Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Obrovcu i Benkovcu provedene preventivne aktivnosti iz projekta "Živim život bez nasilja"

Posted On Četvrtak, 24 listopada 2019 15:45

Danas su u organizaciji Zadarske županije, Policijske uprave zadarske i Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije u Domu kulture u Obrovcu i u Osnovnoj školi Benkovac odigrane dvije Thearto predstave „Nasilje - za nasilje nema opravdanja!“. Predstava je razvijena u suradnji sa nevladinom udrugom Riječi/Prave/Predstave, a dio je nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“.

„Živim život bez nasilja“  zajednički je preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se od 2010. godine provodi u suradnji s organizacijama civilnog društva, lokalnom zajednicom i drugim zainteresiranim partnerima.
 Projekt je usmjeren na sprječavanje nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima s ciljem izgradnje kulture nenasilja, nediskriminacije i tolerancije.
 Ciljana skupina ovom prilikom su učenici sedmih razreda osnovnih škola u Benkovcu, Obrovcu, Gračacu, Novigradu,  Starigradu, Jasenicama, Stankovcima, Lišanima Ostrovičkim, Pristegu i  Kruševu, njihovi nastavnici, roditelji i cijela lokalna zajednica.
 Projekt se sastoji od više komponenti, a prva komponenta projekta provodi se tijekom mjeseca  listopada 2019. godine. Ova komponenta obuhvaća edukativna predavanja policijskih službenika za prevenciju Ureda načelnika  PU zadarske učenicima sedmih razreda navedenih škola.
 Policijski službenici do sada su  upoznali učenike više nevedenih matičnih i područnih škola i njihove nastavnike s problemima nasilja te sa zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i prijavljivanja. Upoznali su ciljane skupine što je sve nasilje, kako prepoznati nasilje i kako se zaštititi sa ciljem podizanja svijesti o važnosti prijavljivanja nasilja. Cilj ovih predavanja, koja se nastavljaju i dalje je  potaknuti mlade  na nenasilno ponašanje i stvaranje kulture tolerancije.
Kao druga komponenta koja uključuje aktivnosti umjenika - glumaca odigrane su navedene predstave. Ovaj kulturno-edukativni program razotkriva različite situacije nasilja u svakodnevnom životu, što smo mogli prepoznati gledajući predstavu.
 Što je sve nasilje i kako ga prepoznati? Koji su mitovi o nasilju? Kako reći NE nasilju? Kome prijaviti nasilje? O svemu navedenom učenike su zajedno educirali policijski službenici i glumci.
 
  Projekt su svojom nazočnošću podržali predstavnici Grada Benkovca i Grada Obrovca, a podršku svojim kolegama pružili su i načelnici Policijskih postaja Obrovac i Benkovac sa svojim suradnicima.

 

Izvor: zadarska-policija.gov.hr

Foto: PU zadarska

Pročitano 149 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA