Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Opća bolnica Zadar na plinskom grijanju: Uštede milijun kuna godišnje

Posted On Petak, 13 ožujka 2020 09:39

Prigodnom svečanošću obilježen je završetak priključenja Opće bolnice Zadar na EVN-ovu plinsku mrežu što je kruna svih aktivnosti i napora uloženih u energetsku obnovu OB Zadar koja će na godišnjoj bazi, zajedno sa zgradom nove Poliklinike, ostvariti uštede od milijun kuna.

Aktivnosti su obuhvatile zamjenu dotadašnjih kotlovnica i obnovu bolničkog dimnjaka koji je umjesto crnila ozelenio, kako bi se simbolično obilježio početak korištenja novog izvora energije, plina, po zdravlje građana i zaštitu okoliša daleko prihvatljivijeg energenta. Uvođenjem plinskog grijanja, uz značajne financijske uštede, smanjit će se štetne emisije CO2 za 433 tone godišnje.

Prijelaz na plin OB Zadar je provela u nekoliko faza, prijelazom s mazuta na plin početkom 2018. godine kada je bolnička kuhinja spojena na plin. Zatim je bolnička kotlovnica umjesto mazuta počela koristiti plin u prosincu 2019. godine, a uskoro će i zgrada Poliklinike početi koristiti plin umjesto UNP propan-butana.
„Bolnice su institucije u koje ljudi dolaze da bi se izliječili od raznih bolesti i u njima zaista ne bi smjelo biti mjesta za energente koji štete okolišu i dodatno narušavaju kvalitetu života i zdravlja građana. Od prelaska na plin naša bolnica ima vidljivo manje troškove, osoblje ugodnije radne uvjete, a pacijenti ugodnije i zdravije uvjete za lakši oporavak“, rekao je dr. med. Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar dodavši da nije bilo nikakve sumnje da je plin pravi izbor kad je vidio izračune o gotovo 50 postotnoj uštedi energije, a cijela će investicija biti vraćena kroz tri godine.

Župan Božidar Longin naglasio je da se Zadarska županija jasno opredijelila za načela održivog razvoja koja, između ostalog, preporučuju korištenje obnovljivih i ekološki prihvatljivijih izvora energije.
„Zadarska je županija vodeća u državi po investicijama u obnovljive izvore energije, jer je samo u projekte sunčanih i vjetroelektrana do sada na našem području uloženo milijardu i 200 milijuna kuna. Uz vjetar i sunce, jedna od tih ekološki čišćih izvora energije zemni je plin, koji je još uvijek ekonomski i ekološki jedan od najisplativijih energenata“, istaknuo je Longin podsjetivši kako je 2009. sklopljen Ugovor o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina s tvrtkom EVN Croatia Plin.
„Od tada do danas plin je stigao do Zadra, Benkovca, Biograda, a uz kućanstva, sve je veći broj javnih ustanova koje koriste plinsku mrežu. Sada, i naša Opća bolnica postaje jedan od korisnika. To je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koja ne posluje u minusu, što pokazuje da rade odgovorno i kvalitetno. Ovim priključkom na plinsku mrežu naša će Bolnica ostvariti dodatne uštede koje će, vjerujem, iskoristiti u ostvarenje još kvalitetnije zdravstvene skrbi“, poručio je župan.

Član Uprave EVN Croatia Plin Vlado Mandić kazao je kako je u sklopu plinofikacije Dalmacije do sada izgrađeno 135 kilometara plinske mreže, od čega 43 kilometra na području Zadarske županije. EVN dnevno plinom opskrbljuje više od 1400 korisnika, od čega je daleko najveći broj korisnika, njih 1150, u Zadarskoj županiji, među kojima 1100 kućanstava i 50 poslovnih korisnika.
„Izuzetno mi je drago da godišnje uštede od skoro 50 posto Opća bolnica Zadar može prenamijeniti za neke druge potrebe, bilo da su to ulaganja u odjele i stvaranje još boljih radnih uvjeta za bolničko osoblje, bilo da su to ulaganja usmjerena za još bolju skrb i ugodniji boravak bolesnika“, istaknuo je Mandić.

Pročitano 1640 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA