Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Inkubator za poduzetnike u Poličniku: Predstavljen Centar za razvoj i edukaciju

Posted On Utorak, 04 veljače 2020 10:51

U Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku održana je završna konferencija projekta Centar za razvoj i edukaciju ukupne vrijednosti 25,9 milijuna kuna, od čega bespovratna europska sredstva iznose 20 milijuna kuna.
Centar za razvoj i edukaciju uspostavljen je kao moderna poduzetničko-poslovna infrastruktura od lokalnog i šireg regionalnog značenja, koja će služiti kao baza za unaprjeđenje poslovanja prehrambene i kozmetičke industrije koje kao sirovinu koriste pčelinje proizvode: vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i prvenstveno med.
Nositelj projekta je Općina Poličnik, dok su partneri na projektu Zadarska županija i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – INOVAcija. Suradnici na projektu su Sveučilište u Zadru, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića te Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu.
Zamjenik župana Šime Vicković istaknuo je ovaj projekt kao kvalitetan primjer suradnje gospodarstva, znanosti i obrazovanja s lokalnom i regionalnom samupravom koja je rezultirala stvaranjem mjesta na kojem će poduzetnici dobiti stručnu pomoć.
„Osobito me veseli što su na ovom projektu surađivale čak tri županijske ustanove i to Ustanova INOVAcija kao projektni partner te AGRRA i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića kao suradnici na projektu. Ovakav tip djelatnosti koji će nuditi Centar je odgovor na visoke zahtjeve tržišta koje inzistira na izvrsnosti u svim segmentima. Stoga je važno ponuditi pomoć malim i srednjim poduzetnicima kako bi podigli kvalitetu svojih proizvoda i postali konkurentnijima ne samo na domaćem, već i na svjetskom tržištu“, poručio je Vicković.
Kao sljedeći korak projekta, zamjenik načelnika Općine Poličnik Petar Bogović najavio je osnivanje ustanove koja će upravljati Centrom kako bi se osigurao što bolji početak rada, razvoj te dostupnost usluga svim zainteresiranim poduzetnicima. Također je napomenuo da se svi zainteresirani za suradnju mogu već sad pismom namjere javiti u Općinu Poličnik.
Zamjenica ravnateljice ustanove Inovacija, Vedrana Kevrić naglasila je važnost ovog infrastrukturnog poduzetničkog projekta koji će biti daljnji generator poduzetništva kao jedna cjelovita infrastruktura optimalna za rast i razvoj tvrtki, obrta i OPG-a.
„Projektom je uspostavljen Centar za razvoj i edukaciju koji će u sklopu svog poslovanja pružati usluge poduzetnicima uz stručno vodstvo: razvoj novih proizvoda, kontrolu kvalitete ulaznih sirovina, poboljšanje postojeće tehnologije obrade pčelinjih proizvoda, specijalizirane edukacije i sudjelovanja u istraživanjima i razvoju novih proizvoda uz stručni nadzor, najam start-up ureda, konzultantske usluge poduzetnicima i marketinške usluge.“
Korisna površina centra iznosi 1388 m² a sastoji se od: punionice meda, razvojne radionice – pogona za preradu voska, kemijsko – mikrobiološkog laboratorija, dvorane za senzoriku, praktikuma, izložbenog prostora i knjižnice, multimedijalne dvorane te osam start-up ureda.
Janja Filipi, izvanredna profesorica sa Sveučilišta u Zadru kazala je kako je ovakav centar bio neophodan za Zadarsku županiju koja ima veliki broj pčelara te je od velike potrebe biti na usluzi sa stručnom podrškom svim zainteresiranima.
„Centar ima izniman značaj na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini kroz razvoj gospodarstva malih i srednjih poduzetnika i svih onih koji se naslanjaju na pčelinje proizvode i naravno pčelare. To je Centar gdje će se odvijati transfer znanja iz različitih područja prema gospodarstvu“, dodala je Filipi.
Projekt je dobio i oznaku PNI kao Projekt od nacionalnog interesa od Hrvatskog klastera konkurentnosti.

Pročitano 1337 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA