Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Posted On Utorak, 22 rujna 2020 12:12

Od 2004. godine 22. rujna  obilježava se Nacionalni dan borbe protiv  nasilja nad ženama  i to u spomen  na tri žene: sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i Gordanu Oraškić, koje je tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu ubio Gordanin suprug Mato Oraškić.

Na žalost, U Hrvatskoj se  nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin.

Obilježavanjem Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pokušava se senzibilizirati društvo za spomenutu problematiku te poslati jasna poruka da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Republika Hrvatska je donijela zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost, a nužno je i osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja. Žene su ravnopravni članovi našeg društva, one su nositeljice života, majke, supruge, prijateljice, kolegice..One su te koje svijet čine ugodnijim i ljepšim mjestom i premda ih se kolokvijalno naziva slabijim spolom, najčešće je upravo suprotno.

Tijekom osam mjeseci 2020. godine Policijska uprava zadarska evidentirala je 225 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, dok je u istom razdoblju 2019. godine evidentiran 221 prekršaj. Također, u istom razdoblju evidentirana su 52 kaznena djela  nasilja u obitelji , dok je u istom razdoblju prošle  godine evidentirano 37 kaznenih  djela.

U povodu današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama,  Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt „Lily“,  izradilo je  novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola.

Sam naziv projekta, pa tako i novog spota „Lily“, simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku.

Hrvatski Sabor 2004. godine proglasio je 22. rujna „Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama“.

Projekt „Lily“ ima multimodularni karakter te se, kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. godine diljem Republike Hrvatske s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama. Spot možete pogledati na linku:

https://zadarska-policija.gov.hr/vijesti/video-povodom-nacionalnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-u-sklopu-projekta-lily-predstavljamo-novi-spot/10532

Pročitano 1714 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA