Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Posted On Četvrtak, 04 lipnja 2020 11:25

Raspravljalo se o aktualnim pitanjima vezanim uz prometnu mrežu pri javnoj usluzi, utjecaju krize na proračune jedinica regionalne samouprave te analizi EU fondova i njihovoj perspektivi u budućnosti.

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u srijedu 3. lipnja u Zagrebu uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova, Ministarstva financija te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Državni tajnici Velimir Žunac i Spomenka Đurić te pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Ana Odak predstavili su županima Višegodišnji financijski okvir EU (2021. – 2027.). Iz Ministarstva poručuju da je ovo prilika za iskorak jer uz 10 milijardi eura koji su nam na raspolaganju u sklopu nove financijske omotnice, dana nam je mogućnost korištenja dodatnih 10 milijardi eura. U samom VFO-u 2021. -2027. nalazi se pet investicijskih prioriteta podijeljenih na: pametnu Europu, zelenu Europu, povezaniju Europu, socijalniju Europu i Europu bližu građanima, iz koje se povlače sredstva za regionalni razvoj. Uz pet prioritetnih područja dolaze i tematske odrednice prema kojima je predviđeno kako će se koristiti 70 posto sredstava, pri čemu dodatna sredstva dobivaju na važnosti jer otvaraju mogućnost povlačenja više novaca za regionalni razvoj. Ugovorenost sredstava do danas je u Republici Hrvatskoj porasla s 8 posto u 2016. godini na 93 posto.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk podsjetio je na projekt izbora najboljeg EU projekta kojeg Hrvatska zajednica županija provodi u partnerstvu s Hanza Mediom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom župan.hr. U Izboru sudjeluju EU projekti provedeni i /ili završeni u 2018. i 2019. godini. Najbolji projekti birat će se u četiri kategorije: 1. Doprinos znanosti i inovacijama, 2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, 3. Doprinos prekograničnoj suradnji, i 4. Doprinos poduzetništvu, a dodjela nagrada održat će se početkom listopada 2020. godine na Danima europskih fondova i regionalnog razvoja. „Hrvatska je u prethodnoj godini iz EU fondova iskoristila 3,9 milijardi eura, što je 31% od planiranog iznosa. Zato će Izbor najboljeg EU projekta upoznati javnost s projektima koji su uspješno iskoristili sredstva iz EU fondova i doprinijeli razvoju svih hrvatskih županija, a nadamo se i dati poticaj da u potpunosti preuzmemo ulogu nositelja regionalnog razvoja“, rekao je Pauk.

Detalji o prijavi i pravila natječaja nalaze se na službenoj stranici Jutarnjeg lista: https://www.jutarnji.hr/Promo/prijavite-se-biramo-najuspjesnije-eu-projekte-u-hrvatskoj/10257790/amp

Pročitano 776 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA