Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvorena vrata suradnji zadarskih gospodarstvenika s Bugarskom

Posted On Ponedjeljak, 02 prosinca 2019 12:46

Zadarska županija i Plovdivska oblast širom su otvorile vrata međusobnoj suradnji. Rezime je to boravka izaslanstva Zadarske županije u Bugarskoj gdje su održali više sastanaka s bugarskim gospodarstvenicima te predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Zadarsko izaslanstvo predvođeno županom Božidarom Longinom u Predsjedničkoj palači u Sofiji osobno je primio i predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev.

Priča o potencijalnoj suradnji naših i bugarskih gospodarstvenika započela je u srpnju ove godine kada je bugarski predsjednik Radev, na poziv predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, uz protokolarne sastanke u Zagrebu posjetio i Zadarsku županiju. Radev, nekadašnji zapovjednik vojnog zrakoplovstva Bugarske, tom je prigodom obišao 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a u Zemuniku, a u Zadru je održao radni sastanak sa županom Longinom i gradonačelnikom Dukićem.
Već tada se razgovaralo o mogućnostima unaprjeđenja gospodarske suradnje, a razgovori su konkretizirani dolaskom zadarskog izaslanstva u Bugarsku. Gospodarstvenici iz Zadarske županije u Sofiji i Plovdivu održali su više bilateralnih sastanaka s bugarskim tvrtkama te s tamošnjom gospodarskom komorom.
„Svjesni smo koliko je važna gospodarska diplomacija, a mi smo kao jedinica regionalne samouprave u suradnji s našom županijskom gospodarskom komorom otvorili vrata našim tvrtkama i napravili sve preduvjete za razvoj suradnje“, istaknuo je župan Longin.
Zadarska je delegacija u Plovdivu, aktualnoj Europskoj prijestolnici kulture, uz nazočnost veleposlanice RH u Bugarskoj Jasne Ognjanovac održala radne sastanke i s guvernerkom Plovdivske oblasti Dani Kanizarevom te s gradonačelnikom Zdravkom Dimitrovom.
„Na sastancima s guvernerkom i gradonačelnikom naglasili smo puno zajedničkih interesa, od razvoja gospodarskih odnosa pa do potencijalne suradnje na područjima prometa, turizma i kulture. Slobodno mogu kazati da smo zadovoljni cijelom bugarskom turnejom, a posebnu zahvalu dugujemo Uredu predsjednika koji je službeno bio domaćin našoj delegaciji“, dodao je župan Longin.

U izaslanstvu Zadarske županije bili su predstavnici HGK – Županijske komore Zadar, Lučke uprave Zadar, Zračne luke Zadar te tvrtki Cromaris, Kraljevski vinogradi, Maraska i Vodoinstalacija.
„Bugarska je članica Europske unije i kao takva nam je vrlo zanimljiva za poslovnu suradnju. Nažalost, malo je hrvatskih tvrtki prisutno sa svojom robom na tamošnjim policama iako je Bugarska sa svojim tržištem dosta slična Makedoniji gdje smo prisutni u značajnoj mjeri. Stoga, vidimo priliku za razvoj obostrane suradnje s Bugarskom, a ovim poslovnim putem sam vrlo zadovoljan jer smo ostvarili odlične kontakte s bugarskim tvrtkama. S naše strane ovo je odličan primjer suradnje javnog i privatnog sektora što se odavno pokazalo uspješnom pričom u skandinavskim zemljama. Pojednostavljeno, vrata Bugarske nisu samo odškrinuta već su širom otvorena i sada je loptica na nama, privatnim tvrtkama da odradimo posao. Zahvaljujem županu Longinu i njegovom timu na odličnoj organizaciji“, rekao je predsjednik uprave Maraske d.d. Stipe Bevanda.

Pročitano 315 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA