Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Potpisan 56,8 milijuna kuna vrijedan ugovor za dogradnju luke Sali

Posted On Petak, 30 kolovoza 2019 11:59

Kreće projekt dogradnje mjesne luke Sali na Dugom otoku vrijedan 56,8 milijuna kuna! Uz ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ugovor su u vijećnici Općine Sali potpisali ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola.

Dogradnja mjesne luke Sali ukupne vrijednosti 56,764.614 kuna sufinancirat će se iz Kohezijskog fonda u iznosu od 48,249.922 kune te iz državnog proračuna iznosom od 8,514.692 kune.

„Radi se o projektu koji je među prvima prijavljen na drugi krug ulaganja europskih sredstava u lučku infrastrukturu, a uključuje proširenje postojeće luke izgradnjom obale, uređenje zaobalne površine uz novoizgrađenu obalu te izradu lukobrana za zaštitu od valova“, poručio je ministar Butković te istaknuo da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovom trenutku provodi infrastrukturne projekte vrijedne oko 20 milijardi kuna.

Napomenuo je i da se u posljednje dvije, tri godine posebno ulaže u lučku infrastrukturu, a kroz EU fondove u projekte lučke infrastrukture u Zadarskoj županiji uložit će se gotovo 90 milijuna kuna.

„Nikada kao dosad nije se ulagalo u lukobrane, luke i rive. To, među ostalim, možemo zahvaliti europskim fondovima, proračunu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Dosad smo potpisali deset ovakvih ugovora, simbolično je da je Tkon bio prvi, a ovaj u Salima je 11. Vjerujem da ćemo uskoro potpisati i ugovor za otok Vrgadu“, dodao je ministar Butković.

Župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio je da je u županiji 116 otoka i otočića pa je i razumljivo da su otoci i zadržavanje stanovnika na njima uvijek u fokusu.

„Da bi stanovnici ostali, potrebno je osigurati kvalitetne životne uvjete, prije svega infrastrukturu i radna mjesta. Zadarska županija jedna je od onih koja zasigurno najviše ulaže u infrastrukturu svojih otoka. U tijeku je gradnja trajektne luke Tkon vrijedne oko 45 milijuna kuna, a kroz sredstva županije ili naših ustanova na otocima provodimo projekte u vrijednosti nekoliko desetaka milijuna kuna. Posebno treba spomenuti više od 30 milijuna kuna vrijedno ulaganje u ribarsku luku u Kalima, a uskoro bi trebala početi gradnja ribarske luke u Gaženici koja će, kao i nova putnička luka u Zadru, biti od iznimne važnosti otočanima“, rekao je Longin te dodao da Županijska lučka uprava dodatno pomaže otočnom stanovništvu osiguravajući radna mjesta.

„Trenutno je 12 stalno zaposlenih otočana na uslugama priveza u lukama, a taj broj tijekom ljetne sezone naraste i do 50. Zajedničkim snagama, uz značajnu pomoć hrvatske Vlade, radimo na tome da ova općina, ali i cijela naša županija bude ugodno mjesto za život“, istaknuo je župan Longin.

Načelnik Općine Sali Zoran Morović zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog projekta.

„Općina Sali treća je po veličini u Zadarskoj županiji. Demografska slika nam je loša, ali raznim mjerama uspjeli smo postići da danas imamo više djece vrtićke i predškolske dobi nego školske. Uz prirodne ljepote koje imamo naša općina doživljava jedan turistički procvat pa nam ljeti dnevno na otoku boravi više od 10 tisuća ljudi. Na jesen nastavljamo s radovima na državnoj cesti koja vodi do lukobrana te vjerujemo kako će po dovršetku tih radova luka Sali biti sigurna luka u koju će nautičari dolaziti tijekom cijele godine“, kazao je načelnik Morović.

Potpisivanju ugovora nazočili su i predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tajana Huzak koji su, zajedno sa ministrom Butkovićem i županom Longinom, održali i radni sastanak s predstavnicima Općine Sali na kojem se razgovaralo o projektima od vitalne važnosti za razvoj Dugog otoka.

Pročitano 1056 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA