Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Glasajte za najbolji županijski EU projekt! U finalu je projekt Zadarske županije „IRENE“

Posted On Ponedjeljak, 21 rujna 2020 14:36

Nakon što su predstavljeni svi finalisti natječaja za najbolji EU projekt u Hrvatskoj 2020. podignuta je i platforma preko koje svoj glas mogu dati i sami građani. Zadarska  županija u finale je ušla s projektom  IRENE – Interregional Renewable & ENEergy efficiency network prijavljen unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji.

Vodeći partner na projektu je  Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, dok su partneri Zadarska županija, Eko Centar DELFIN iz Crne Gore, Općina Tivat, Asocijacija za ekonomski razvoj iz Bosne i Hercegovine i Grad Mostar.

Projekt se odvijao na lokacijama Zadarske županije (Zadar, Smilčić, Korlat, Lisičić, Bibinje, Vinjerac, Novigrad - Gajine, Galovac, Privlaka), zatim u Mostaru, Tivatu, Neumu te Jablanici. Provedba projekta započela je 01.07.2017. te je trajala do 31.12.2019. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 1.915.820,00 eura, a iznos  isplaćenih bespovratnih sredstava 1.628.447,00 eura. Od toga su vlastita sredstva iznosila 287.373,00 eura.

Cilj projekta bio je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sustava upravljanja energijom te poticati energetsku učinkovitosti i korištenje sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Vrijednost projekta vidljiva je pak kroz razvoj zajedničke mreže projektnih ideja i omogućavanje razvoja novih inicijativa, specijalistička obuka i opremanje specijaliziranom opremom postojećih i novih timova energetske učinkovitosti kao i ulaganje u infrastrukturu. Tako su projektom IRENE zamijenjeni postojeći rasvjetni sustavi koji koriste živinu rasvjetu s visoko učinkovitim i energetski učinkovitim svjetiljkama te je ugrađen jedan solarni sustav za pripremu potrošne tople vode u prekograničnom području. Rasvjetni sustav zamijenjen je  na lokacijama u  Zadru, Mostaru, Tivtu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Novigradu, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

Samo u Zadarskoj županiji modernizirano je 510 energetski učinkovitih rasvjetnih tijela, na području Hercegovačko Neretvanske županije-BiH 605 rasvjetnih tijela, a na području Boke Kotorske-ME modernizirano je 593 rasvjetnih tijela te je ugrađen jedan solarni sustav za pripremu potrošne tople vode.  Također, provedena je edukacija djece te se poticalo stanovništvo i javni sektor na korištenje obnovljivih izvora energije te energetsku učinkovitost putem posebno osmišljene promotivne kampanje. Posebno osmišljena predstava za djecu s ciljem edukacije o energetskoj učinkovitosti i zaštiti prirode je prikazana 12 puta pred kazalištima popunjenima do posljednjeg mjesta. Ugrađeni su i sustavi za monitoring potrošne energije s prikazom potrošnje, ušteda te statistike u realnom vremenu za 3 javne zgrade u prekograničnom području te su izrađeni energetski pregledi za 13 Javnih zgrada na području BiH i ME.

Izrađena je i baza projektnih ideja, opremljeni i educirani postojeći i novoosnovani EE timovi, a poseban naglasak je stavljen na disperziju pilot projekata u ruralna područja koja nisu aktivna u privlačenju EU sredstava te je podignuta svijest o korištenju obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti.

Podršku i svoj glas ovom županijskom projektu možete dati do 1. listopada 2020. godine OVDJE.

Proglašenje pobjednika održat će se na Danima regionalnog razvoja početkom listopada.

Inače, izbor za najbolji EU projekt pokrenuli su Jutarnji.hr, Ured EU parlamenta u Hrvatskoj,  Hrvatska zajednica županija i Župan.hr u želji da povećaju razinu osviještenosti građana o uspješnom korištenju EU sredstava te da promocijom najboljih projekata potaknu još efikasnije korištenje EU fondova.

Pročitano 1375 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA