Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Rezultati projekta Inkluzija: Osigurana stručna podrška za 73 učenika, a zaposlena 64 pomoćnika u nastavi

Posted On Petak, 24 srpnja 2020 15:07

Rezultati provedbe projekta „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“ u školskoj godini 2019./2020. prezentirani su na izvještajnoj konferenciji projekta održanoj u petak, 24. srpnja 2020. godine.

Projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“ omogućuje socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav. Neposrednim radom pomoćnika s učenicima s teškoćama u razvoju omogućava se postizanje boljih obrazovnih rezultata i uspješnija socijalizacija učenika, a stjecanjem vještina i stručnih kompetencija pomoćnika osigurat će se njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada.

Okupljenim predstavnicima medija projekt i rezultate su predstavili pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković, članica projektnog tima i viša stručna suradnica na projektu, Marina Diklić te ravnateljica Osnovne škole Privlaka, Verica Škibola i pomoćnica u nastavi zaposlena kroz projekt, Maja Peša.

Ukupna vrijednost projekta je 12.684.504,00 kuna, od čega se 8 milijuna kuna sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020. u bespovratnom iznosu, dok ostatak sufinancira Zadarska županija.

"Uz sredstva osigurana kroz projekt i sufinanciranje projekta od strane Zadarske županije, godišnje se kroz županijski proračun osigura dodatnih do dva milijuna kuna kako bi pomoćnike imali svi učenici s teškoćama u školama kojima je osnivač Zadarska županija. U četverogodišnjem razdoblju, od 2017. do 2021. godine za pomoćnike u nastavi osigurano je ukupno 20 milijuna kuna", istaknuo je pročelnik Šimunić.

Nositelj projekta „Inkluzija“ je Zadarska županija, dok su partneri na projektu 30 osnovnih i srednjih škola osnivača Zadarske županije (OŠ Petar Lorini Sali; OŠ Biograd; OŠ Vladimira Nazora Škabrnja; OŠ Sv. Filip i Jakov; OŠ Braće Ribar Posedarje; OŠ Pakoštane; OŠ Jurja Barakovića Ražanac; OŠ Braće Radić Pridraga; OŠ Petra Zoranića Stankovci; OŠ Franka Lisice Polača; OŠ Stjepana Radića Bibinje; OŠ Valentina Klarina Preko; OŠ Benkovac; OŠ Privlaka; OŠ Petra Zoranića Nin; OŠ Jurja Dalmatinca Pag; OŠ Obrovac; OŠ Sukošan; OŠ Poličnik; OŠ Gračac; OŠ Starigrad; Strukovna škola Vice Vlatkovića; Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića; Prirodoslovno-grafička škola; Medicinska škola Ante Kuzmanića).

 „Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pruža tehničku pomoć u provedbi projekta. Angažman Agencije na projektu omogućava projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj“, objasnila je angažman Agencije ZADRA NOVA u realizaciji ovog važnog projekta ravnateljica Dujmović Vuković.

Broj škola uključenih u projekt svake školske godine ovisi o potrebama, tj. pohađa li školu učenik s teškoćama ili ne.

„U nastavnoj godini 2019./2020. osigurana je stručna podrška za 73 učenika s teškoćama u razvoju putem angažiranja 64 stručno osposobljena pomoćnika u nastavi u 25 škola, od čega 21 osnovne i četiri srednje škole kojima je osnivač Zadarska županija“, naglasila je Marina Diklić, članica projektnog tima.

Ravnateljica Škibola i pomoćnica Peša naglasile su važnost ovog projekta za socijalizaciju djece i njihovo uključivanje (inkluziju) u redovan obrazovni sustav. 

U tijeku su pripreme za realizaciju projekta u školskoj godini 2020./2021.

Pročitano 761 puta

Zadnje objave

Svečanosti službenog otvaranja nazočili su i svi hrvatski župani
srpnja 27, 2022

Župan Longin na svečanom otvaranju Pelješkog mosta

Dugo vremena jedan projekt nije tako ujedinio Hrvatsku i učinio ponosnima njezine građane…
srpnja 21, 2022

Županija i ove godine dodijelila milijun kuna za ruralni razvoj: Naši su proizvođači napravili impresivan pomak u kvaliteti i marketinškoj prepoznatljivosti

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije i ove je godine…
srpnja 20, 2022

Osigurano 500 tisuća kuna za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti mikro poduzetnicima na području Zadarske županije

Zadarska županija nastavlja s poticanjem poslovne aktivnosti pa je objavila Javni poziv…
U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna
srpnja 07, 2022

Radovi u tijeku: Sali će dobiti proširenu luku vrijednu 90 milijuna kuna

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA