Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Počelo pošumljavanje u Kožinu u sklopu akcije Boranka

Posted On Subota, 23 studenoga 2019 11:45

Četvrta  ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja, u sklopu najveće volonterske kampanje pošumljavanja požarišta Dalmacije – Boranka, koju je pokrenuo Savez izviđača Hrvatske, počela je u subotu, 23. studenog  na području Zadra. Pošumljava  se područje zadarskog naselja Kožino koje je prošle godine stradalo u požaru.

Na početku akcije volonterima se pridružio i župan Božidar Longin u pratnji pročelnika Daniela Segarića .

„Mnogi od vas su možda prvi puta u mediteranskim šumama, dolazite sa kontinenta gdje šume imaju potpuno drugačiji karakter nego ovdje. Ovdje šuma, ne samo da je gospodarski vrlo bitna, nego i kad gledamo turizam, možda više vrijedi kvadrat hlada nego kubik hrastovine u Slavoniji. Ovdje iza nas vidite što znači požar, naša županija je bila opustošena prije tri godine i to je bila katastrofa koja je danima trajala, ugroženi su bili objekti, ali na svu sreću nije bilo žrtava. Ovaj način sadnje i obnove šuma sigurno će razvijati svijest kod svih nas, jer uzrok  99 posto svih požara je čovjek. Da li je to izazvano namjerno ili slučajno, ali uvijek je čovjek taj koji izaziva požar, zato moramo paziti jer su posljedice kastofalne „, rekao je župan Longin i svima zaželio ugodan dan

„Oko 800 volontera u ova će dva dana pošumljavati područje Kožina“, rekao j u ime organizatora Saveza izviđača Hrvatske poslovni direktor Dan Špicer i dodao kako se time priključuju brojjci od 6000 volontera koji su ove i prošle godine sudjelovali   u Boranci i posadili preko 50.000 novih stabala.

Akcija pošumljavanja trajat će dva dana  u trajanju od 11:00 do 15:00 sati, a lokacija pošumljavanja je zadarsko naselje Kožino,  Kožinska cesta – Put Blata. Organizatori cjelokupne akcije su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, a akcija u Zadru održava se uz pomoć Zadarske županije i Grada Zadra.

Danas je borove sadio župan Božidar Longin zajedno s pročelnikom Danielom Segarićem, a sutra će se akciji pridružiti pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut zajedno s 40-ak pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite iz Zadra, Rijeke, Splita i Zagreba, a na raspolaganju će biti i predstavnici organizatora i drugih službi.

Na akciji će tijekom ova dva dana sudjelovati oko 350 izviđača iz ukupno 16 izviđačkih udruga iz Splita (SK Split, SK Marjan, OIP Jadran, OIP Brodosplit i OIP Spinut), Zagreba (OI Sljeme, OI Plamen, OI MP, OI Jarun, OI Javor, OI Borongaj, 28.SDI Dubrava, 15. SDI Tornado, US Savski Gaj) i Krapine (OI Hrvatsko Zagorje).

Uz njih, na akciji će sudjeluju  učenici OŠ Zadarski otoci, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Preradovića PŠ Kožino i OŠ Bartula Kašića, zatim srednjoškolci iz zadarske gimnazije Vladimira Nazora, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar i Srednje škole Gračac, a učenicima s područja Zadarske županije pridružit će se i učenici Američke međunarodne škole iz Zagreba.

Pročitano 826 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA