Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

PRIZEFISH - Piloting of eco - innovative fishery supply - chains to market added - value Adriatic fish products

Posted On Četvrtak, 26 rujna 2019 07:00

PRVO IZVJEŠĆE O PROVEDBI PROJEKTA prizefish

Zadarska županija započela je 1.1.2019. provedbu projekta “PRIZEFISH” - Piloting of eco - innovative fishery supply - chains to market added - value Adriatic fish products. Projekt PRIZEFISH financiran je iz Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. - 2020. Ukupni proračun projekta iznosi 3,12 milijuna eura. Zadarska županija partner je na projektu s ukupnim proračunom od 349.430,00 eura a ostali partneri s hrvatske strane su; Institut za oceanografiju i ribarstvo (Split), Ribarska zadruga Omega 3 (Kali), Ribarska zadruga Istra (Poreč), Ministarstvo poljoprivrede RH, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko – dalmatinske županije (Split) te s talijanske strane Nacionalno istraživačko vijeće (Rim), ASSAM - Agencija za usluge poljoprivrednog sektora regije Marche (Osimo), CESTHA – istraživački centar za očuvanje staništa (Marina di Ravenna), Srednja škola 'Remo Brindisi' (Lido degli Estensi, Comacchio), Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku – OGS (Sgonico), Organizacija proizvođača školjkaša Venecijanske lagune (Venecija), Regija Emilia Romagna (Bologna) te Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni.

Ideja projekta PRIZEFISH zasnovana je na prekograničnoj suradnji na jadranskom obalnom području i kreiranju zajedničke ribarstvene politike, teritorijalnim i društveno ekonomskim razvojnim promjenama u svrhu povećanja potencijala dugoročne gospodarske, ekološke i socijalne održivosti. Opći cilj projekta je potaknuti hrvatska i talijanska mala i srednja poduzeća, organizacije proizvođača u sektoru ribarstva na usvajanje novih metoda i primjenu inovativnih tehnologija u ribarstvu,koja će omogućiti stvaranje dodane vrijednosti ribljih proizvoda s eko-oznakom, radi postizanja konkurentnosti na tržištu Europske unije i izvan EU.

Kroz znanstvene/socio-ekonomske analize i uz inovative procese, uključivanje ribolovaca i ribolovnih djelatnika, malih i srednjih poduzeća te organizacije proizvođača i njihovo sudjelovanje na treninzima i radionicama te kroz razmjenu znanja i inovativnih tehnologija potaknuti će se usvajanje novih metoda ribolova koje će imati manji negativni učinak na ekološki sustav a sve s ciljem očuvanja ribljih zaliha u Jadranskom moru. Poseban naglasak stavljen je na certificiranje proizvoda kojim će se omogućiti malim i srednjim poduzećima da uđu u process certifikacije svojih proizvodaII plasiraju proizvode s ekološkom oznakom s ciljem povećanja konkurentnosti jadranske ribarske industrije. Kao temeljni alat će se izraditi smjernice za razumijevanje zahtjeva za postupak certifikaciranja.

Prva faza provedbe projekta zaključena je sastankom hrvatskih i talijanskih projektnih partnera, koji je održan u Splitu 16. do 18. rujna 2019. Na sastanku je prezentirano trenutno stanje u provedbi ključnih aktivnosti projekta te je dogovoreno praćenje i provedba aktivnosti tijekom sljedećeg razdoblja.

U prvoj fazi provedbe projekta provedeno je mapiranje te je napravljen pregled ribolovnih aktivnosti koji se tradicionalno izvode na hrvatskoj i na talijanskoj strani Jadrana. Na temelju dobivenih podataka ribarskih proizvođačkih organizacija koje su kao partneri uključeni u provedbu projekta na hrvatskoj strani - ribarska zadruga Omega 3 i ribarska zadruga Istra, a na talijanskoj strani - organizacija poroizvođača Bivalvija, te partnera Ministarstva poljoprivrede RH, Zadarska županija izradila je prvo Izvješće o postojećem stanju prerađivačke industrije ciljanih vrsta riba

U sljedećim fazama provedbe projekta provesti će se procjena razvojnih i prekogranična intenzivna obuka, trening programi koje će uključiti sudionike projekta, ribolovce, djelatnike u ribarstvu, poslovne organizacije, mala i srednja poduzeća, proizvođačke organizacije kako bi se upoznali s inovativnim tehnologijama i procesom certificiranja ribljih proizvoda.

Zadarska županija kao javno tijelo svoj će doprinos manifestirati u okviru širenja inovativnih znanja i ideja, edukacije dionika ribarskog sektora i koristi za buduće potrošače.

 

Pročitano 149 puta

Zadnje objave

siječnja 27, 2020

NAJAVA 21. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

21. sjednica Kolegija župana održat će se dana 28. siječnja (utorak) 2020. godine u 10,00…
siječnja 01, 2020

Novogodišnji posjet rodilištu

Župan Božidar Longin u pratnji ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline i voditelja…
prosinca 31, 2019

Dogovoreno uklanjanje onečišćenja: Zrmanju maksimalno zaštititi

Župan Božidar Longin u pratnji vodopravnog inspektora te predstavnika grada Obrovca i…
prosinca 20, 2019

Župan ugostio nadbiskupa Puljića

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu županije ugostio zadarskog nadbiskupa mons.…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA