Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Aktualni sat 12. sjednice Županijske skupštine

Posted On Ponedjeljak, 24 lipnja 2019 15:33

Aktualni i budući projekti Županijske lučke uprave bili su jedna od tema aktualnog sata 12. sjednice Županijske skupštine. Vijećnika HSU-a Branislava Jelenića zanimalo je za koje je projekte lučke infrastrukture ŽLU Zadar osigurala sredstava iz europskih fondova.

„Naša Županijska lučka uprava prva je u RH, u travnju 2018.  godine potpisala ugovor o dodjeli 32,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za projekt izgradnje treće faze trajektne luke Tkon. U pripremi je još jedan novi projekt - luke Sali na Dugom otoku u sklopu kojeg je predviđena izgradnja obale od 150 metara, uređenje zaobalne površine te izgradnja lukobrana. Procijenjena vrijednost radova je 45 milijuna kuna, a ŽLU je u postupku prijave ovog projekta za financiranje iz EU fondova, budući da je pripremljena sva potreba  projektna dokumentacija“, kazao je Longin i dodao da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za izgradnju ribarske infrastrukture luke Biograd za što je ŽLU preko resornog ministarstva osigurala 1,5 milijuna kuna.

Vijećnici su pohvalili potpore koje Županije daje poljoprivrednicima, pogotovo vinarima, koje su rezultirale visoko kvalitetnim vinima i brojnim nagradama s renomiranih natjecanja.  Vijećnicu Jadranku Grabić (HDZ) zanimalo može li županija ikako utjecati da se vina naših proizvođača u što većem broju nađu u restoranima i hotelima na našem području. 

„U Zadarskoj županiji imamo preko 30 registriranih vinara s više od 100 različitih etiketa, što je doista bilo nezamislivo do prije nekoliko godina. Ne možemo utjecati na tržište, ali ćemo svakako dati podršku udruživanju vinara, podržat ćemo suradnju vinara s našim turističkim zajednicama kao i njihov nastup na sajmovima i vinskim festivalima“, dodao je Longin i spomenuo da Zadarska županija financira i projekt Zaštite i revitalizacije autohtonih sorata vinove loze sjeverne Dalmacije, kojeg provode Agronomski fakultet iz Zagreba i Sveučilište u Zadru na poljoprivrednom dobru u Baštici.

„Kroz ovakve projekte želimo dati dodatan doprinos proizvodnji i promociji autohtonih sorata vinove loze, odnosno vina“, ustvrdio je župan Longin.

Vijećnika Mosta Ivana Matića zanimalo je koliko minski sumnjivog terena u Zadarskoj županiji i što se radi na smanjenju te površine, na što je dobio informaciju da je nakon Domovinskog rata oko 800 km2 na području naše županije bilo pod sumnjom na miniranost, a sada je to svedeno na 35 km2.

Na aktualnom satu raspravljalo se i o budućem korištenju nekretnina na prostoru nekadašnje vojarne Stjepana Radića, s posebnim naglaskom na zgradu nekadašnje menze. Župan Longin je ponovio da najavljeno preseljenje županijskih odjela i ustanova, između ostalog, ima i cilj da se taj zapušteni prostor u centru Zadra uredi, oživi i oplemeni brojnim sadržajima za sve građane.

„Želimo da za ovog mandata Županija dobije svoje vlastite prostore čime bismo ostvarili uštedu od oko 2 milijuna kuna koje plaćamo samo za najamnine. Ministarstvo državne imovine pokazalo je dobru volju da zajednički riješimo pitanje nekretnina koje su još uvijek u državnom vlasništvu. Već smo nekoliko puta održali konkretne razgovore s Gradom Zadrom oko zajedničkog upravljanja i korištenja imovine te vjerujemo da ćemo pronaći optimalno rješenje da se taj cijeli prostor dovede u funkciju“, poručio je Longin.

Nakon više stanki tijekom održavanja 12. sjednice Županijske skupštine, nakon 30-minutne pauze nije bilo kvoruma pa je nastavak sjednice zakazan za 4. srpnja u 12 sati.

Na današnjoj sjednici prisegnula je nova vijećnica Živog zida Ana Klarić Bubica, koja u skupštinu dolazi umjesto stranačke kolegice Jasminke Adžić-Sikirić.

Pročitano 253 puta

Zadnje objave

srpnja 11, 2019

Obavijest dobavljačima Zadarske županije o obvezi izdavanja e-Računa od 1. srpnja 2019. godine

Ovim putem, obavještavamo javnost da temeljem Zakona o elektroničkom izdavanju računa u…
srpnja 11, 2019

Na benkovačkom području stradalo je oko 75 posto uroda

Zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik UO za poljoprivredu, ribarstvo, vodno…
srpnja 08, 2019

Župan Longin na proslavi Sv. Nediljice u Vrani

U nedjelju 7. srpnja u Vrani je svečano proslavljen zavjetni blagdan ranokršćanske…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA