Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru otvoren međunarodni znanstveni skup „Vrijeme, prostor i duhovnost: Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe“

Posted On Četvrtak, 17 rujna 2020 13:25

„Vrijeme, prostor i duhovnost: Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe“ naziv je međunarodnog znanstvenog simpozija koji je jutros otvoren  u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru . Sudjeluje 28 predavača iz Hrvatske i Italije, a održava se povodom 11 stoljeća prisutnosti benediktinki sv. Marije u Zadru.

Na otvaranju znanstvenog simpozija jutros su govorili rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, zadarski nadbiskup monsig. Želimir Puljić, časna majka Anastazija Čizmin te predsjednik organizacijskog odbora don Ivan Bodrožić. U ime Grada Zadra obratila se zamjenica gradonačelnika jagoda Surać, a nazočan je bio i zamjenik župana Šime Mršić te predsjednica Županijske skupštine Nevenka Marinović.

Jedanaest je stoljeća duhovne i kulturne povijesti Samostana sv. Marije u Zadru. Uz njegovanje benediktinskog pravila "moli i radi", koludrice žive dosljednost, upornost, revnost, služenje, trajnu sjedinjenost s Kristom, vjernost, predanje te su čuvarice baštine vjere u svome narodu, isaknula je opatica samostana Sv Marije u Zadru č.m. Anastazija Čizmin.

Znanstveni skup nije samo posvećen zadarskim benediktinkama veće općenito benediktnskim zajednicama koje skrivaju iznimno kulturno i duhovno bogatstvo, naglasio je u ime organizatora don Zdenko Dundović, a organizatori ovog današnjeg događanja su Samostan benediktinki sv. Marije u Zadru, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru, Katoličko sveučilište Sveto srce u Milanu te Sveučilište u Firenzi .

Pokrovitelj skupa je Zadarska nadbiskupija, a održavanje su   pomogli Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Sveučilište u Zadru, Zadarska nadbiskupija i Samostan benediktinki sv. Marije u Zadru.

Pročitano 497 puta

Zadnje objave

siječnja 06, 2022

Županova čestitka episkopu dalmatinskom povodom pravoslavnog Božića

U povodu pravoslavnog Božića koji se slavi u petak, 7. siječnja župan Božidar Longin…
siječnja 06, 2022

Župan Longin posjetio graničnu policiju: Sigurnost je brend Zadarske županije

Župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković u pratnji načelnika Policijske…
Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju
prosinca 23, 2021

Betlehemsko svjetlo stiglo u Zadarsku županiju

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju. Mladi izviđači iz…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA