Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sve hrvatske županije na jednom mjestu: Izložba Volim svoju županiju stiže u Zadar

Posted On Četvrtak, 01 kolovoza 2019 08:47

U petak 2. kolovoza 2019. godine u atriju Turističko-informativnog centra (Palača Cedulin), Ulica Jurja Barakovića 5, Zadar s početkom u 10.00 sati bit će otvorena izložba „Volim svoju županiju“ .

U svojem četvrtom izdanju, foto – natječaj „Volim svoju županiju“ zainteresirao je gotovo 2000 fotografa, amatera i profesionalaca, a u manje od dva mjeseca pristiglo je nevjerojatnih 3667 radova. U moru fantastičnih fotografija, žiri je odabrao one najbolje, koje će predstavljati svaku županiju u sklopu putujuće izložbe.

Podsjetimo, natječaj je pokrenut 2016. godine s ciljem promicanja prirodnih ljepota i kulturne baštine svih hrvatskih županija. O izboru najboljih odlučivao je četveročlani stručni žiri na čijem je čelu i ove godine bila profesionalna fotografkinja Marija Milin. Uz nju su pristigle radove vrednovali Ivana Gusak Galić iz Osječko-baranjske županije, Kristijan Toplak iz Virovitičko-podravske županije i Karlo Frljužec iz Krapinsko-zagorske županije.

Izložbu „Volim svoju županiju“ otvorit će župan Božidar Longin, a okupljenima će se obratiti i predsjednica žirija Mare Milin.

„Uđem nedavno u polikliniku zadarske bolnice i iznenadim se. Na zidovima ‘moja’ izložba. Došlo mi toplo oko srca, obišla sam sve ukrašene hodnike, poravnala sve fotografije koje su otišle mrvu ukrivo, da sve bude kao na izložbi- Pavlovljev refleks i malo OKP-a. Naravno, govorim o laureatima natječaja Volim svoju županiju, za godinu 2018.“  – započinje priču o foto natječaju „Volim svoju županiju“ naša fotografkinja svjetska glasa Marija Milin.

Milin je treću godinu zaredom predsjednica stručnog žirija koji odabire najbolje fotografije iz svake hrvatske županije. Priča koja je počela 2016. godine kao pilot projekt Hrvatske zajednice županija, ove je godine nadmašila dosadašnje rekorde s prijavljenih 3 667 fotografija. Dvadeset i jedna najbolja fotografija – po jedna iz svake županije i grada Zagreba, svake godine čini postav putujuće izložbe koja je proteklih godina obišla više od 1000 kilometara, od Osijeka sve do Dubrovnika. Po završetku ovogodišnjeg natječaja, Hrvatska zajednica županija donijela je odluku o donaciji izložbe jednoj od ustanova u županiji čiji su građani bili najaktivniji. Broj prijavljenih fotografija s područja Zadarske županije iz godine u godinu raste, zbog čega je poliklinika Opće bolnice u Zadru bila logičan izbor.

„Voljela bih da i ovogodišnje fotografije vesele ljude na nekoj sličnoj lokaciji. Željela bih da je smisao ove izložbe, da njena zadnja, trajna postaja bude slična ovoj. Dio sam ovog projekta, i to vrlo rado, i sve mi je draži, a  svoju funkciju nazvala bih umjetničkim direktorom, stručnim selektorom, iako me zovu šefica žirija. Nije lako odabrati dvadesetak fotografija između sve više njih, ove godine gotovo 4000. Ta brojka govori o nečemu, a to je da ljudi gledaju oko sebe, svjedoče ljepoti svoje zemlje/županije, i možda na kratko vrijeme, zauzeti i obuzeti time, zaboravljaju na neke druge, manje lijepe stvari. Neki od njih nisu umjetnici, ne znaju oblikovati svoje aspiracije, ali neki to prilično uspješno rade, i tome mi svjedočimo iz godine u godinu, gledajući te naše izložbe“,  rekla je  Milin.

Pročitano 714 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA