Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zemuniku dodijeljen letački znak pilota HRZ-a polaznicima 24. naraštaja vojnih pilota

Posted On Petak, 19 lipnja 2020 15:39

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, u petak, 19. lipnja 2020. godine, održana je svečanost dodjele letačkog znaka pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva polaznicima 24. naraštaja vojnih pilota koji su uspješno završili školovanje za hrvatskog vojnog pilota.

Uz članove obitelji i prijatelje mladih pilota, svečanosti su bili nazočni župan Božidar Longin,državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec te predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović te  ostali visoki vojni i državni uzvanici.

Školovanje je završilo osam polaznika, od čega četiri pilota aviona i četiri pilota helikoptera. Letački znakovi svečano su uručeni kadetima Antoniju Donadiću, Lovri Krniću, Mirku Kekezu, vojnicima Michaelu Cvjetoviću, Bruni Bulumu, Goranu Crničkom te poručnicima Martinu Škrtiću i Ivanu Lončaru.

Mladi piloti školovali su se u Središtu za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin”, dok se letačka obuka odvijala u 392. eskadrili aviona na avionu Pilatus PC-9M i 393. eskadrili helikoptera 93. krila HRZ na helikopteru BELL-206 B 93.

“Biti vojni pilot znači pripadati vrlo malom broju odabranih koji su svoje sposobnosti, svoje motive i svoja znanja spremni davati u ostvarivanju zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske vojske i naše domovine Hrvatske!”, rekao je državni tajnik Ivić ističući kako vjeruje da će se ulaganjem dodatnih napora i nadalje nastaviti s modernizacijom zrakoplovstva.

“Vi, osam novih pilota HRZ-a, predstavljate zajednički uspjeh sustava vojnog školovanja, ali prije svega, to je vaš osobni uspjeh i vaše osobno postignuće na koje imate apsolutno pravo biti ponosni!”, izjavio je admiral Hranj poručivši pilotima da u svojoj daljnjoj vojnoj karijeri budu hrabri i oprezni, ali i realni i racionalni.

“Danas ste kročili na put prema zahtjevnom, ali i najboljem pozivu na svijetu. Iza vas je dugotrajna i naporna obuka, a ispred vas stoje novi izazovi, dodatna obuka i osposobljavanje za provedbu operativnih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, rekao je brigadni general Križanec zahvalivši pritom mladim pilotima i njihovim obiteljima na trudu i ustrajnosti koje su pokazali kroz školovanje i obuku.

“Od vas očekujemo puno, da stalno ulažete u sebe, da svaki dan nešto naučite i to primijenite! Čuvajte hrvatsko nebo, svoje obitelji i budite domovini vjerni”, poručio je predsjednik Milanović poželivši mladim pilotima sreću na njihovu profesionalnu putu.

Najbolji polaznik obuke, kadet Antonio Donadić, zahvalio je u ime svoga naraštaja predavačima, instruktorima, rodbini i prijateljima na potpori i poticajima koje su im pružali tijekom svih godina školovanja i izobrazbe: “Ovo je za sve nas veliki dan, dan kada s krilima koje dobivamo postajemo čuvari hrvatskog neba”, kazao je kadet Donadić prisjetivši se s tugom i poštovanjem tragično preminulih kolega – Marina, Tomislava, Marka i Luke.

Po završetku dodjele održan je letački program uz nastup akrobatske grupe “Krila oluje” s novom dimnom instalacijom i prelet MiG-21, a svojim izvedbama događaj je uveličao Jazz orkestar Hrvatske vojske.

Pročitano 883 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA