Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije: Izrađena projektna dokumentacija za obnovu i muzeološko uređenje tri kulturna dobra

Posted On Srijeda, 23 rujna 2020 15:20

U Gradskoj knjižnici u Benkovcu održana je završna konferencija projekta Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 5.230.860,80 kuna, a stopa financiranja je 72 % i iznosi 3.754.705,90 kuna.

Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri su Grad Benkovac, Grad Pag, Grad Nin i Zavičajni muzej Benkovac. Glavni cilj projekta je doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju Zadarske županije, valorizacijom kulturne baštine i njenom integracijom s kulturno-turističkom ponudom destinacije u svrhu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti.

Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić istaknuo je ponos što je Benkovac dio ove kulturne rute te se nada nastavku ovakvih i sličnih projekata koji će pomoći valorizaciji poduzetništva s naglaskom na turizam.

Župan Zadarske županije, Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo što se privodi kraju još jedan kvalitetan projekt, na čijoj su provedbi, uz Županiju kao nositelja, kao partneri sudjelovali gradovi Benkovac, Nin i Pag te Zavičajni muzej Benkovac.

„Prostor Zadarske županije ima bogatu kulturno-povijesnu baštinu. Živjeli su ovdje razni narodi ostavljajući materijalne tragove svoga postojanja. Danas su to nekropole, gradine, utvrde, sakralni objekti i dr.  Zadaća novih generacija jest njihovo potpuno otkrivanje, proučavanje i konzervacija, ali i valorizacija te njihovo stavljanje u novu funkciju, jer imati bogatstvo koje ničemu ne služi, ne znači biti dobrim gospodarom. A upravo će to i biti učinjeno čime će se kontinuitet nastaviti prema konačnom cilju - valorizaciji kulturne baštine i njenoj integraciji s turističkom ponudom destinacije“, naglasio je Longin.

Prezentaciju o projektu i postignutim  rezultatima održala je voditeljica projekta, Tomislava Gregov, iz Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije koja je istaknula kako je ovaj projekt baziran na kulturni turizam kojeg čini mozaik lokaliteta, tradicije, iskustva, načina života ljudi što pridonosi raznolikosti destinacije.

„U Hrvatskoj, unatoč dominantnom imidžu sunca i mora, inozemni posjetitelji sve više žele osjetiti autohtoni način života, posjetititi kulturno-povijesne lokalitete te sudjelovati na kulturnim manifestacijama. Kulturni turisti su skloni trošiti više novca na ljetovanje od prosječnih turista. Prema odrednicama Strategije razvoja turizma RH do 2020., kulturni turizam, prema kriteriju atraktivnosti, uvršten je u potencijalno vodeće proizvodne grupe hrvatske turističke ponude“, otkrila je voditeljica projekta dodavši da se kroz provedbu projekta dobio i skraćeni naziv Kulturne rute „LiriH Route“, te slogan „Tragovi prošlosti i drevni okusi“ u čijem naslovu je sadržan znak peke kao poveznice sve tri kulture,  Liburna i  Rimljana koji su je koristili te Hrvata koji je dan danas koriste.

Kulturna dobra obuhvaćena ovim projektom su Zavičajni muzej Benkovac, Rimska vila s mozaicima iz 1. stoljeća u gradu Ninu, te ostatci franjevačkog samostana pri Crkvi Marijina uznesenja u Starom Pagu. Kroz projekt je izrađena sva potrebna dokumentacija te su dobivene građevinske dozvole za obnovu i muzeološko uređenje sva tri kulturna dobra.

Pročitano 724 puta

Zadnje objave

studenoga 26, 2021

NAJAVA 4. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

4. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. prosinca (petak)…
studenoga 16, 2021

NAJAVA 5. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

5. sjednica Kolegija župana održat će se dana 17. studenoga (srijeda) 2021. godine u…
studenoga 15, 2021

Županova čestitka nogometašima na plasmanu na Svjetsko prvenstvo

Povodom velikog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije i plasmana na Svjetsko…
studenoga 09, 2021

„JOINT CROSS BORDER TRAINING” – Edukativna međugranična radionica - Sastanak prekogranične suradnje Italija- Hrvatska

Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA