Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Posted On Četvrtak, 04 lipnja 2020 11:25

Raspravljalo se o aktualnim pitanjima vezanim uz prometnu mrežu pri javnoj usluzi, utjecaju krize na proračune jedinica regionalne samouprave te analizi EU fondova i njihovoj perspektivi u budućnosti.

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u srijedu 3. lipnja u Zagrebu uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova, Ministarstva financija te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Državni tajnici Velimir Žunac i Spomenka Đurić te pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Ana Odak predstavili su županima Višegodišnji financijski okvir EU (2021. – 2027.). Iz Ministarstva poručuju da je ovo prilika za iskorak jer uz 10 milijardi eura koji su nam na raspolaganju u sklopu nove financijske omotnice, dana nam je mogućnost korištenja dodatnih 10 milijardi eura. U samom VFO-u 2021. -2027. nalazi se pet investicijskih prioriteta podijeljenih na: pametnu Europu, zelenu Europu, povezaniju Europu, socijalniju Europu i Europu bližu građanima, iz koje se povlače sredstva za regionalni razvoj. Uz pet prioritetnih područja dolaze i tematske odrednice prema kojima je predviđeno kako će se koristiti 70 posto sredstava, pri čemu dodatna sredstva dobivaju na važnosti jer otvaraju mogućnost povlačenja više novaca za regionalni razvoj. Ugovorenost sredstava do danas je u Republici Hrvatskoj porasla s 8 posto u 2016. godini na 93 posto.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk podsjetio je na projekt izbora najboljeg EU projekta kojeg Hrvatska zajednica županija provodi u partnerstvu s Hanza Mediom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom župan.hr. U Izboru sudjeluju EU projekti provedeni i /ili završeni u 2018. i 2019. godini. Najbolji projekti birat će se u četiri kategorije: 1. Doprinos znanosti i inovacijama, 2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, 3. Doprinos prekograničnoj suradnji, i 4. Doprinos poduzetništvu, a dodjela nagrada održat će se početkom listopada 2020. godine na Danima europskih fondova i regionalnog razvoja. „Hrvatska je u prethodnoj godini iz EU fondova iskoristila 3,9 milijardi eura, što je 31% od planiranog iznosa. Zato će Izbor najboljeg EU projekta upoznati javnost s projektima koji su uspješno iskoristili sredstva iz EU fondova i doprinijeli razvoju svih hrvatskih županija, a nadamo se i dati poticaj da u potpunosti preuzmemo ulogu nositelja regionalnog razvoja“, rekao je Pauk.

Detalji o prijavi i pravila natječaja nalaze se na službenoj stranici Jutarnjeg lista: https://www.jutarnji.hr/Promo/prijavite-se-biramo-najuspjesnije-eu-projekte-u-hrvatskoj/10257790/amp

Pročitano 146 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA