Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Medicinskoj školi 30 milijuna kuna iz EU fondova za novu zgradu

Posted On Četvrtak, 14 svibnja 2020 09:28

Zadarskoj Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar odobreno je 30 milijuna kuna iz europskih fondova za uspostavu centra kompetentnosti iz područja zdravstva.

Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije školi su odobrena bespovratna sredstva za financiranje projektnog prijedloga „Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva“.

Projekt je prijavljen na natječaj „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Ukupna vrijednost projekta je 49.066.618,01 HRK, dok je kroz projekt odobren maksimalni bespovratni iznos od 30.000.000,00 HRK.

„Ovo je velika stvar za školu ali i cijelu Zadarsku županiju jer se ostvaruju uvjeti za napredak sadašnjih  i budućih djelatnika i učenika. Ujedno će se škola približiti svojoj temeljnoj nastavnoj bazi, Općoj bolnici Zadar što pridonosi kvaliteti obrazovnog procesa. Iza projekta stoji cijeli tim ljudi, od osnivača Zadarske županije, preko Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i djelatnika škole.“ – poručio je Davor Vidaković, ravnatelj škole, pojasnivši i kako je temelj za dobivanja status škole regionalnog centra kompetentnosti bio i raniji status Medicinske škole Ante Kuzamnića kao prepoznate i cijenjene obrazovne institucije u zemlji i inozemstvu.

Zadarskoj srednjoj školi partneri na projektu su Zadarska županija i Medicinska škola u Rijeci.

U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar i partnerskoj ustanovi - Medicinskoj školi u Rijeci osigurat će se uvjeti za odvijanje programa obrazovanje i osposobljavanja prilagođeni regionalnim potrebama tržišta rada i suvremenim dostignućima u zdravstvu.

„Svima koji su sudjelovali u prijavi ovog projekta čestitam i vjerujem kako će naši učenici zahvaljujući ovom projektu steći najbolja znanja i vještine za njihovo zapošljavanje i profesionalnu karijeru. Zadarska županija vlasnik je zgrade koja će se rekonstruirati i nadograditi za Medicinsku školu i bez ikakvih kalkulacija smo potpisali ugovor o služnosti s Medicinskom školom kako bismo podigli kvalitetu obrazovanja na najviši nivo. Europski projekti iz kojih financiramo infrastrukturu naših škola najbolje je što trenutno možemo pružiti našim mladima, tj. učenicima naših srednjih škola. Medicinska škola će sigurno opravdati sva sredstva koja će biti uložena u njen razvoj.“, rekao je župan Božidar Longin

Odobrenim sredstvima osigurana su sredstva za adaptaciju i dogradnju Medicinske škole na novoj lokaciji, zgradi nekadašnjeg Srednjoškolskog đačkog doma u koju bi se u cijelosti izmjestila Medicinska škola. Glavni projekt budućeg obrazovnog centra koji su izradili arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, predviđa suvremenu školu visoke funkcionalnosti.

Pročelnik Ivan Šimunić je izjavio:

„Realizacijom ovog projekta Medicinska škola premjestit će se sa sadašnje adrese u ulici dr. Franje Tuđmana u okviru Sveučilišnog kampusa, na lokaciju starog Đačkog doma na Relji. U neposrednoj blizini Opće bolnice Zadar. Osim poboljšanja uvjeta obrazovanja prednost u radu bit će i puno lakša organizacija nastave koja uključuje i učeničku praksu u samoj bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama koje su smješteno u novoj zgradi Opće bolnice“

Projektnu prijavu je u suradnji sa školom pripremila i prijavila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja od prvog dana prati Medicinsku školu Ante Kuzmanića Zadar u procesu u kojem je ona i službeno postala jedna od ponajboljih u strukovnom obrazovanju. Prije dvije godine ZADRA NOVA je u suradnji sa školom pripremila Razvojni plan na temelju kojeg je škola dobila status regionalnog centra kompetentnosti (RCK) te je prošle godine započela s pripremom projektnog prijedloga na temelju kojeg su školi sad odobrena bespovratna sredstva. Agencija će u suradnji sa školom i partnerima projekt i provoditi. Naime, sad slijedi potpisivanje ugovora između Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar i Ministarstva, a potom i sama provedba projekta.

„Kao regionalni koordinator Agencija ZADRA NOVA je odmah prepoznala iznimnu važnost ovog projekta za širu zajednicu. Ovim projektom dobivamo moderni obrazovni centar u strukovnom obrazovanju koji će obrazovati i osposobljavati učenike i polaznike u skladu s potrebama lokalnog i regionalnog gospodarstva.“ – kazala je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica  Agencije ZADRA NOVA, dodavši kako angažman Agencije na ovom projektu omogućava projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije te usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnere.

Uz Medicinsku školu Ante Kuzmanića Zadar, regionalni centar kompetentnosti je i Strukovna škole Vice Vlatkovića u sektoru strojarstva, za čiji projekt je nedavno iz istog poziva također odobreno 30 milijuna kuna. Uz to, uskoro se očekuju rezultati za još dva projektna prijedloga. Naime, svaka od škola RCK prijavila je po dva projekta, i to jedan na poziv „Uspostava infrastrukture centara kompetencije u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ te drugi na poziv „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo“.

 

Pročitano 852 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA