Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Djeca iz Slovačke posjetila Zadarsku županiju

Posted On Utorak, 03 rujna 2019 13:38

Učenici iz Republike Slovačke koji u Bibinjama borave u sklopu razmjene učenika tamošnje osnovne škole i škole u slovačkom mjestu Vysoka pri Morave, posjetili su danas Dom Zadarske županije gdje ih je primio zamjenik župana Šime Mršić. U pratnji učenika i njihovih pratitelja bile su  predsjednica i podpredsjednica Udruge „Oko Jadrana“ Monika Sunara i Barbora Veselić.

On je pozdravljajući nazočne istaknuo da Zadarska županija  od 2008. godine ima potpisan Sporazum o suradnji sa slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem tako da je suradnja sa Slovačkom  za Zadarsku županiju već, kako je rekao,  dugogodišnja priča.

„Također, lijepo surađujemo i s udrugom, čija su predsjednica i potpredsjednica gospođe Monika Sunara i Barbora Veselić danas ovdje s nama, a u kojoj su se lijepo spojile Hrvatska, Slovačka i Češka.  Također, naglasit ću i da je bibinjska osnovna škola u kojoj se uči slovački jezik naša županijska škola, i to vrlo aktivna i dobro vođena škola s velikim brojem učenika.“, rekao je zamjenik župana Šime Mršić dodajući kako ga  veseli što suradnja  dviju domovina lijepo napreduje i što je rezultiralo njihovim posjetom.

„Sporazumi o suradnji nikada ne smiju ostati tek mrtvo slovo na papiru, a vaš dolazak upravo jest jedna od aktivnosti koja riječi pretvara u djelo.  Nadam se da ćete svoje vrijeme provedeno u Zadarskoj županiji iskoristiti za upoznavanje s našim prirodnim ljepotama te kulturno-povijesnom baštinom, no prije svega želim vam ugodno druženje s vršnjacima i stvaranje novih prijateljstava koja će možda postati i prijateljstva za čitav život. Hvala ravnateljici OŠ Stjepana Radića što je prihvatila ovaj oblik suradnje te svima onima, osobito udruzi Oko Jadrana, koji su sudjelovali u ostvarenju ovog boravka učenika u Hrvatskoj te se nadam da će se suradnja nastaviti uzvratnim posjetom naše djece i novim zanimljivim projektima.“,  uz ostalo je rekao Mršić.

Gosti su zahvalili kako na prijemu u Županiji, tako i gostoprimstvu u Bibinjskoj osnovnoj školi čiji će učenici idućega tjedna boraviti u uzvratnom posjetu u Slovačkoj. Naime, u sklopu programa učenja Slovačkog jezika prema modelu C organizirana je razmjena učenika koji pohađaju osnovnu školu u Bibinjama s djecom iz Republike Slovačke. Cilj razmjene je povećanje suradnje i uspostavljanje prijateljskih odnosa između dvaju naroda, kao i povezivanje djece Slovačke nacionalnosti s domovinom svojih predaka.

Predsjednica Udruge „Oko Jadrana“ Monika Sunara rekla je kako je mjesto  Vysoka pri Morave udaljeno 30 kilometara od Bratislave te da je nedavno Općina Povljana s njima potpisala Sporazum o suradnji te su i oni izrazili želju za razmjenom učenika.

Učenici će u nastavku svog boravka u Zadarskoj županiji posjetiti Povljanu i Pag.

Pročitano 299 puta

Zadnje objave

studenoga 26, 2021

NAJAVA 4. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

4. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. prosinca (petak)…
studenoga 16, 2021

NAJAVA 5. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

5. sjednica Kolegija župana održat će se dana 17. studenoga (srijeda) 2021. godine u…
studenoga 15, 2021

Županova čestitka nogometašima na plasmanu na Svjetsko prvenstvo

Povodom velikog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije i plasmana na Svjetsko…
studenoga 09, 2021

„JOINT CROSS BORDER TRAINING” – Edukativna međugranična radionica - Sastanak prekogranične suradnje Italija- Hrvatska

Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA