Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Novih 76 milijuna kuna za projekte Strukovne škole Vice Vlatkovića i Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar

Posted On Ponedjeljak, 29 lipnja 2020 16:16

Projekti usmjereni na razvoj i unaprjeđenje obrazovanja Strukovne škole Vice Vlatkovića i Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar dobit će preko 136 milijuna kuna ukupno, iz četiri natječaja.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, objavilo je Odluku o financiranju za 20 projekata ukupnog iznosa 819.515.486,37 HRK u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga UP.03.3.1.04 ‘Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo’, koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”.

Tako je Strukovnoj školi Vice Vlatkovića za projekt „Budi spreman i kompetentan!“ odobren bespovratni iznos od 33.693.182,17 HRK dok je Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar za projekt „MEDICINSKA+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva“ odobren bespovratni iznos od 43.232.316,541 HRK.

„Kao što je bilo najavljeno, dobili smo odluku o financiranju još dva nova projekta ključna za razvoj sektora strojarstva i zdravstva u strukovnom školstvu. Čestitke idu objema školama na čelu s ravnateljima, njihovim djelatnicima, partnerima, te Agenciji za razvoj Zadarske županije. Vjerujemo da će ova ulaganja poboljšati kvalitetu strukovnog obrazovanja te naše sadašnje i buduće učenike pripremiti za tržište rada na kojem će biti konkurentni i uspješni u svojim privatnim i poslovnim pothvatima“ kazao je župan Zadarske županije Božidar Longin.

„Zadarska županije imala je čak tri prva mjesta među srednjim školama kod rangiranja uspješnosti škola u sektorima strojarstva, zdravstva, poljoprivrede, turizma i elektrotehnike koje je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Tako smo od 25 centara koji su se nakon toga uspostavili u Republici Hrvatskoj kao županija dobili dva centra. Strukovnu školu Vice Vlatkovića u sektoru strojarstva i Medicinsku školu Ante Kuzmanića u sektoru zdravstva. Ova odluka priznanje je cijelom strukovnom školstvu u Zadarskoj županiji. Pred svima je sad velik posao realizacije projekata, a Zadarska županija dobit će dvije moderne škole ne samo u smislu prostornih uvjeta (de facto nova Medicinska škola na novoj lokaciji) nego i osuvremenjene programe obrazovanja koji će pratiti potrebe gospodarstva i poslodavaca.“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić.

 

Strukovna škola projekt će provesti u suradnji s 12 projektnih partnera dok će Medicinska škola projekt provesti u suradnji s 13 partnera.

„Projektom će se provoditi aktivnosti uspostave i unaprjeđenja organizacije rada Strukovne škole Vice Vlatkovića kao regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva kroz izradu strateških planova razvoja te kroz uspostavu jedinstvenog sustava kvalitete. Nadalje, projekt će uključivati i aktivnosti koje se odnose na nabavu specijalizirane opreme te unaprjeđenje strukovnih kurikuluma i ostalih programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Kroz jačanje kapaciteta odgojno obrazovnih radnika i mentora kod poslodavaca za provedbu različitih oblika obrazovanja, dodatno će se poboljšati kvaliteta nastavnog procesa koji će učenicima, odraslim polaznicima i drugim korisnicima omogućiti stjecanje ishoda učenja i kompetencija usklađenih s potrebama tržišta rada.“ – objasnio je ravnatelj Tihomir Tomčić, ne skrivajući ponos na uspjeh ustanove kojoj je na čelu.

„Unaprjeđenjem programskih i kadrovskih uvjeta Medicinska škola Ante Kuzmanić kao regionalni centar kompetentnosti u sektoru zdravstva, učenicima i odraslim polaznicima će pružati relevantna teoretska znanja i praktične vještine kako bi se unaprijedile njihove kompetencije prilikom ulaska na tržište rada. Projekt pridonosi modernizaciji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja prilagođenog potrebama gospodarstva uz poticanje inkluzije. Projektne aktivnosti koje uključuju edukacije, osposobljavanja, razvoj i modernizaciju kurikuluma i programa, zatim nabavu opreme te javno-zdravstvene kampanje obuhvaćeni su odgojno-obrazovni radnici, učenici kao i odrasli polaznici škole i partnerskih ustanova.“ – kazao je ravnatelj Davor Vidaković ponosan na činjenicu kako je zadarska škola jedini regionalni centar kompetentnosti u sektoru zdravstva južno od Zagreba.

Ravnatelji škola ugovore za projekte će potpisati u petak, 3. srpnja 2020. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

„Kao regionalni koordinator, Agencija ZADRA NOVA je od prvog dana prepoznala iznimnu važnost projekta regionalnih centara kompetentnosti za širu zajednicu. Kroz realizaciju četiri  projekta za koje je odobreno preko 136 milijuna bespovratnih EU sredstava unaprijedit će se rad škola koje će postati suvremeni obrazovni centar u strukovnom obrazovanju. Škole RCK će obrazovati i osposobljavati učenike i polaznike u skladu s potrebama i prilikama koje nudi tržište rada, a to je temelj cjelokupnog razvoja i napretka.“ – izjavila je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković.

Agencija ZADRA NOVA je u suradnji s prijaviteljima pripremila i prijavila sva četiri projekta za škole RCK te će sudjelovati i u njihovoj provedbi. Angažman Agencije na ovim projektima omogućava projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ranije je kroz Poziv „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ odobren iznos od 29.924.449,48 HRK za projekt Strukovne škole Vice Vlatkovića i 30 milijuna kuna za projekt Medicinske škole Ante Kuzmanić.

 

Pročitano 805 puta

Zadnje objave

Svečanosti službenog otvaranja nazočili su i svi hrvatski župani
srpnja 27, 2022

Župan Longin na svečanom otvaranju Pelješkog mosta

Dugo vremena jedan projekt nije tako ujedinio Hrvatsku i učinio ponosnima njezine građane…
srpnja 21, 2022

Županija i ove godine dodijelila milijun kuna za ruralni razvoj: Naši su proizvođači napravili impresivan pomak u kvaliteti i marketinškoj prepoznatljivosti

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije i ove je godine…
srpnja 20, 2022

Osigurano 500 tisuća kuna za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti mikro poduzetnicima na području Zadarske županije

Zadarska županija nastavlja s poticanjem poslovne aktivnosti pa je objavila Javni poziv…
U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna
srpnja 07, 2022

Radovi u tijeku: Sali će dobiti proširenu luku vrijednu 90 milijuna kuna

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA