Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Potpisan 56,8 milijuna kuna vrijedan ugovor za dogradnju luke Sali

Posted On Petak, 30 kolovoza 2019 11:59

Kreće projekt dogradnje mjesne luke Sali na Dugom otoku vrijedan 56,8 milijuna kuna! Uz ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ugovor su u vijećnici Općine Sali potpisali ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola.

Dogradnja mjesne luke Sali ukupne vrijednosti 56,764.614 kuna sufinancirat će se iz Kohezijskog fonda u iznosu od 48,249.922 kune te iz državnog proračuna iznosom od 8,514.692 kune.

„Radi se o projektu koji je među prvima prijavljen na drugi krug ulaganja europskih sredstava u lučku infrastrukturu, a uključuje proširenje postojeće luke izgradnjom obale, uređenje zaobalne površine uz novoizgrađenu obalu te izradu lukobrana za zaštitu od valova“, poručio je ministar Butković te istaknuo da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovom trenutku provodi infrastrukturne projekte vrijedne oko 20 milijardi kuna.

Napomenuo je i da se u posljednje dvije, tri godine posebno ulaže u lučku infrastrukturu, a kroz EU fondove u projekte lučke infrastrukture u Zadarskoj županiji uložit će se gotovo 90 milijuna kuna.

„Nikada kao dosad nije se ulagalo u lukobrane, luke i rive. To, među ostalim, možemo zahvaliti europskim fondovima, proračunu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Dosad smo potpisali deset ovakvih ugovora, simbolično je da je Tkon bio prvi, a ovaj u Salima je 11. Vjerujem da ćemo uskoro potpisati i ugovor za otok Vrgadu“, dodao je ministar Butković.

Župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio je da je u županiji 116 otoka i otočića pa je i razumljivo da su otoci i zadržavanje stanovnika na njima uvijek u fokusu.

„Da bi stanovnici ostali, potrebno je osigurati kvalitetne životne uvjete, prije svega infrastrukturu i radna mjesta. Zadarska županija jedna je od onih koja zasigurno najviše ulaže u infrastrukturu svojih otoka. U tijeku je gradnja trajektne luke Tkon vrijedne oko 45 milijuna kuna, a kroz sredstva županije ili naših ustanova na otocima provodimo projekte u vrijednosti nekoliko desetaka milijuna kuna. Posebno treba spomenuti više od 30 milijuna kuna vrijedno ulaganje u ribarsku luku u Kalima, a uskoro bi trebala početi gradnja ribarske luke u Gaženici koja će, kao i nova putnička luka u Zadru, biti od iznimne važnosti otočanima“, rekao je Longin te dodao da Županijska lučka uprava dodatno pomaže otočnom stanovništvu osiguravajući radna mjesta.

„Trenutno je 12 stalno zaposlenih otočana na uslugama priveza u lukama, a taj broj tijekom ljetne sezone naraste i do 50. Zajedničkim snagama, uz značajnu pomoć hrvatske Vlade, radimo na tome da ova općina, ali i cijela naša županija bude ugodno mjesto za život“, istaknuo je župan Longin.

Načelnik Općine Sali Zoran Morović zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog projekta.

„Općina Sali treća je po veličini u Zadarskoj županiji. Demografska slika nam je loša, ali raznim mjerama uspjeli smo postići da danas imamo više djece vrtićke i predškolske dobi nego školske. Uz prirodne ljepote koje imamo naša općina doživljava jedan turistički procvat pa nam ljeti dnevno na otoku boravi više od 10 tisuća ljudi. Na jesen nastavljamo s radovima na državnoj cesti koja vodi do lukobrana te vjerujemo kako će po dovršetku tih radova luka Sali biti sigurna luka u koju će nautičari dolaziti tijekom cijele godine“, kazao je načelnik Morović.

Potpisivanju ugovora nazočili su i predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tajana Huzak koji su, zajedno sa ministrom Butkovićem i županom Longinom, održali i radni sastanak s predstavnicima Općine Sali na kojem se razgovaralo o projektima od vitalne važnosti za razvoj Dugog otoka.

Pročitano 208 puta

Zadnje objave

siječnja 01, 2020

Novogodišnji posjet rodilištu

Župan Božidar Longin u pratnji ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline i voditelja…
prosinca 31, 2019

Dogovoreno uklanjanje onečišćenja: Zrmanju maksimalno zaštititi

Župan Božidar Longin u pratnji vodopravnog inspektora te predstavnika grada Obrovca i…
prosinca 20, 2019

Župan ugostio nadbiskupa Puljića

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu županije ugostio zadarskog nadbiskupa mons.…
prosinca 20, 2019

Župan posjetio Dom za starije i nemoćne te štićenike Doma za odrasle osobe Sv. Frane

Župan Božidar Longin, povodom nadolazećih blagdana, sa suradnicima je posjetio Dom za…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA