Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Putnici niskotarifnih prijevoznika dali visoku ocjenu zadovoljstva destinacijom

Posted On Srijeda, 12 veljače 2020 11:09

Visokom ocjenom turisti su ocijenili zadovoljstvo destinacijom kao i većinu elemenata turističke ponude u Zadru i Zadarskoj županiji, pokazalo je istraživanje koje je provedeno tijekom 2019. godine na turistima korisnicima niskotarifnih zračnih prijevoznika. Od elemenata ponude najviše su zadovoljstva iskazali sigurnošću destinacije te ljepotom i očuvanošću prirode i krajolika.

Najznačajniji rezultati istraživanja prikazani su u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije predstavnicima turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave, nacionalnih parkova i djelatnicima u turističkom sektoru. Istraživanje je proveo Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru na odlaznom terminalu Zračne luke Zadar od lipnja do studenoga 2019. godine. Slučajni uzorak ispitanika obuhvatio je 800 ispitanika starijih od 18 godina, koji su ostvarili najmanje dva noćenja u Zadarskoj županiji. Rezultati istraživanja ocrtavaju profil, ponašanje i zadovoljstvo turista korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u destinaciji Zadar i Zadarska županija.

Glavno odredište za trećinu gostiju koja doputuje zrakoplovima je grad Zadar, a s nešto više od osam posto po destinaciji slijede ga otok Pag, Split i Plitvička jezera. Radi se uglavnom o turistima mlađe životne dobi, što je u skladu s tipičnim putnicima koji putuju ovakvim prijevozom. Ispitani turisti najvećim dijelom su porijeklom iz Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, ali i drugih europskih država koje imaju zračnu liniju sa Zadrom.

Ukupno gledajući cijelo putovanje, ostvarena je prosječna potrošnja od 660,75 eura po svakom turistu. Ako se ovaj iznos podijeli s prosječnim brojem dana koliko su ispitani turisti boravili u destinaciji, proizlazi da je potrošnja po osobi i danu iznosila 124,90 eura, što predstavlja iznadprosječnu potrošnju u hrvatskim okvirima.

„Tri četvrtine ispitanih u destinaciji su prvi put, a najznačajniji izvor prve informacije vezane za destinaciju je bio internet te preporuka prijatelja i rodbine. Od prijatelja i rodbine su saznali i druge informacije o Zadru i Zadarskoj županiji, kao i iz putničkih mrežnih stranica poput TripAdvisora te s društvenih medija“, kazala je dr. sc. Gabrijela Vidić s Odjela za turizam Sveučilišta u Zadru.

Većina gostiju je, osim Zadra i Zadarske županije, posjetila Splitsko-dalmatinsko i Šibensko-kninsku županiju te otok Pag (Zrće), a od zaštićenih područja NP Plitvička jezera, NP Krka te NP Kornati. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja također pokazuju kako je primarni motiv putovanja ispitanih turista uživanje u suncu i moru, zatim nova iskustva i doživljaji te razgledavanje nacionalnih parkova i parkova prirode. Ostali važni motivi koje su turisti pristigli niskotarifnim zračnim prijevoznicima naveli za motiv posjeta destinaciji su uživanje u gastronomiji, upoznavanje kulture i običaja te zabavna i kulturna događanja.

„Cilj Zadarske županije je stalno unaprjeđenje i jačanje turističke ponude posebice u pred i posezoni, ali i na turistički nerazvijenim područjima. Svjesni toga, zajedno s Turističkom zajednicom Zadarske županije provodimo niz mjera i potpora s ciljem pružanja dodatnih ponuda, odnosno aktivnosti koje omogućavaju produljenje turističke sezone i stvaranje prepoznatljivog imidža turizma Zadarske županije“, naglasio je Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.

Među sadržajima za koje ispitanici navode da žele imati u ponudi obilasci su vinskih cesta i cesta maslinovog ulja, posjet obiteljskim seoskim gospodarstvima, zatim avanturističke i sportske aktivnosti, a istaknuli su nedostatak wellness i spa sadržaja te kupanja u bazenu. Turisti su najviše zamjerki iskazali na veliku gužvu, posebice u ljetnoj sezoni te na različite oblike signalizacije u destinaciji (cestovna, turistička i signalizacija na plaži).

Većina ispitanika, njih više od 90 posto, rado bi preporučilo Zadarsku županiju svojim prijateljima, a iako su ispitani turisti zadovoljni turističkom ponudom destinacije, iz rezultata je vidljivo kako je potrebno neprestano unaprjeđivati pojedine elemente te disperzirati sadržaje kako bi se smanjile gužve u destinaciji, posebice tijekom glavne turističke sezone, pokazalo je istraživanje Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Pročitano 942 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA