Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija – pilot područje projekta usmjerenog na planiranje prostora za korištenje obnovljivih izvora energije

Posted On Četvrtak, 13 veljače 2020 15:33

Energetski institut Hrvoje Požar i The Nature Conservancy u srijedu, 12. veljače 2020. organizirali su radionicu na kojoj su predstavili Pilot projekt integriranog i participativnog planiranja prostora za smještaj sunčanih elektrana i vjetroelektrana. Radionica je održana u prostorima Instituta (Savska 163, 10000 Zagreb). Na radionici su sudjelovali predstavnici Zadarske županije, Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Energetskog instituta Hrvoje Požar, BIOM-a te stručnjaci koji rade na obnovljivim izvorima energije, strateškom planiranju, procjenama utjecaja na okoliš, zaštiti prirode i drugim srodnim područjima.
Naime, na prijedlog i poziv instituta „Hrvoje Požar“, Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove odlučio se za sudjelovanje Zadarske županije u svojstvu pilot područja u Republici Hrvatskoj u navedenom projektu te je potpisan Sporazum o suradnji.
Za ovu priliku Zadarska županija se predstavila osvrtom na prostorno-plansku osnovu odnosno odredbe Prostornog plana Zadarske županije koji je na snazi i u provedbi (u postupku je izrada novih izmjena i dopuna s kojima se planira i revizija uvjeta za korištenje obnovljivih izvora energije), nadalje trenutno stanje zaštite prirode i lokaliteta posebne prirodne vrijednosti te izrađene stručne energetske podloge na temelju kojih se planiraju i provode brojni projekti korištenja obnovljivih izvora energije na području Zadarske županije.
Tijekom radionice razmijenjena su iskustva u iskorištavanju obnovljivih izvora energije uz uvažavanje ciljeva zaštite prirode, krajobraza i okoliša te utvrđena područja moguće suradnje stručnjaka različitih sektora kako bi kroz integrirano planiranje osigurali ispunjenje ciljeva zaštite klime i zaštite okoliša.
Cilj projekta je razviti pristup i metodologiju za ocjenu povoljnosti prostora Zadarske županije za sunčane elektrane i vjetroelektrane s obzirom na postojeća ograničenja i osjetljivost prostora s aspekta zaštite prirode i okoliša, a što će uvelike doprinijeti stručnoj i kvalitetnoj zaštiti i valorizaciji područja Zadarske županije u razvoju energetskog sektora na osnovama koristivosti obnovljivih izvora energije te poticanja ulaganja u obnovljivu energiju.

Inače, Hrvatska je u procesu usvajanja niza strateških dokumenata koji se odnose na ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbe. Nacionalni energetski i klimatski plan (NECP – National Energy and Climate Plan), koji je u fazi izrade, predviđa značajno povećanje opskrbe energijom iz obnovljivih izvora energije do 2030. (predviđeni povećani udjel OIE u bruto neposrednoj potrošnji energije bi iznosio 36,4% sa trenutnih 28,6%) posebno iz elektrana na potencijale energije sunca i vjetra. Uzimajući u obzir ciljeve Strategije i Akcijskog plana za zaštitu prirode od 2017. do 2025. godine, postoji očita potreba za međusektorskim planiranjem kako bi se osigurala održiva integracija dodatnih kapaciteta obnovljivih izvora energije u dokumentima prostornog uređenja.

Pročitano 204 puta

Zadnje objave

ožujka 13, 2020

Župan Longin: Moramo biti odgovorni i pratiti upute mjerodavnih

„Iako nema potvrđenih slučajeva koronavirusa u Zadarskoj županiji, moramo biti odgovorni,…
veljače 28, 2020

Norveški veleposlanik u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji

Župan Božidar Longin primio je u nastupni posjet Nj. E. Haakona Blankenborga,…
veljače 26, 2020

NAJAVA 16. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

16. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. ožujka (utorak)…
veljače 26, 2020

Održana sjednica 22. kolegija župana

Damir Perić ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA