Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru otvoren Noćnjak

Posted On Petak, 26 lipnja 2020 10:01

U specifičnim uvjetima i po prvi put u ljetnom terminu, činom tradicionalne sadnje masline ispred zadarskog hotela Kolovare otvorena je 22. međunarodna manifestacija malinara i uljara Noćnjak 2020 u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. Na svečanosti otvaranja sudjelovali su zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik Daniel Segarić. Za ovogodišnji Noćnjak predano je 413 uzoraka, od čega 40 sa zadarskog područja.

Program ovogodišnjeg Noćnjaka prilagođen je novonastalim okolnostima i skraćenog obujma, a traje  do subote 27. lipnja 2020.

„Ljubav prema maslinama jača je i od korona virusa“, kazao je Lordan Ljubenko, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije koji priređuje Noćnjak od 1999. godine. Ljubenko je istaknuo kako ta manifestacija maslinarstva ima ekonomske koristi za maslinare, uz saznanja o tehnološkim i znanstvenim novinama, te edukaciji maslinara.

Zamjenik župana Šime Mršić u svom je obraćanju istaknuo da se još od antičkih vremena maslina uzgajala ovdje jer je područje Zadarske županije, zahvaljujući plodnom tlu, pogodnoj klimi te općenito povoljnim ekološkim uvjetima, posebno dobro za maslinarsku proizvodnju.

„Maslina je, znači, naša prošlost, ali ulaganje u uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja ujedno je i naša budućnost.

Zanimljiv je podatak da je u razdoblju od 2010. do 2014. u Zadarskoj županiji podignuto i stavljeno u funkciju 1.430 ha maslinika od ukupnih 9.373 ha u cijeloj RH to je Zadarsku županiju stavilo na drugo mjesto iza Istarske županije prema površinama koje je podignula u tom razdoblju. Velika većina tih nasada podignuta je u zadarskom zaleđu na melioriranom kršu, mahom u ekološkom sustavu uzgoja. Pod maslinama je sada u Zadarskoj je županiji 2.579 ha, što iznosi 18,22 % u odnosu na RH.“, rekao je Mršić.

Zamjenik župana Šime Mršić uručio je  i “Zlatno pero Noćnjaka” dopisniku Slobodne Dalmacije Ivici Radiću.

Pročitano 408 puta

Zadnje objave

srpnja 22, 2021

Krajem lipnja više od 60 tisuća zaposlenih u Zadarskoj županiji

Zadarska županija i na koncu šestog mjeseca 2021. godine bilježi značajno povećanje broja…
Župan Longin održao je u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku redoviti radni sastanak s načelnicima i gradonačelnicima
srpnja 21, 2021

U Poličniku održan radni sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima

Župan Božidar Longin održao je danas u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku redoviti…
srpnja 20, 2021

Župan primio zadarske vinare koji su osvojili 17 medalja na Decanteru

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u Domu županije vinare iz Zadarske županije…
Prijam za KKOI Zadar osvajače dvostruke krune
srpnja 20, 2021

Prijam za KKOI Zadar osvajače dvostruke krune

Članove Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar koji su ove godine osvojili…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA