Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zahvaljujući EU sredstvima i energetskoj obnovi Osnovne škole Nikole Tesle u Gračacu smanjena potrošnje energije za 56% na godišnjoj razini

Posted On Ponedjeljak, 27 travnja 2020 10:06

Nakon što završi epidemija bolesti COVID-19, učenici u ličkom dijelu Zadarske županije sjest će u klupe u energetski učinkovitijoj školi. Naime, uspješno su kraju privedeni svi radovi te je završila provedba projekta „Energetska obnova zgrade osnovne škole Nikole Tesle na adresi Školska 12, Općina Gračac, Gračac“, ukupne vrijednosti 3.776.306,25 kuna.

Za projekt koji je prijavila Zadarska županija 04. rujna 2018. godine, kao osnivač Osnovne škole Nikole Tesle Gračac s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja kao PT 1 i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao PT 2, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava 30. studenog 2018., prema kojem odobreni iznos koji sufinancira EU iznosi 1.353.482,18 kn te doprinos korisnika iznosi 2.422.824,07 kuna. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, za promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Projektu su odobrena i bespovratna sredstva Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u iznosu od 1.437.344,44 kuna.

U suradnji s prijaviteljem i školom, projektnu prijavu je pripremila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, koja je potom sudjelovala i u provedbi projekta kao stručna i administrativna pomoć.

Projektom je izvršena energetska obnova zgrade osnovne škole Nikole Tesle Gračac koja se sastoji od prizemlja i dva kata, a koja je za Domovinskog rata bila oštećena i potom 2003. godine obnovljena. Energetskim pregledom utvrđeno je da je zgradi škole nužna moguća primjena mjera energetske učinkovitosti, a predloženim mjerama iz ovog projekta energetski razred zgrade škole poboljšan je iz E u B razred. U pogledu toplinske zaštite zbog racionalne uporabe energije odrađena je sanacija fasade odnosno vanjske ovojnice zgrade.

Glavni cilj je bio smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od 56% što je i uspješno odrađeno putem sljedećih aktivnosti:

  1. Izrade glavnog projekta energetske obnove što je podrazumijevalo i izradu elaborata racionalne uporabe energije i toplinske zaštite te Arhitektonski projekt (što je bilo preduvjet za prijavu projekta);
  2. Provedba samih mjera energetske učinkovitosti odnosno radova, što je rezultiralo saniranom fasadom od 3.800 m², saniranim stropom prema negrijanom tavanu od 1.100 m², promijenjenim prozorima (150) i vratima (7);
  3. Nakon provedenih mjera energetske obnove potrebno je bilo ponoviti Energetski pregled i izraditi energetski certifikat što je rezultiralo izrađenim Izvješćem o provedenom energetskom pregledu te izrađenim energetskim certifikatom nakon provedene obnove;
  4. Stručni nadzor građenja je rezultirao obavljenim građevinsko-obrtničkim radovima u skladu s važećim lokalnim i nacionalnim propisima te smjernicama koje se koriste u RH;
  5. Projektantski nadzor se pobrinuo da obavljeni građevinsko-obrtnički radovi budu u skladu s važećim lokalnim i nacionalnim propisima te smjernicama koje se koriste u RH;
  6. Koordinator zaštite na radu tijekom građenja osigurao je uvjete zaštite na radu u fazi izvođenja radova;
  7. Aktivnost Promidžbe i vidljivosti doprinijela je promidžbi projekta u skladu s pravilima o promidžbi i vidljivosti EU projekata; te obavezna mjera Upravljanje projektom i administracija koja je rezultirala uspješno provedenim projektom u ugovorenim i zadanim vremenskim, financijskim i operativnim kapacitetima.

Sve navedene projektne aktivnosti uspješno su dovele do krajnjeg cilja projekta, a to je smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od 56% te znatno smanjenje razine CO2, u zgradi javnog sektora u kojoj se obavlja društvena djelatnost te su osigurani sigurniji i kvalitetniji uvjeti boravljenja i korištenja prostora učenika i djelatnika škole.

Zadovoljstvo postignutim rezultatima projekta ne krije ravnateljica Osnovne škole Nikole Tesle Gračac, Slavica Miočić.

''Velike zahvale Zadarskoj županiji jer je prepoznala potrebu škole za temeljitom obnovom kao i Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja nas je pratila cijelim tijekom provođenja projekta. Ovom obnovom poboljšat ćemo standard u objektu i uštedjeti na ukupnoj energiji do 56 posto na godišnjoj razini te osigurati kvalitetnije uvjete boravka u školskim prostorima učenicima i djelatnicima škole“, poručila je ravnateljica Miočić.

Župan Božidar Longin kazao je kako je za ovaj projekt iz županijskog proračuna osigurano preko 2 milijuna i 400 tisuća kuna.

Kao osnivači školskih ustanova na svom području, intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji. Sigurno je da će nakon što učenici opet sjednu u klupe, boravak u školi biti ugodniji za njih, a i da će biti znatno manje potrebe za potrošnjom energije za grijanje objekta. Poznato je da su u ličkom dijelu Zadarske županije temperature zrake tijekom cijele godine, osobito zimi, dosta niže nego u priobalju. Zahvaljujem Agenciji ZADRA NOVA i našoj Osnovnoj školi Nikole Tesle u Gračacu na uspješno ostvarenom projektu, kao i Općini Gračac na ostvarenoj suradnji“, istaknuo je župan Longin.

Osnovna škola škole Nikole Tesle u Gračacu jedan je od četiri školska objekta u kojima Zadarska županija kao osnivač provodi projekt energetske obnove, u sklopu poziva Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Školske zgrada u Pagu i Škabrnji su obnovljene, a tijekom ljetne pauze očekuje se dovršetak energetske obnove zgrade gimnazija u Perivoju Vladimira Nazora.

Pročitano 713 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA