Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Održan Agro sajam u sklopu provedbe projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction

Posted On Utorak, 01 listopada 2019 08:36

Na Forumu je 28. i 29. rujna 2019. godine održan Agro sajam u sklopu provedbe projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction kao jedna od finalnih promotivnih aktivnosti.

Osim dobro nam znanih izlagača iz Zadarske županije poput OPG-a Sandre Babac, Eugena Novakovića, Žampere, CD Raspović i Mladena Jezidžića, sudjelovali su i brojni izlagači iz dviju Bosanskohercegovačkih županija koje kao partneri sudjeluju na projektu. Time je Zadarska županija kao vodeći partner projekta dobila priliku „ugostiti“ izlagače iz Ljubuškog, Širokog Brijega, Jablanice i drugih krajeva Hercegovačko – neretvanske te Zapadnohercegovačke županije.

Svečanom otvorenju nazočio je i g. Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko – neretvanske županije koji je izrazio zadovoljstvo što i dvije Bosanskohercegovačke županije sudjeluju u projektu. Naglasio je kako im je iznimno stalo da se širi svijest o potrebi proizvodnje kvalitetne, zdrave hrane.

Tijekom dva dana Agro sajma Zadrani i njihovi gosti mogli su isprobati sezonsko voće i povrće, sir, rakije i slične proizvode. „Vjerujemo kako će ovaj projekt osvijestiti proizvođače da kupuju lokalno“, izjavio je tom prigodom g. Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj.

U sklopu svečanog otvorenja sajma, voditeljica gđa Zrilić je istaknula važnost provođenja prekograničnih projekata s ciljem zaštite prirode i okoliša te održivog korištenja prirodnih resursa kao i da se postavljeni ciljevi mogu ostvariti jedino kontroliranim i pravovremenim korištenjem pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kroz projekt PESCAR svim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima omogućene su pravovremene preporuke o pravilnoj upotrebi pesticida te su ih u posljednje dvije godine stručnjaci izdali više od četrdeset, što Zadarsku županiju čini vodećom u Hrvatskoj po prognozi o pojavi štetnika.

Svjesni činjenice kako zagađenje okoliša ne poznaje granice, moramo koristiti sve mogućnosti koje nam se nude za zajedničko djelovanje. Agro sajam bio je idealna prilika za razmjenu iskustava, a kako bi poljoprivredni proizvodi zadržali visoku razinu kvalitete koju sada posjeduju.

U prilog toj činjenici govore i projektni rezultati s kojima su se mogli upoznati svi posjetitelji sajma. Naime, Sveučilište u Zadru, koji su ujedno i jedan od partnera na projektu, izložili su presjek aktivnosti provedenih na projektu, od monitoringa po opažačkim mjestima u Zadarskoj županiji preko nalaza laboratorijskih analiza o ostacima pesticida u tlu i plodovima o čemu je doc.dr.sc. Tomislav Kos zaključio sljedeće: „Naše istraživanje uzoraka tla i hrane pokazalo je da potrošači u ovoj regiji mogu biti mirni jer su nalazi ispod dopuštenih vrijednosti ili nedopuštenih tvari uopće nema.“

Pročitano 260 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA