Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježavanja Međunarodnog dana žena

Posted On Petak, 06 ožujka 2020 21:17

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Županijske skupštine Zadarske županije je dana 6. ožujka 2020. godine u Maloj vijećnici Doma županije održalo okrugli stol pod nazivom „Žene u različitim poslovnim okruženjima“.

Predavanje je održala poduzetnica mr.sc. Sandra Lordanić Lukavac koja je ukazala na pokazatelje (ne)ravnopravnosti spolova u različitim poslovnim okruženjima. Kao najugroženiji segment istaknula je upravljanje, potom područje politike gdje usprkos zakonskoj regulativi nije puno postignuto te područje zapošljavanja gdje je stopa aktivnosti žena uvijek manja. Najveći napredak je postignut u obrazovanju a pozitivan trend osjeti se u domeni doživljenja, žene su izdržljivije i njihov životni vijek je duži.

Problematika zapošljavanja žena uzrokovana je automatizacijom u industriji, traže se zamjenska zanimanja za žene, a posebno je istaknut problem nedostatka osobnog kapitala žena i neorganiziranost popratne skrbi kao npr. fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće itd. Rješenja su dodatna stimulacija poslodavaca za zapošljavanje žena, naknade za samozapošljavanje žena te poticanje cjeloživotnog učenja žena.

Mr.sc. Sandra Lordanić Lukavac zaključuje kako bez inkluzivnijeg gospodarstva koji više uključuje žene koje čine više od 50 % svjetskog stanovništva ne može biti daljnjeg gospodarskog napretka.

Na okruglom stolu sudjelovali su članovi Županijske skupštine Zadarske županije, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i drugih radnih tijela Županijske skupštine, službenici Zadarske županije i predstavnici drugih institucija u Zadarskoj županiji. Na kraju predavanja sudionici su izmijenili vlastita iskustva, te su prigodno podijeljene ruže.

Pročitano 286 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA