Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Promocija Zadarske županije i projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. na 13. Međunarodnom ribarskom sajmu - CROFISH u Poreču

Posted On Utorak, 26 studenoga 2019 08:42

                 Na ovogodišnjem 13. međunarodnom sajmu ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sporta na vodi  - CROFISH, koji se održava od 22. do 24. studenog u Poreču, Zadarska županija predstavila je dva prekogranična projekta koji se financiraju iz Programa INTERREG V-A Italija -Hrvatska 2014. -2020. Riječ je o projektima Adri.SmArtFish i PRIZEFISH koje provodi Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj. Zadarsku županiju na spomenutom sajmu predstavljali su zamjenik župana Šime Mršić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Daniel Segarić, djelatnice na projektu PRIZEFISH,  Kristina Stark i Jasna Rumora, te djelatnice na projektu Adri SmArtFish, Ana Grzunov i Martina Glavić.

Provedba ova dva projekta započela je 1. siječnja 2019. godine, a završetak se očekuje 30. lipnja 2021. godine. Proračun Zadarske županije na projektu Adri.SmArtFish je 259.995,00 EUR, a na projektu PRIZEFISH 349.430,00 EUR, od čega se sredstvima ERDF-a (European Regional Development Fund) sufinacira 85%.

                   Na sajmu  sudjeluje 95 izlagača, a dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Španjolske. Cilj je da se na jednom mjestu omogući okupljanje i predstavljanje svih zainteresiranih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, akvakulture, sportskog ribolova, a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje kao važnog činitelja u razvoju morskog ribarstva i akvakulture. Također, ima za cilj  jačanje pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnju ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza, te povećanje konkurentnosti ribara.

Prekogranični projekti Adri.SmArtFish i PRIZEFISH tako su se predstavili dionicima ribarskog sektora i široj javnosti. Prvi dan održavanja sajma 22. studenog, u okviru programa predstavljeni su glavni ciljevi projekata te su u sklopu oba projekta Adri.SmArtFish i PRIZEFISH održani radni sastanci s ribarima.

              Cilj projekta PRIZEFISH je razvoj znanja i tehnologije u izlovu i preradi ribe te razvoj inovativnih ribljih proizvoda s oznakom eko-certifikata koji bi bili konkurentni na tržištu EU, ali i na drugim tržištima, kao i postizanje održivog ribarstva s kontroliranim izlovom ribe. Tijekom provedbe projekta kroz aktivnosti će se provoditi pregled i utvrđivanje postojećeg stanja, istraživanja tržišta te treninzi i obuke za djelatnike proizvođačkih ribarskih organizacija u svrhu ostvarivanja cilja. Tijekom održavanja sajma kroz projekt PRIZEFISH promovirani su novi načini pripreme ribe koji su pripremile proizvođačke organizacije partneri na projektu.

              Cilj projekta Adri.SmArtFish je jačanje uloge malog priobalnog ribolova na području GSA 17 kroz usvajanje inovativnosti i poticanje upravljanja koji se temelji na održivosti ekosustava. Na zajedničkom sastanku s ribarima predstavljene su glavne aktivnosti projekta s temom osnivanja prekogranične udruge čiji bi članovi bili hrvatski i talijanski ribari, kao i o važnosti koju bi takva udruga u budućnosti imala za malo priobalno ribarstvo.

Pročitano 1084 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA