Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana središnja svečanost 28. obljetnice obrane Grada Zadra

Posted On Subota, 05 listopada 2019 16:33

Zadrani danas obilježavaju 28. godišnjicu obrane grada od velikosrpskih paravojnih snaga i takozvane JNA. Na misnom slavlju i Središnjoj svečanosti na Dračevcu bio je  i predsjednik Vlade Republike Hrvatske  Andrej Plenković te brojni ministri u Vladi.

Ondje su, naime, hrvatski branitelji 1991. god. zaustavili i razbili okupatorske snage, te ih natjerali na povlačenje.  

„Zadovoljstvo mi je da smo danas u Zadru, jednom od gradova heroja Domovinskog rata. Simbolika ovog mjesta na kojem smo danas je izrazito važna jer je tu zaustavljen napad velikosrpskog agresora. Grad Zadar imao je stratešku ulogu u Domovinskom ratu, već i sam pogled s Dračevca govori nam o tome koliko je uzak bio teritorij Hrvatske koji je bio slobodan. Upravo zahvaljujući herojskoj obrani Zadra i svih vas koji ste ga branili, osigurana je sloboda Hrvatske“, istaknuo je Plenković dodajući kako su prava hrvatskih branitelja u fokusu njegove Vlade.

A na svečanoj akademiji bilo je  čak sedam ministara u Vladi- Davor Božinović, Gordan Grlić Radman, Marko Pavić, Ivan Malenica, Oleg Butković, Josip Aladrović i Vesna Bedeković, kao i njihovi suradnici. Nazočni su bili  i župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić kao i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, zapovjednik Zapovjedništva za potporu hrvatske vojske general bojnik Mladen Fuzul, predstavnici vojske i policije te mnogi drugi.  Na polaganju vijenaca i središnjoj svečanosti  sudjelovali su i zamjenik župana Šime Vicković, predsjednik županijske Skupštine Željko Lončar s vijećnicima te pročelnici Zadarske županije. Svečanu akademiju nisu propustili ni branitelji iz Imotskog, Vukovara, Sinja, Splita i Međimurja, kao niti brojni osobe iz javnog i političkog života, među kojima i bivši zadarski gradonačelnik te predsjednik GO HDZ-a Božidar Kalmeta.

Župan Božidar Longin posebno je naglasio važnost otimanja zaboravu junaka koji su svoj život položili na oltar Domovine. „Danas smo ovdje kako bismo učinili ono što činimo već treće desetljeće – kako bismo se sjećali. Zaborav je opasan protivnik i naša je zadaća oteti mu sve one junake koji su život darovali kako bismo danas živjeli u samostalnoj i suverenoj državi, punopravnoj članici Europske unije. Kako bismo s ponosom i bez straha govorili svojim jezikom i mogli reći tko smo. Moramo se sjećati i moramo mladima govoriti o njima. Govoriti o teškim i opasnim, ali ponosnim vremenima. Govoriti i o hrvatskim braniteljima, ali i o civilnim žrtvama jer njihov je doprinos slobodi jednako velik. Dokazali smo se u ratu, dokažimo se i u miru.“, rekao je župan Longin.

Počasno mjesto među okupljenima imao je  general Ante Gotovina. Na novinarski upit koliko je snažna njegova emocija danas, Gotovina je  poručio: „Dobro je imati emociju, ali moramo biti razumni. Imati emocionalnu inteligenciju i biti socijalno osjetljivi - o tome trebamo misliti svaki dan. Trebamo graditi jedno društvo koje prihvaća onog drugog i brinuti se o našem gospodarstvu jer samo bogata zemlja može biti socijalno pravedna.“

Teške i pobjedosne dane za Zadar i Hrvatsku posebno su iz svog iskustva okupljenima prenijeli časnik Vitomir Burčul i brigadir Danijel Kotlar kojem je pripala uloga izaslanika predsjednice. Oni su prepričali tijek borbe kao i velike napore hrvatskih branitelja kojih i danas vežu velika prijateljstva.

„Branitelji su tada pokazali da vjera i domoljublje nadjačava sve, čak i višestruko opremljenijeg neprijatelja. Ono što se tada postiglo nikad ne smijemo zaboraviti“, istaknula je saborska zastupnica Grozdana Perić kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora.

Gradonačelnik Branko Dukić naglasio je kako je grad živio i u to vrijeme najjačih neprijateljskih napada.

„S našim braniteljima na ovoj liniji živjeli su i svi građani, svakodnevno obavljali svoje obaveze, liječili ranjene i bolesne, dostavljali hranu i vodu, zbrinjavali prognane, slagali kamenja na stara mjesta i čuvali svoj grad. Zadar je u to vrijeme bio neizostavni čimbenik hrvatskog zajedništva. Zadar je to i danas! Hrvatska je punopravna članica obitelji europskih država i NATO-a, uskoro i predsjedateljica Europskom unijom, a Zadar moderan grad koji raste i razvija se. U njemu i dalje živi onaj duh koji nas je održao u vrijeme najgorih ratnih stradanja, da uvijek iznova gradimo i dižemo se, stvaramo i pomažemo se. To je nasljeđe i uzor novim naraštajima koji u našem gradu odrastaju“, poručio je gradonačelnik Zadra na središnjoj svečanosti za Dan obrane grada.

Svečanoj akademiji i misnom slavlju prethodilo je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred središnjim križem Gradskoga groblja u Zadru, kod spomen obilježja na Ploči i Dračevcu te polaganjem lovorovog vijenca pred spomenikom 3. Imotske bojne , imotskim sokolovima u Zadru. Na polaganjima vijenaca župan Božidar Longin bio je izaslanik predsjednika Vlade RH, saborska zastupnica Grozdana Perić   izaslanica predsjednika hrvatskog Sabora, a Danijel Kotlar izaslanik  predsjednice Republike Hrvatske.

Pročitano 390 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA