Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Treći izvještaj o preporukama stručnjaka projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction

Posted On Ponedjeljak, 21 listopada 2019 13:16

Posljednjih godina svjedočimo otporu klasičnoj (konvencionalnoj) poljoprivrednoj proizvodnji što je posljedica njenog negativnog utjecaja na okoliš. Organska i održiva (integrirana) poljoprivreda postaju sve zastupljenije, a ulaskom Republike Hrvatske u EU integrirana biljna proizvodnja postaje standard.

Integrirana zaštita bilja podrazumijeva korištenje alternativnih (nekemijskih) sredstava kada god je to moguće, te onih pesticida koji predstavljaju najmanji rizik za zdravlje ljudi, životinja i okoliša.

            Projektom PESCAR želi se potaknuti održivo korištenje prirodnih resursa te očuvanje biološke raznolikosti na programskom području, a to se može postići jedino uspostavom suvremenog prognostičkog sustava temeljem kojeg bi se pesticidi u poljoprivrednoj proizvodnji koristili na kontroliran, a time i odgovoran način.

            Davanje preporuka poljoprivrednicima jedna je od važnijih aktivnosti koje se kontinuirano provode u sklopu projekta PESCAR. Upute stručnjaka o pravilnoj i kontroliranoj upotrebi pesticida omogućuju ostvarenje ne samo ekološke već i ekonomske koristi.    

           Krajem rujna 2019. godine projektni partner Sveučilište u Zadru i vanjski stručni suradnik Doc.Dr.Sc. Josip Ražov izradili su treći, ujedno i posljednji,Izvještaj o danim preporukama za Zadarsku županiju za razdoblje VII/2019 – X/2019 (cijeli Izvještaj može se pronaći u prilogu). Period obuhvaćen izvještajem je period najvećih aktivnosti u smislu praćenja, izvještavanja i preporuka. Osim dvije nove preporuke, stručnjaci su objavili i nekoliko obavijesti i komentara u kojima se ukazivalo na moguću opasnost od nadolazećih vremenskih nepogoda.

           Od samog početka provedbe projekta PESCAR u srpnju 2017. godine sustavno se radi na promjeni svijesti kod poljoprivrednih proizvođača, a pozitivne promjene vide se i kroz činjenicu da sve više poljoprivrednika pokazuje ne samo interes za educiranjem već i aktivno sudjeluju u radu, sami prate te analiziraju stanje i dostupne podatke s agrometeoroloških stanica.

            Preporuke i obavijesti su kreirane na način da nisu nužno iste za sve lokacije, jer meteorološki uvjeti ili stanje ulova određenih štetnika ne mora nužno biti isto na svim lokacijama. Na taj način preporuke su davane mikro lokalno za svako promatrano područje unutar Zadarske županije, ukoliko je potrebno, zasebno; stoji u Izvještaju. 

            Poljoprivrednicima na području Zadarske županije preporuke stručnjaka su dostupne putem projektne web stranice: www.agroprognoza.eu i Viber grupe: AgroprognozaEU Zadar, a od rujna 2018. godine preporuke se objavljuju i putem radija i lokalnih glasila.  

 

 

           

 

Provedba projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction financira se iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke. Glavni cilj projekta PESCAR je promovirati smanjenu i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije u HR i Hercegovačko – neretvanske i Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.

 

Pročitano 2357 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA