra. “Danas je dan u kojem zaustavljamo vrijeme i okrećemo kazaljku unatrag te putujemo u prošlost. Vraćamo se u 1991., godinu patnje, godinu smrti, ali i godinu hrabrosti, godinu ponosa. Osvajače je vodila okrutna glad za tuđim, ali naši su se hrvatski branitelji borili za očuvanje svoje Domovine, svoga grada, svog kućnog praga, svoje obitelji. To je bila snaga čovjeka koje je nemjerljiva snagom oružja. I baš zbog toga Zadar je obranjen. Sjećajmo se onih koji su tu žrtvu podnijeli, pamtimo kako se nikada ne bi ponovilo”, poručio je Longin.

Na misi u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu, župnik fra Žarko Relota je podsjetio kako borba, hrabrost i zajedništvo branitelja iz Domovinskog rata može biti uzor svima nama i u današnje vrijeme te kako su mir, red, dostojanstvo i ljubav vrijednosti za koje se uvijek treba zalagati.

Pročitano 1109 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA