Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježavanja Međunarodnog dana žena

Posted On Petak, 06 ožujka 2020 21:17

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Županijske skupštine Zadarske županije je dana 6. ožujka 2020. godine u Maloj vijećnici Doma županije održalo okrugli stol pod nazivom „Žene u različitim poslovnim okruženjima“.

Predavanje je održala poduzetnica mr.sc. Sandra Lordanić Lukavac koja je ukazala na pokazatelje (ne)ravnopravnosti spolova u različitim poslovnim okruženjima. Kao najugroženiji segment istaknula je upravljanje, potom područje politike gdje usprkos zakonskoj regulativi nije puno postignuto te područje zapošljavanja gdje je stopa aktivnosti žena uvijek manja. Najveći napredak je postignut u obrazovanju a pozitivan trend osjeti se u domeni doživljenja, žene su izdržljivije i njihov životni vijek je duži.

Problematika zapošljavanja žena uzrokovana je automatizacijom u industriji, traže se zamjenska zanimanja za žene, a posebno je istaknut problem nedostatka osobnog kapitala žena i neorganiziranost popratne skrbi kao npr. fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće itd. Rješenja su dodatna stimulacija poslodavaca za zapošljavanje žena, naknade za samozapošljavanje žena te poticanje cjeloživotnog učenja žena.

Mr.sc. Sandra Lordanić Lukavac zaključuje kako bez inkluzivnijeg gospodarstva koji više uključuje žene koje čine više od 50 % svjetskog stanovništva ne može biti daljnjeg gospodarskog napretka.

Na okruglom stolu sudjelovali su članovi Županijske skupštine Zadarske županije, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i drugih radnih tijela Županijske skupštine, službenici Zadarske županije i predstavnici drugih institucija u Zadarskoj županiji. Na kraju predavanja sudionici su izmijenili vlastita iskustva, te su prigodno podijeljene ruže.

Pročitano 429 puta

Zadnje objave

srpnja 22, 2021

Krajem lipnja više od 60 tisuća zaposlenih u Zadarskoj županiji

Zadarska županija i na koncu šestog mjeseca 2021. godine bilježi značajno povećanje broja…
Župan Longin održao je u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku redoviti radni sastanak s načelnicima i gradonačelnicima
srpnja 21, 2021

U Poličniku održan radni sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima

Župan Božidar Longin održao je danas u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku redoviti…
srpnja 20, 2021

Župan primio zadarske vinare koji su osvojili 17 medalja na Decanteru

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u Domu županije vinare iz Zadarske županije…
Prijam za KKOI Zadar osvajače dvostruke krune
srpnja 20, 2021

Prijam za KKOI Zadar osvajače dvostruke krune

Članove Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar koji su ove godine osvojili…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA