Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Radni sastanak u Domu županije: Zadovoljni turističkim brojkama, ne i punjenjem proračuna

Posted On Četvrtak, 30 srpnja 2020 15:58

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije održan je redovni radni sastanak župana Božidara Longina s načelnicima i gradonačelnicima. Gospodarstvo Zadarske županije uslijed epidemije koronavirusa, tijek turističke sezone, izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije, financiranje izrade Studije izvodljivosti Aglomeracije Novigradsko more - Ravni kotari, projekt razvoja Eno-gastro turizma u Zadarskoj županiji - bile su samo neke od tema o kojima se raspravljalo.

Većina nazočnih iskazala je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom turističke sezone koja se odvija dosta dobro, unatoč globalnoj epidemiji koronavirusa.

„Rijetko tko je mogao očekivati ovakve brojke uoči početka sezone. Na području cijele županije u srpnju imamo preko 60 posto dolazaka u odnosu na prošlu godinu, u pojedinim općinama to se penje i preko 80, 90 posto. To svakako ohrabruje uoči kolovoza koji nam je tradicionalno najbolji mjesec po broju turista, a optimizam nam daje i povoljna epidemiološka situacija na području naše županije“, istaknuo je župan Longin.

Raspravljalo se i o pomoći poljoprivrednim proizvođačima, vinogradarima i vinarima te nastojanju da se Zadarska županija brendira kao gastronomska destinacija.

„Kako bi im pomogli, pokrenuli smo razgovore naših poljoprivrednih proizvođača s ugostiteljima, jer plasman lokalnih proizvoda u velikoj mjeri ovisi o njihovoj suradnji. Svaka kriza trebala bi proizvesti i neke nove prilike, a mi smatramo da je ovo idealna prilika da pokušamo brendirati našu županiju kao gastro destinaciju. Očekujemo od županijske Turističke zajednice da predvodi tu priču i već sada imamo dosta pozitivnih reakcija“, dodao je Longin.

Na sastanku je bilo riječi i o slabijem punjenju proračuna, što je boljka svih jedinica lokalne samouprave, ali i županije.

„Financijska kriza nas je sve pogodila, ali se pokušavamo prilagoditi novonastaloj situaciji. Primjerice, izvorni proračun županije je smanjen za 15 milijuna kuna i sasvim sigurno nam neće biti lako zadovoljiti sve prohtjeve. Kao prioritet smo zacrtali očuvanje radnih mjesta i zato smo sredstva koja smo mogli preusmjerili u potpore poduzetnicima“, poručio je zadarski župan dodavši da je jedna od tema sastanka bila i izgradnja skloništa za životinje (azila za pse) što će biti zajednički projekt županije, gradova i općina.

„Za sada je, prema prvim procjenama i troškovnicima, ukupna investicija dosta skupa, ali to pokušavamo smjestiti u realne okvire. Svjesni smo da je to naša zajednička obaveza. Ono što je najvažnije, riješili smo pitanje vlasništva zemljišta, imamo lokacijsku dozvolu i glavni projekt u izradi te se nadam što skorijem početku izgradnje azila“, poručio je župan.

Pročitano 981 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA